Poți învăța germană fără profesor?
Pe scurt: Cu siguranță. Tot de ce ai nevoie este cât mai multă disciplină, iar următoarele 10 sfaturi te vor ghida pe drumul învățării. Între timp, noi am construit și lansat o platformă special dedicată învățării limbii germane online, fără profesor. Te așteptăm pe germanaonline.ro cu o serie de cursuri îngrestrate cu traineri, disponibile oricând!
În vremurile aglomerate în care trăim astăzi, din ce în ce mai puțini oameni au timpul necesar pentru a se înscrie și a participa ore întregi pe săptămână la ore de limba germană. În același timp, însă, pentru mulți oameni, lipsa unui profesor care să organizeze cât de cât lucrurile este suficient pentru a îi descuraja de la a se apuca de o altă limbă. Cu toate acestea, noi credem că este totuși posibil să învățați limba germană de acasă, de la propriul birou sau chiar și din pat, pe propriile puteri! Tot ceea ce trebuie să faceți este să încercați să urmați sfaturile pe care vi le prezentăm noi mai jos și, în mod evident, să fiți perseverenți!
Indiferent dacă vă displace atmosfera unei săli de clasă și preferați să rumegați gramatica limbii germane în liniștea propriei case sau pur și simplu vreți să puteți pronunța cuvinte precum Betäubungsmittelverschreibungsverordnung pentru a vă impresiona prietenii nevorbitori de germană (sau chiar și pe cei vorbitori), noi vă venim în ajutor cu 10 sfaturi care vă vor ajuta să învățați germana, precum și cu îndrumări spre resurse aproape nelimitate unde puteți citi, asculta și viziona tot ceea ce ține de limba germană!
Ascultă și repetă sunetele alfabetului german
Întotdeauna este bine să fim cât de cât organizați atunci când încercăm să învățăm o limbă nouă. Acest lucru se aplică mai cu seamă pentru limba germană fără profesor. Cel mai bun punct de plecare este alfabetul. Este foarte important să vă uitați pe pronunția literelor (link pt reg pron site) atunci când sunt singure sau în grupuri. Totodată, recomandăm să aveți atenție mai ales la literele cu umlaut (ä, ö, și ü). Totodată, puteți găsi o multitudine de videoclipuri înregistrate de vorbitori nativi, care vă pot fi extrem de utile. Vedeți mai jos un exemplu.
Învață un vocabular de bază: substantive, verbe, adjective!
Atunci când învățăm o limbă, gramatica reprezintă doar o parte din proces. Mulți începători devin frustrați de multitudinea de articole, terminații, conjugări, ș.a.m.d. și renunță, fără a-și da seama că nu e suficient să te concentrezi doar pe gramatică. Secretul unui progres rapid și natural este să ne dedicăm în egală măsură timpul și vocabularului.
Pentru a putea lega câteva propoziții coerente, este nevoie de cel puțin 250 de cuvinte cunoscute. Știm că poate sună mult, dar în realitate nu este. Recomandarea noastră este să încercați să învățați câteva cuvinte noi pe zi, împărțindu-le pe categorii: câteva substantive, câteva verbe, câteva adjective, etc. Chiar și dacă învățați 6 cuvinte pe zi, în aproximativ o lună și jumătate deja veți ști minimul necesar!
Noi vă venim în ajutor cu o listă cu cele mai des folosite cuvinte din limba germană pe care le puteți învăța de-a lungul timpului.
Regula folosesc-traduc
O metodă foarte eficientă de a vă fixa un vocabular de bază este ca de fiecare dată când folosiți un obiect prin casă, să încercați să îl pronunțați cu voce tare și în germană. Cum adică? Dacă, de exemplu, vreți să folosiți un cuțit, când puneți mâna pe el, gândiți-vă și la denumirea lui în limba germană – das Messer – și încercați să îl și pronunțați: das mesăr. Faceți acest lucru timp de 10-15 minute pe zi, în general dimineața sau seara, și veți observa că veți reține mult mai ușor cuvintele.
De asemenea, dacă aveți dificultăți în a reține cuvintele chiar și cu această metodă, nu ezitați să folosiți stickere sau abțibilduri pe care să le lipiți de obiectele problematice. Scrieți pe ele traducerea în germană, continuați cu metoda de mai sus, iar peste câteva zile scăpați de etichete. Noi promitem că veți observa rezultate imediate. Totodată, această metodă este foarte utilă mai ales în situația în care învățați germană fără profesor.
Expresii fixe
Pe lângă cuvintele menționate mai sus, tot la capitolul vocabular, este recomandat să învățați expresii simple în limba germană precum: da, nu, mulțumesc, îmi cer scuze, saluturi și altele. Gândiți-vă ce cuvinte vi se par de nelipsit în limba română și încercați să le găsiți echivalentul în limba germană. Expresii precum Mein Name ist…(Numele me este…) sau Ich heiße… (Mă cheamă…), Hallo (Salut), Guten Tag! (Bună ziua!), Aufwiedersehen (La revedere) ar trebui să fie nelipsite din vocabular. Ele reprezintă baza a tot ceea ce va urma. Dacă sunteți curioși de ce exact implică cel mai simplu nivel de limba germană, noi vă venim în ajutor cu o explicație despre A1.
Memorați fraze care se referă la acțiuni zilnice sau regulate
Aceste fraze reprezintă niște scurtături pe care e bine să le adăugați în vocabular cât mai curând posibil. La ce ne referim? Dacă de exemplu, locuiți în Germania și vreți să mergeți la o anume cafenea și să vă comandați o cafea cu lapte, e bine să pur și simpu memorați fraza respectivă, decât să încercați să memorați cuvintele separat, iar apoi să le puneți cap la cap pentru a forma o propoziție.
Încercați să alcătuiți zilnic propoziții simple – ordinea în propoziție!
Nu ne vom putea descurca în limba germană fără a putea alcătui măcar câteva propoziții simple, indiferent câte expresii sau cuvinte separate știm. Cel mai greu e până ne pornim. După, se simplifică treburile, credem noi. Sfatul nostru este ca, imediat ce credeți că stiți câteva cuvinte (mai ales pe cele din casă, așa cum am spus și mai devreme), încercați să le introduceți în propoziții simple. Laptele poate astfel deveni Eu vreau laptele.
Ce ne interesează în mod special aici este ordinea în propoziție a cuvintelor. Ce înseamnă acest lucru? Ei bine, ordinea se referă la ce ierarhie ocupă cuvintele atunci când alcătuim o frază. E bine, de exemplu, să știm că într-o propoziție enunțiativă (care se termină cu punct) simplă, subiectul va sta în general pe primul loc, iar predicatul va fi pe locul doi.
Nu e cazul să vă îngrijorați prea tare, veți fi înțeleși chiar și dacă greșiți ordinea, dar, în mod evident, ideal ar fi să fim stăpâni pe ea.
Fiți la curent cu noutățile ÎN GERMANĂ!
Încercați să citiți, ascultați și vizionați câteva știri în limba germană. Chiar dacă inițial poate părea o provocare mult prea dificilă, este o experiență extrem de utilă din mai multe puncte de vedere: intrați în contact cu limba în mediul ei natural, interacționati cu mediul cultural german, puteți învăța o multitudine de cuvinte uzuale și nu numai, veți putea avea un subiect de discuție cu un vorbitor de limba germană,
Dacă tot vi se pare prea greu, nu vă faceți griji. Avem o veste bună: există pagini web de știri dedicate celor care încă învață germană, care folosesc un limbaj simplificat. Nici măcar aici nu va fi floare la ureche, dar va fi mult mai ușor de înțeles. Parcurgeți diverse articole, încercați să înțelegeți ideea principală și căutați în dicționar cuvintele necunoscute.
Vă atașăm mai jos o listă cu trei dintre cele mai bune site-uri de știri pentru începători în limba germană:
Logo – un site dedicat în general unei audiențe mai tinere, dar care poate fi folosit cu încredere de oricine se află la un nivel începător de limba germană. Conține vocabular simplificat și actual. Nivel recomandat: A1-A2
Nachrichtenleicht – un site de știri creat special pentru cei care învață limba germană online, Nachrichtenleicht prezintă un conținut curent și actualizat pentru începători. Limbajul este simplificat și reprezintă o foarte bună metodă de familiarizare cu noutățile și probleme curente din Germania. Nivel recomandat: A1-A2
Der Spiegel – o provocare mai dificilă pentru cei puțin mai avansați, Der Spiegel prezintă teme mai complexe, cum ar fi analize detaliate ale problemelor interne ale Germaniei. Ceea ce ne face să recomandăm acest site este faptul că are și o variantă tradusă în limba engleză. Astfel, chiar dacă este destinat în general vorbitorilor nativi, posibilitatea accesării unei traduceri în engleză îl face un foarte bun loc de exersare al limbii. Atenție, însă, nivelul de dificultate va fi mai ridicat: B1-B2.
Bineînțeles, această interacțiune non-formală cu germana poate fi extinsă și la alte domenii: muzică, cinematografie, rețele sociale, etc. Nu ezitați să vizionați filme sau seriale în germană, chiar dacă nu înțelegeți mare lucru. Același lucru e valabil și pentru muzică. Dacă aveți o personalitate de origine germană de care sunteți interesat, nu ezitați să o urmăriți pe rețelele sociale. Acolo veți putea interacționa cu o limbă germană de ultimă oră.
Faceți cunoștință cu vorbitori nativi de limba germană!
Teoria ca teoria, dar practica ne omoară? Noi credem că nu e cazul. Dacă sunteți o persoană mai extrovertită și sociabilă, căreia îi place să cunoască oameni noi, puteți profita de multiplele platforme, cum ar fi Meetup care vă pot conecta cu vorbitori nativi interesați de același subiect. De exemplu, cineva pasionat de mașini, se poate înscrie pe Meetup pentru a găsi un partener de conversație pasionat de același subiect, cu care își poate împărtăși pasiunea, învățând în același timp și germană. Alt site asemănător, dedicat celor care doresc să învețe o limbă mai este și MyLanguageExchange.
Interacțiunea cu vorbitori nativi este extrem de utilă pentru cei care își doresc să învețe o limbă, indiferent de nivelul la care se află. Pentru începători, chiar dacă vor înțelege considerabil mai puțin decât cineva mai avansat, reprezintă un contact cu limba în mediul ei natural, cum sună ea atunci când este vorbită de un nativ.
Folosește aplicații și alte ajutoare online
În ultima vreme, aplicațiile de limbă au căpătat o reputație mixtă. Unii le condamnă, zicând că nu sunt bune de mare lucru, în timp ce alții le ridică în slăvi. Ca în multe situații în viață, adevărul este undeva la mijloc. Nu trebuie să fugim de aplicații și alte ajutoare online, însă trebuie să fim foarte conștienți de faptul că ele reprezintă doar atât: un ajutor. Nu ne putem baza să învățăm germană doar dintr-o singură aplicație. Ele vin mai degrabă ca o completare la munca noastră individuală. Pentru începători, aplicații precum Duolingo, Babbel și FluentU sunt recomandate.
De asemenea, este foarte important să folosim dicționare. Deși nu avem nimic împotriva dicționarelor clasice, cele online sunt mai eficiente, fie și doar datorită faptului că nu cântăresc câteva kilograme. Câteva recomandări bune ar fi în mod evident Duden, Dict.cc și Leo.org.
Încercați lecții gratuite online!
Există o multitudine de lecții gratuite de limba germană online, iar recomandarea noastră este să profitați de ele. Aici puteți găsi zece lecții gratuite oferite de Centrul Gutenberg, care vă pot îndruma pe calea potrivită.
Fiți perseverenți!
La sfârșitul zilei, cel mai important aspect este să fiți perseverent. Roma n-a fost construită într-o zi, iar germana nu se invață într-o săptămână. Organizați-vă ziua și aveți grijă să aveți cel puțin 15 minute pe zi în care să interacționați cumva cu limba, mai ales dacă învățați germană fără profesor! Țineți cont de faptul că, indiferent de cât de abili suntem în ceea ce privește tehnologia, internetul este unul dintre cei mai mari aliați ai noștri în procesul de învățare.
Concluzie
Noi sperăm că aceste expresii amuzante v-au convins măcar parțial că germana nu e atât de grea și atât de seacă pe cât se crede. Limbile n-ar funcționa fără câteva reguli, iar germanilor credem noi că le poate fi scuzată plăcerea de a rigoriza tot ce se poate. Dacă vi se pare greu, noi vă garantăm că germana chiar este mult mai ușoară decât multe alte limbi. De ce? Pentru că este în general foarte logică, iar cu puțină perseverență noi vă garantăm că chiar și pe cont propriu se poate ajunge foarte departe.
Pe noua noastră platformă, germana e doar la un click distanță! Începe chiar azi să înveți germana în ritmul tău propriu, de oriunde te-ai afla.
De asemenea, dacă sunteți din Cluj-Napoca și considerați că ați vrea totuși să participați fizic la un curs de germană pentru începători (lucru pe care îl recomandăm cu căldură), ne bucurăm să anunțăm că Centrul Gutenberg vă poate veni în ajutor. Pentru alte sfaturi și ponturi despre cum să înveți germană fără profesor mai eficient și mai repede, nu ezitați să intrați pe blog-ul nostru.