Detalii curs: +40 752 162 117

Vino cu jumătatea ta la cursuri și primiți al doilea curs redus cu 50%!

Zile
Ore
Minute
Secunde

Învață germana fără profesor: 7 metode eficiente de învățare

Ce găsești în acest articol?

”Învață germana fără profesor”, sau mai bine zis, învățarea oricărei limbi străine fără profesor, poate suna a obiectiv greu de atins, mai ales atunci când ai fost obișnuit încă din clasele primare să urmărești un program bine stabilit și să fii sub controlul unei anumite persoane.

Știm, trăim într-o lume aglomerată, în care suntem tot mai solicitați și în care timpul a devenit un factor presant, astfel încât ne este dificil să ne facem timp pentru a ne preocupa de propriile pasiuni și interese.

Învățarea unei limbi străine poate părea, în acest context, un lucru greu de realizat, dat fiind faptul că nu dispunem de timpul necesar pentru a participa regulat la cursuri de limbă germană, unde putem fi ghidați de un profesionist.

Cu toate acestea, învățarea limbii germane, și nu numai, se poate realiza fără sprijinul unui profesor, având nevoie de doar câteva instrumente importante, astfel încât rezultatele să fie pe măsura așteptărilor, și anume: ambiție, interes, perseverență și mult exercițiu.

A fi autodidact reprezintă un mod eficient de a-ți însuși cunoștințe într-o limbă străină, fără a apela la ajutorul și îndrumarea unui pedagog, folosindu-te doar de propriile resurse.

Învață germana fără profesor

Pentru a te ajuta să parcurgi acest proces care poate părea foarte anevoios la început, am pregătit câteva metode dovedit eficiente care transformă procesul de învățare a limbii germane într-o activitate placută și cu ajutorul cărora vei deveni propriul tău profesor. Haideți să vedem cum putem învăța germana fără profesor.

1. Pronunță corect sunetele

Atunci când învățăm o limbă străină, un prim pas esențial pe care trebuie să îl parcurgem este să ne familiarizăm și să învățăm modul corect în care se pronunță literele sau grupurile de litere. În cazul limbii germane, este foarte important să fim atenți în special la vocalele cu tremă sau Umlaut (ö, ä, ü) și la cuvintele care conțin diftongi (ei, ie, eu).

Pronunția acestora poate fi dificilă la început, dat fiind faptul că este diferită de cea a vocalelor din limba română, cu care suntem obișnuiți. Pentru a afla mai multe informații cu privire la pronunția literelor din alfabetul limbii germane intrați aici, unde veți găsi cele mai importante reguli ce țin de fonetică, însoțite de exemple concrete. De aici începe prima etapă în a învăța germana fără profesor.

2. Învață expresii uzuale

Asimilarea unui vocabular elementar reprezintă un alt pas foarte important, care stă la baza întregului proces de învățare a limbii germane. Pentru a putea comunica eficient în limba germană, este necesar să învățăm o serie de expresii folositoare în comunicarea de zi cu zi.

Astfel, formula de salut este un prim element esențial, care nu trebuie să lipsească din vocabular. Printre cele mai cunoscute expresii se numără: Guten Morgen! (Bună dimineața!), Guten Tag! (Bună ziua!), Guten Abend! (Bună seara!), Auf Wiedersehen! (La revedere!).

Totodată, este foarte important să învățăm să ne prezentăm. Cu ajutorul unor expresii precum: Mein Name ist…(Numele meu este….)/Ich heiße…(Eu mă numesc…), Ich bin…Jahre alt (Eu am….ani) și Ich komme aus…(Eu sunt din…), putem oferi interlocutorului informații generale despre propria persoană.

Cum ți se par sfaturile de până acum? Parcă a învăța germana fără profesor nu mai pare atât de greu, nu?

3. Asimilează noțiunile de bază ale gramaticii limbii germane

Pe lângă elementele de vocabular, însușirea unor noțiuni ce țin de gramatică este foarte importantă, deoarece doar prin acest mod putem învăța să construim propoziții sau fraze corecte și care să aibă sens. Declinarea adjectivului, utilizarea corectă a articolelor substantivelor, precum și conjugarea verbelor la diferite timpuri, se numără printre cele mai importante aspecte ale gramaticii limbii germane.

Deși este considerată ca fiind o limbă cu o gramatică complexă și greu de înțeles, limba germană poate fi învățată foarte ușor atunci când înțelegi mecanismele care stau la baza ei și modul corect prin care să le înveți. Deci, dacă ajungi să înțelegi mecanismele de gramamtică, poți spune că ai făcut pași importanți în a învăța germana fără profesor.

De asemenea, există instrumente prin care puteți afla câteva dintre regulile de bază ale limbii germane, și prin care veți găsi explicate noțiunile elementare ale limbii, informația fiind sintetizată și prezentată într-un mod ușor de înțeles de către cei abia inițiați în această limbă străină și care vor să învețe germana fără profesor.

4. Exersează traducerea și folosește dicționarul

Atunci când îți urmezi obiectivul de a învăța germana fără profesor, actul traducerii este un mod eficient prin care îți poți însuși noi cuvinte, astfel încât să îți îmbogățești vocabularul și nu numai. Începe cu texte de dificultate redusă și continuă cu texte complexe, care dispun de un vocabular de specialitate, întrucât acest lucru te va ajuta să evoluezi treptat și să asimilezi tot mai multe expresii noi pe măsură ce avansezi.

Pentru acest exercițiu este necesară utilizarea în permanență a dicționarului. Fie că vorbim despre un dicționar clasic sau unul online, precum Dict, folosirea lui este foarte importantă pentru a învăța scrierea corectă, pronunția și sensul cuvintelor.

Când vine vorba despre substantive, utilizarea dicționarului este crucială atât în învățarea genului, sau mai bine spus, a articolului hotărât corespunzător (der, die sau das), cât și a formei corectă de plural.

Așadar, dicționarele online sunt cu siguranță un accesoriu pe care merită să îl ai la îndemână atunci când unul dintre obliectivele tale de pe To Do List e: învață germana fără profesor.

5. Scrie texte în limba germană

A scrie în limbă germană reprezintă un exercițiu foarte eficient, care implică atât componenta creativă, cât și cea lingvistică. Atunci când scrii texte într-o limbă străină, memoria și gândirea sunt antrenate, astfel informația învățată este folosită în mod activ, lucru care ajută la stocarea ei îndelungată în memorie. Vezi cum învățarea unei noi limbi ajută la dezvoltarea creierului.

Fie că este vorba de scrierea unei scrisori adresate unui prieten, relatarea unei întâmplări sau redactarea unui articol, această metodă de învățare face apel la toate resursele de care dispui în limba germană. Astfel, scrierea poate fi un pas important spre a învăța germana fără profesor.

6. Conversează cu vorbitori de limbă germană

Învățarea unei limbi străine înseamnă o nouă oportunitate de a-ți face prieteni și de a-și dezvolta abilitatea conversațională. Persoanele sociabile, care își doresc să cunoască persoane noi și să ia contact cu o cultură străină, au posibilitatea de a dialoga cu vorbitori de limbă germană, fie ei vorbitori nativi sau nu. Prin această metodă, germana fără profesor poate deveni una dintre cele mai plăcute experiențe.

Învață germana fără profesor

Prin intermediul diferitelor aplicații, precum Meetup, aceștia pot găsi persoane care au aceleași interese și care au în comun aceeași limbă. Interacțiunea cu un vorbitor nativ este un mod propice prin intermediul căruia îți poți exersa atât cunoștințele de limbă, cât și pronunția, și care te poate face mai încrezător și dezinvolt în comunicarea liberă.

Te asigurăm că a învăța germana fără profesor nu mai pare atât de complicat atunci când poți conversa cu nativi. De aceea, Centrul Gutenberg îți pune la dispoziție cursuri online de germană, cu nativi germani.

7. Vizionează filme și ascultă muzică în limba germană

Unul dintre cele mai eficiente moduri de a învăța o limbă străină este să iei contact cu partea culturală a țărilor vorbitoare a acelei limbi. În acest sens, este util să asculți cât mai mult limba respectivă, astfel învățând nu doar pronunția, ci și cuvinte noi, deoarece memoria auditiva joacă un rol important în procesul de învățare.

Această metodă este una distractivă și relaxantă, care nu doar că facilitează eficient procesul de a învăța  germana fără profesor, ci care îți dezvoltă și un simț cultural variat.

Învață germana fără profesor – perseverență și curiozitate

Cu ajutorul acestor metode, învățarea limbii germane se poate face fără ajutorul unui profesor, singurele instrumente de care aveți nevoie pentru a avansa fiind perseverența, dorința de autodepășire și exercițiul continuu.

Dacă, totuși, doriți să participați la cursuri de limbă germană, unde să dispuneți de sprijinul unor adevărați profesioniști, Centrul Gutenberg pune la dispoziție atât cursuri care se axează pe gramatică și noțiuni de limbă, cât și ateliere conversaționale cu nativi, care presupun interactivitate și discurs liber.

De asemenea, pe lângă aceste cursuri și ateliere pe care le pune la dispoziție, Centrul Gutenberg oferă periodic cursuri demo gratuite, lucru care vă oferă posibilitatea de a decide dacă aceste cursuri oferite de Centrul Gutenberg sunt ceea ce căutați și vă doriți pentru procesul dumneavoastră de învățare a limbii germane.

Mai mult, acum îți poți achiziționa abonamentul de germană, pentru a descoperi și mai în profunzime limba germană.învață germana fără profesor online

Mai multe detalii cu privire la cursurile gratuite și la calendarul desfășurării lor găsiți aici.

Ce spui, acum poți învăța germana fără profesor?

invata limba germana cu ajutorul unor cursuri

Cursuri de germană pentru adulți

Cursuri, ateliere și tabere pentru copii, de limba germană și nu numai.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l și la alții:

Facebook
WhatsApp
LinkedIn

Înscrie-te pe Lista Moșului

Crăciunul ăsta nu rămâi fără cadou, căci poți câștiga: