Detalii curs: +40 752 162 117

Vino cu jumătatea ta la cursuri și primiți al doilea curs redus cu 50%!

Zile
Ore
Minute
Secunde

Admiterea pe piața muncii din Germania

Ce găsești în acest articol?

Pot lucra în Germania dacă am o cetățenie străină? Am nevoie de recunoaștere pentru a lucra în Germania? Ce nivel de limbă este necesar pentru a lucra în Germania? Dacă una din aceste întrebări ți-au trecut cel puțin o dată prin minte, ai ajuns în locul potrivit. În rândurile ce urmează îți vom prezenta toate informațiile de care ai nevoie pentru a te îndrepta către piața muncii din Germania.

Cine poate lucra în Germania?

Cetățenii altor state pot lucra în Germania chiar și fără cetățenie germană, cu condiția să îndeplinească, însă, anumite criterii. Cetățenii unei țări membre a Uniunii Europene (UE) pot lucra în Germania fără vreo restricție, așadar românii care își doresc, pot lucra în Germania fără vreun impediment din acest punct de vedere. 

Pentru a profesa în Germania este nevoie de un așa numit “Permis de angajare”. Cu toate acestea, el poate fi eliberat fără aprobarea Agenției Federale pentru Ocuparea Forței de Muncă (BA) dacă sunteți cetățean al unei țări membre a Uniunii Europene. Cetățenii statelor membre ale UE pot beneficia de libertatea de circulație nerestricționată a lucrătorilor și nu sunt supuși niciunei restricții în ceea ce privește permisele de muncă.

Aici puteți verifica dacă aveți nevoie de un permis de muncă pentru a lucra în Germania.

Pe lângă toate astea, Germania susține șansele egale de muncă pentru toată lumea. Ofițerii pentru egalitatea de șanse pe piața muncii (Beauftragte für Chancengleichheit – BCA) organizează în mod regulat evenimente de informare și sunt bucuroși să vă sprijine. De asemenea, femeile care doresc să lucreze în Germania beneficiază de sprijin special din partea agențiilor de ocupare a forței de muncă și a centrelor de locuri de muncă. 

Aici puteți citi mai multe informații despre accesul pe piața muncii din Germania.

Admiterea pe piața muncii din Germania 1

Îmi poate fi recunoscută diploma de calificare profesională?

În procesul de recunoaștere pe piața muncii din Germania se verifică dacă diploma dumneavoastră poate fi recunoscută. Autoritatea competentă compară calificarea dumneavoastră profesională cu ocupația de referință din Germania.

Condițiile preliminare pentru o procedură de recunoaștere sunt:

  • Dorința de a lucra în Germania
  • Dobândirea unei calificări profesionale recunoscută de stat sau de țara de origine
  • Posibilitatea de a dovedi calificarea profesională cu o diplomă

După examinare veți primi o notificare care vă va informa despre rezultatul procedurii de recunoaștere. Conform site-ului ministerului german există trei posibilități în ceea ce privește rezultatul final: calificarea profesională este recunoscută, există diferențe semnificative față de ocupația de referință sau calificarea profesională nu este recunoscută. De obicei, puteți compensa diferențele semnificative prin participarea la o calificare.

Din diferite motive nu vă puteți arăta diploma?

În cazul acesta ați putea să faceți o analiză a calificărilor pentru profesiile nereglementate. Nu uitați că există, totuși, și oportunități pentru profesiile reglementate de pe piața muncii din Germania. Puteți, de exemplu, sa faceți un curs de adaptare sau să dați un examen pentru a vă putea califica.

Mai multe informații puteți găsi aici. In aceeasi ordine de idei, puteți găsi ocupația dumneavoastră de referință aici. Pe acest site veți găsi, de asemenea, informații despre serviciile de consiliere și despre organismul responsabil pentru cererea dumneavoastră de recunoaștere.

Pentru servicii de consultanță puteți da click aici.

Pot lucra pe piața muncii din Germania fără recunoaștere?

După cum probabil v-ați dat seama deja, în Germania profesiile se împart în doua categorii: cele reglementate si cele nereglementate. Pentru profesiile reglementate, recunoașterea este obligatorie pentru a putea lucra în Germania. Profesiile reglementate sunt, practic, cele protejate legal, de exemplu profesiile din domeniul securităţii şi al sănătăţii.

Aici există, totuși, o excepție: pentru cetățenii UE care lucrează doar ocazional în Germania recunoașterea nu este necesară.

Pe de alta parte, profesiile nereglementate nu sunt protejate legal, așadar acolo nu veți avea nevoie de recunoaștere.

Am nevoie de recunoaștere pentru diploma mea universitară străină?

Romanii sunt cetățeni UE, așadar au nevoie de recunoaștere într-o profesie reglementată. Acest lucru se aplică, de exemplu, pentru medici și farmaciști. Pe de altă parte, cu o diplomă universitară pentru profesiile nereglementate, puteți aplica direct pe piața muncii din Germania. Acest principiu se aplică de exemplu pentru matematicieni sau sociologi.

Aici există, totuși, o excepție: în anumite condiții, lucrătorii IT pot emigra în Germania pentru a lucra fără recunoaștere și fără o calificare formală.

Unde pot solicita recunoașterea?

Pentru a solicita recunoașterea diplomei pe care o dețineti este necesar să depuneți cererea de recunoaștere la autoritatea competentă din Germania. Puteți găsi organismul responsabil aici, în funcție de profesia vizată.

Am nevoie de un certificat de limbă pentru a profesa în Germania?

Dovada cunoștințelor de limba germană este necesară pentru multe profesii reglementate de pe piața muncii din Germania. Această dovadă este furnizată de un așa-numit certificat de limbă sau de o diplomă de limbă. Nivelul de limbă aferent se bazează pe încadrările Cadrului European Comun de Referință pentru Limbi. Practic, fiecare profesie necesită un anumit nivel de limbă. Biroul responsabil oferă informații despre nivelul lingvistic și certificatul lingvistic necesar pentru profesia respectivă.

Cateva exemple de certificate recunoscute sunt:

  • Sprachdiplom der Kulturministerkonferenz
  • Deutschzertifikat Goethe Institut
  • The European Language Certificate (TELC)  
  • Test Deutsch als Fremdsprache (TestDaF).

Cadrul European Comun de Referință pentru Limbi este o recomandare a Consiliului Europei privind competențele lingvistice într-o limbă străină. Acesta împarte abilitățile lingvistice într-o limbă străină în diferite niveluri de competență lingvistică și servește, de asemenea, ca punct de referință pentru dobândirea de competențe lingvistice.

Mai multe informații despre certificatele de limba germană recunoscute de cadrul european comun de referință pentru limbi aveți în acest articol.

Sperăm că aceste informații v-au venit în ajutor. Dacă încă nu sunteți hotărât în ceea ce privește schimbarea direcției profesionale, dar totuși vă atrage ideea de a învăța limba germană, noi vă putem veni în ajutor. Noi, Centrul Gutenberg, organizăm cursuri de limba germană online cu profesor sau cursuri conversaționale cu vorbitori nativi. Dacă nu ești sigur că un curs în mediul online ți se potrivește, te așteptăm la cursuri de germană gratuite demonstrative. Pentru mai multe detalii îți stăm oricând la dispoziție și te invităm pe blogul nostru.

Iată o scurtă recenzie de la unul dintre clienții noștri. Sperăm că vă va ajuta în procesul de luare a deciziei cu privire la achiziționarea unui curs de la noi.

Alte articole care ți-ar fi de folos:

invata limba germana cu ajutorul unor cursuri

Cursuri de germană pentru adulți

Cursuri, ateliere și tabere pentru copii, de limba germană și nu numai.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l și la alții:

Facebook
WhatsApp
LinkedIn

Înscrie-te pe Lista Moșului

Crăciunul ăsta nu rămâi fără cadou, căci poți câștiga: