Pune Germana în Coșul tău de Paște!

00
zile
:
00
ore
:
00
minute
:
00
secunde

Adventul: Obiceiuri Germane în Așteptarea Crăciunului

Ce găsești în acest articol?

Decembrie este luna cadourilor, este perioada în care ne bucurăm de magia sărbătorilor oriunde ne-am afla. La români, tăierea porcului, colindatul, oferirea cadourilor, împodobirea bradului sunt obiceiuri pe care le așteptăm cu drag în fiecare an. Dacă lucrați în domeniul îngrijirii de seniori sau în orice alt domeniu și v-ați mutat temporar sau definitiv în Germania sau doar sunt turiști, probabil v-ați întrebat cum sărbătoresc germanii Crăciunul, ce tradiții și obiceiuri au. 

Adventul

adventul

În Germania perioada de dinainte de Crăciun se numește “Advent”. Sărbătoarea Adventului este perioada de patru săptămâni înainte de Crăciun, care celebrează venirea lui Iisus Hristos. Este o tradiție cu o simbolistică profundă și cu o istorie bogată. Iată care sunt obiceiurile și semnificaţiile acestei sărbători și ce trebuie să ştii despre lumânările şi coroniţele de Advent.

Termenul de “advent” provine din cuvântul latin “adventus”, care înseamnă „venirea”. Astfel, adventul înseamnă pregătirea pentru celebrarea venirii lui Iisus Hristos, de Crăciun, dar și pregătirea pentru cea de-a doua venire pe Lume a lui Hristos.

Adventul este specific religiei catolice, însă s-a răspândit în mai multe culturi. În bisericile occidentale. Adventul începe în duminica cea mai apropiată de 30 noiembrie (ziua Sfântului Andrei) și marchează începutul anului liturgic. 

Ce semnificație are sărbătoarea Adventului la catolici?

În calendarul romano-catolic, Adventul este perioada de 4 săptămâni dinaintea sărbătorii Nașterii Domnului. Această perioadă nu este una de tristețe, ci de profundă așteptare pentru venirea Mântuitorului. 

Pentru catolici, Adventul semnifică un timp special alocat vieții spirituale, aceștia își reamintesc de micile bucurii, precum mesele în familie, căldura casei și mireasma de sărbători. 

Obiceiuri de Advent

Ca orice sărbătoare, Adventul are o serie de obiceiuri, cele mai răspândite fiind calendarul de Advent, coronițele de Advent și lumânările. Toate acestea diferă de la o cultură la alta, dar simbolistica este aceeași, așteptarea venirii lui Iisus. 

În Germania, copiii sunt cei care primesc însemnele sărbătorii de Advent. De exemplu, calendarul de Advent ce conține 24 dulciuri îi va învăța pe copii să aibă răbdare și să aprecieze fiecare zi. Coronița de Advent, împreună cu cele 4 lumânări vor dezvolta latura spirituală a micuților, făcându-i să aprecieze mai mult timpul petrecut în familie.

Semnificația coroniței de Advent

Unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale sărbătorii de Advent este coronița de Advent care are o istorie emoționantă. Însă cum a apărut coronița de Advent?  Se pare că, în secolul al XIX-lea, un tânăr pastor evanghelic pe nume Johann Heinrich Wichern a creat prima coroniță de Advent. Acesta cumpărase o casă pentru copiii orfani ai zonei, pentru a-i proteja și a-i învăța o meserie. 

Deși anii au trecut și decorațiunile de Advent s-au diversificat, semnificația coroniței de Advent rămâne una profundă în plan religios. Aceasta, prin formă și conținut, simbolizează iubirea nesfârșită a lui Hristos și viața veșnică oferită prin mântuire. 

Mancarea traditionala în Germania de Craciun

Gasca coapta

Adventul: Obiceiuri Germane în Așteptarea Crăciunului 1

Gasca este cea mai importantă și tradiționalî mâncare pe masa festivă de Crăciun. Cu cât pasarea este mai mare și mai grasa, cu atât mai bine. Ca fiecare familie din alte țări care are propria rețetă pentru un fel anume de mâncare, așa fiecare Hausfrau germana are propriul brand și un mod unic de a pregăti mâncare. Gâsca poate fi coaptă la cuptor cu prune și mere, scăldată în vin, umplută sau servită cu galuste… deja papilele gustative dau de știre…

Interesant este ca în Austria, cu toate că este învecinată, gâsca sau orice altă pasăre este considerată în mod tradițional un „semn de rău” de a gati pentru Craciun. Ei cred că în aceasta noapte nu poate fi gătită gâscă, rașă, pui, etc. – pentru că „va zbura fericirea”.

Turta dulce – Lebkuchen

Adventul: Obiceiuri Germane în Așteptarea Crăciunului 2

Turta dulce (sau Lebkuchen) – alias Lebzelten, alias Pfefferkuchen, alias Gewürzkuchen, alias Honigkuchen (în funcție de locul din Germania în care va aflați) – este cel mai aromat desert din Germania de Crăciun. Anume acesta este mirosul Crăciunului german și a tot felul de târguri de Crăciun.

Poți să găsești orice la aceste targuri: case de turta dulce, oameni, stele, îngeri, oi, pastori și multe, multe altele. Casa din Turta dulce este, desigur, familiara pentru noi toți dupa basmul celebrilor frati Grimm „Hansel și Grettel“ – un fel de personificare a unei copilării lipsite de griji. Nu numai perioada de dinainte de Crăciun este plină în Germania cu biscuiti cu ghimbir, dar și cina de Crăciun. Multe familii coc propriii lor oameni din turtă dulce, transformând această activitate într-un ritual de unitate familială.

Cu toate acestea, chiar și cei care nu au timp, nu vor ramane fara acest simbol al sărbătorii – la fiecare piață exista oferte fără sfârșit!

Salata de cartofi

Kartoffelsalat este o garnitură tradiționale și adesea foarte grasă, servită cu felul principal (carne, cârnați etc.). De obicei – este pur și simplu un amestec din cartofi fierți tocati cu adaos de alte ingrediente (de exemplu, castraveți murați, ceaăa sau bacon prăjit).

La salata adesea se adauga maioneză, iar pentru cei care urmează dieta, exista o „versiune ușoară” cu iaurt.

Împodobirea bradului

Această tradiție s-a născut în Germania, creștinii germani fiind primii care au împodobit bradul la ei în casă. Ulterior și celelalte țări au preluat acest obicei, iar astăzi aproape fiecare casă de români are un brad împodobit de Crăciun. Dacă vă aflați la caz, puteți discuta cu familia persoanei îngrijite și cu aceasta și, dacă sunt de acord, împodobiți bradul împreună. Puteți să folosiți și ornamente pe care să le realizați manual cu ajutorul seniorului, decupând și lipind diverse forme din hârtie. Atmosfera de Crăciun le poate aduce zâmbetul pe buze persoanelor vârstnice și îi va ajuta să se relaxeze.  

Christkind

Cadourile de Crăciun sunt nelipsite și din casele germanilor, dar aceștia nu le primesc de la Moș Crăciun, ci de la Christkind, Copilul Iisus. Inițial, cadourile de Crăciun se primeau pe 6 decembrie de la Moș Nicolae, dar protestanții au modificat data și acum acestea se primesc în Ajunul Crăciunului. Germanii oferă daruri celor dragi și numesc asta Bescherung, împărțirea darurilor venite din partea lui Dumnezeu prin Copilul Iisus. Puteți face un mic dar persoanei pe care o îngrijiți sau familiei acesteia în Ajunul Crăciunului sau colegilor/ partenerilor de lucru, acest gest v-ar putea ajuta să vă apropiați mai mult de ei și poate aduce zâmbetul pe fețelor lor. Cadoul nu trebuie să fie unul scump, ci trebuie dăruit din inimă. Puteți alege să faceți o prăjitură, să le oferiți ceva realizat manual de dumneavoastră sau le puteți dărui ceva specific românesc.

Concluzie

Dacă vă aflați în Germania în perioada aceasta, nu uitați să vă bucurați de fiecare tradiție, vizitați târguri de Crăciun, implicați-vă în activitățile familiei la care locuiți și luați tot ce-i mai frumos din magia sărbătorilor. Această perioada este una plină de bucurii și merită să profităm de tot ceeace ne aduce. 

Pentru a vă ajuta să învățați limba germană puteți să vă înscrieți la unul dintre cursurile de germană pentru adulți de la Centrul Gutenberg.

De asemenea, vă așteptăm și în comunitatea noastră de iubitori de limba germană de pe Facebook și Youtube pentru a fi la curent cu toate noutățile!

FROHE WEIHNACHTEN!

invata limba germana cu ajutorul unor cursuri

Cursuri de germană pentru adulți

Cursuri, ateliere și tabere pentru copii, de limba germană și nu numai.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l și la alții:

Facebook
WhatsApp
LinkedIn

Creează-ți un cont și obține acces la

Lecții gratuite de germană online

Reduceri de Black Friday