Detalii curs: +40 752 162 117

Pune Germana în Coșul tău de Paște!

00
zile
:
00
ore
:
00
minute
:
00
secunde

Carieră în domeniul medical în Germania [pentru adulți]

cariera in domeniul medical in germania

Ce găsești în acest articol?

Germania se remarcă de mult timp prin calitatea sistemului său de sănătate și a devenit în ultimii ani o destinație foarte atractivă pentru români care vor să lucreze permanent ca personal medical în Germania sau care doresc să obțină know – how german pentru activitatea lor în spitalele și clinicile din România. 

Indiferent dacă vrem să ne stabilim în Germania sau să ne întoarcem în țară, integrarea în sistemul medical german ne poate oferi noi perspective teoretice, practice și tehnologice, facilitând dezvoltarea noastră profesională și personală pe termen lung. Deci este o experiență care cu siguranța va merita efortul. 

Întrebarea ar fi însă cât de ușor sau de greu este în ziua de astăzi găsirea unui loc de muncă în domeniul medical din Germania?

Participarea României în procesul Bologna și aderarea la Uniunea Europeană au simplificat foarte mult transferul forței de muncă, însă pe lângă aceste aspecte majore mai rămân multe detalii birocratice, sociale și culturale de care trebuie ținut cont pentru a ne construi un parcurs profesional de succes în Germania. 

În următorul articol vom încerca să vă oferim sfaturi și strategii pentru navigarea sistemului medical din Germania.  

Studii și practică 

Primul aspect care ar trebui abordat este pregătirea educațională fie preuniversitară sau universitară. 

În cazul în care avem studiile deja desfășurate în România, problema nu va fi în primul rând recunoașterea acestor studii. Diplomele eliberate după implementarea procesului Bologna în România ( anul universitar 2005-2006 ) pot fi depuse la autoritatea competentă și ar trebui să treacă fără mari probleme prin procesul de recunoaștere în cadrul căruia este comparată calificarea noastră profesională cu profesia de referință germană. Mai multe informații despre procedura de recunoaștere putem afla de aici.

Dacă diploma de studii este echivalată conform standardelor germane și toate actele dovedesc îndeplinirea criteriilor cerute, ni se deschide calea spre obținerea dreptului de liberă practică permanent. În caz contrar (în care, de exemplu, se consideră că ar mai trebui finalizate anumite studii), se va emite un certificat de practică temporară (Berufserlaubnis).

Acesta se emite pentru regiunea/landul/clinica în care vom lucra și este valabil pe durată limitată. După expirarea acestuia se poate aplica din nou pentru permisul permanent pentru a putea profesa în continuare ca medic în Germania.

Dar chiar și cu o diplomă perfect recunoscută am putea să întâmpinăm dificultăți. Problema aici este abordarea diferită în sistemele de educație care se manifestă și în atitudini diferite. 

În ceea ce privește medicii, în general în Germania se pune accent mult mai mare pe experiență practică în timpul studiilor, inclusiv în ceea ce privește intervenții banale deoarece foarte puține acțiuni sunt delegate asistenților medicali.

Astfel absolvenți români, obișnuiți mai degrabă cu focusarea pe aspecte teoretice, ar putea să aibă probleme să se adapteze la programele de muncă care adesea necesită desfășurarea imediată a diverse intervenții.

De asemenea, structura internă și cultura organizațională a unităților medicale din Germania poate fi foarte diferită de cele din România, ceea ce din nou poate îngreuna adaptarea la locul de muncă. Aceast contact redus cu sistemul german împreună cu lipsa de experiență practică ne pot dezavantaja puternic pe piața muncii. 

Soluția ar fi aici desfășurarea unor studii sau stagii de practică ( Hospitation ) direct în Germania. Orice experiență directă cu sistemul german va reprezenta un mare avantaj în ochii unui potențial angajator. În sensul acesta ne putem interesa dacă școala, universitatea sau spitalul la care acționăm menține parteneriate cu unități medicale din Germania și oferă programe corespunzătoare.

De asemenea ne putem adresa și unor organizații și programe precum Erasmus sau DAAD care ar putea să ofere sprijin logistic sau financiar pentru studii sau practici în Germania. Și evident se pot contacta și direct spitale din Germania, mai ales dacă vrem să desfășurăm o “Hospitation”. Procesul va  implica aici cel puțin transmiterea CV – ul și a unei scrisori de intenție în limba germană. 

Cazul asistenților este oarecum inversat, în sensul unor posibilități reduse de a pune în practică competențele medicale. În general asistenții medicali se ocupă doar de îngrijirea pacienților și de obicei nu trebuie să desfășoare vreun fel intervenții medicale simple, care rămân în totalitate responsabilitatea medicilor. 

Astfel un asistent român cu experiență ar putea să fie supracalificat pentru munca în Germania, iar un proaspăt absolvent va trebui să-și adapteze așteptările în mod corespunzător. 

Integrarea în sistemul medical german

Contextul legal 

În ceea ce privește integrarea în sistemul medical propriu – zis, trebuie în primul rând realizat că membrii personalului medical sunt conform legii angajați obișnuiți ca oricare alții. Un asistent sau un medic trebuie să aplice pentru un loc de muncă în mod obișnuit și să treacă printr-un proces normal de selecție și angajare la unitatea la care dorește să lucreze. Și de asemenea își poate depune demisia când dorește. Această flexibilitate poate fi benefică dezvoltării carierei, dar necesită și o atenție sporită asupra dezvoltării unui profilului profesional atractiv pe piața muncii. 

Obținerea unui loc de muncă 

În linii mari, pașii pentru a obține un loc de muncă în Germania sunt următorii:

 1. Să verificăm o listă cu spitalele și unitățile sanitare care au dreptul să primească personal din România. Aceasta poate fi găsită pe paginile Colegiilor Medicilor din diferite regiuni/landuri;
 2. Să cunoaștem limba germană la nivel B2 sau C1 și, după aceea, să ne pregătim să susținem un examen de limbaj medical de specialitate în germană;
 3. Să ne pregătim CV-ul și scrisori de intenție, pe care să le trimitem online către șefii de secții din diferite spitale; 

O alternativă este să apelăm la agențiile de recrutare, care caută personal medical în Germania.

 1. Dacă primim răspunsuri favorabile, în majoritatea landurilor sunt necesare viitoare interviuri, exact ca la angajare, și depunerea dosarului cu documentele necesare. 

Medicii rezidenți care doresc să profeseze în Germania au nevoie de un contract de muncă (acceptarea de către o clinică a candidatului ca Arzt in Weiterbildung) și de dreptul de liberă practică în domeniul medical, denumită Approbation.

Approbation 

Approbation sau dreptul de liberă practică oferă dreptul de a exercita profesia medicală pe întreg teritoriul Germaniei permanent și nelimitat. Pentru obținerea Approbation este necesară îndeplinirea anumitor condiții. În cele ce urmează vă prezentăm o listă cu cele mai importante documente necesare pentru obținerea dreptului de liberă practică de medic în Germania:

 1. CV (Lebenslauf) în limba germană;
 2. Act de identitate valabil (C.I. sau paşaport), copie legalizată;
 3. Certificat de naştere şi alte acte care să ateste, dacă este cazul, schimbarea numelui (căsătorie, divorţ);
 4. Diplomă de licență obţinută într-una dintre ţările membre UE;
 5. Foaia matricolă;
 6. Certificat de conformitate (în original) pentru diploma de licență;
 7. Cazier judiciar în original (nu mai vechi de trei luni, raportat la data de pe contractul de muncă);
 8. Certificat de bună practică medicală (good standing) în original (se obţine de la Colegiul Medicilor şi poate fi cerut direct în engleză sau germană);
 9. Adeverință medicală care să ateste că sunteţi apt de a practica meseria, în original, nu mai vechi de o lună (sau trei luni în unele locuri);
 10. Certificat de limbă germană B2/C1 emis de un institut recunoscut internațional. General acceptate sunt certificatele de limbă germană emise de Institutul Goethe.
 11. Adeverinţă eliberată de clinică din Germania, din care reiese că veți fi angajat de la o anumită dată.
 12. În toate landurile germane se cere, pe lângă prezentarea unui certificat de limba germană B2/C1, absolvirea cu succes a unui test special de limba germană pentru medici sau se mai susține un interviu suplimentar în care se verifică germana medicală. Accentul se pune aici pe stăpânirea unui vocabular medical germanizat. Pentru a ușura comunicarea cu pacienții, medicii germani sunt instruiți să evite folosirea termenilor științifici de origine greacă sau latină și în schimb să dea explicații folosind cuvinte corespunzătoare în limba germană. Deci dacă nu deținem cunoștințe specializate de germană medicală, obținerea dreptului de liberă practică este în principiu imposibilă. 

Precizăm că lista de mai sus este orientativă. Deoarece cerințele diferă de la un land la altul, vă rugăm să vă informați din timp pe site-urile autorității competente a landului în care doriți să lucrați  ca medic în Germania. Aici găsiți o listă cu autoritățile competente pentru acordarea dreptului de liberă practică a profesiei de medic (Approbationsbehörde) din fiecare land.

Specializare

În Germania există 30 de specializări diferite, printre care: medicină generală, chirurgie sau medicină internă. Specializarea durează între cinci și șase ani, perioadă în care ocupați postul de medic rezident (Weiterbildungsassistent) într-o clinică sau într-un spital. Stagiul de specializare se finalizează printr-un examen, a cărui absolvire conferă dreptul de a profesa ca medic specialist.

Cerere și ofertă 

În general în spațiul rural și în zone mai puțin dezvoltate precum partea de est a Germaniei cererea pentru personal medical va fi mai mare și drept urmare și șansele de obținere a unui loc de muncă se pot dovedi mai mari. În aceste regiuni de obicei și costurile de viață sunt mai reduse, ceea ce poate contribui la un trai de viață mai plăcut comparabil cu marile centre urbane. 

Oportunități de cercetare 

Un alt aspect este cât de mult punem accent pe oportunități de a activa în proiecte de cercetare. Aici cele mai atractive instituții vor fi spitalele universitare, care au în general secții de cercetare foarte bine dezvoltate. De regulă persoanele acceptate pe posturi de cercetare dețin deja o relație cu universitatea, de obicei fiind studenți ai universității integrați direct în spitalul atașat. De aceea desfășurarea studiilor direct în Germania la o universitate cu un profil medical dezvoltat este adesea un avantaj mare. 

Concluzie 

În acest articol am analizat cum un minim de experiența practică, mai ales direct în cadrul sistemul medical german prin Hospitation ne poate avantaja foarte mult la găsirea unui loc de muncă stabil în Germania și am parcurs împreună  pașii obișnuiți pentru acreditarea și angajarea ca medic sau asistent în domeniul medical german. 

Însă scoatem încă o dată în evidență că toate informațiile prezentate sunt orientative și că anumite detalii pot să difere în funcție de land și angajator. De aceea vă invităm să folosiți acest articol drept fundament pentru propria documentație în căutarea unui loc de muncă specific și adaptat unor nevoi și așteptări individuale. 


Acest articol este un rezultat al proiectului 2022-3-RO01-ESC30-SOL-000100538.
Mai multe despre proiect puteți citi aici.
Această serie de evenimente au fost organizate de către Asociația Gutenberg, în parteneriat cu invatagermana.ro și invatafranceza.ro, cu sprijinul și în cadrul programului „Corpul European de Solidaritate”, fără de care proiectul nu ar fi putut avea loc.
Corpul european de solidaritate este entitatea Comisiei Europene concentrată pe segmentul de tineret și urmărește să construiască o societate mai inclusivă, să sprijine persoanele vulnerabile și să caute soluții la provocările cu care se confruntă comunitățile. În acest sens, reunește tineri care vor să învețe, să ajute și să se dezvolte.

invata limba germana cu ajutorul unor cursuri

Cursuri de germană pentru adulți

Cursuri, ateliere și tabere pentru copii, de limba germană și nu numai.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l și la alții:

Facebook
WhatsApp
LinkedIn

Creează-ți un cont și obține acces la

Lecții gratuite de germană online

Reduceri de Black Friday