Detalii curs: +40 752 162 117

Pune Germana în Coșul tău de Paște!

00
zile
:
00
ore
:
00
minute
:
00
secunde

Cât de grea e limba germană? [5 mituri pe care le-ai auzit]

Ce găsești în acest articol?

Ți-ai dorit să înveți limba germană pentru a putea beneficia de toate avantajele? Dar cel mai probabil te-ai întrebat: „Cât de grea e limba germană?”. Răspunsul simplu la această întrebare este: „Nu e atât de grea pe cât pare.”, deși multe persoane spun că este o limbă aproape imposibil de învățat, există modalități care să facă tot procesul mult mai plăcut și ușor.

În articolul de față vom prezenta 5 mituri despre „Cât de grea e limba germană”. Însă pe lângă acestea vei afla că de fapt există mai puține dificultăți decât ar părea. Deși limba germană prezintă dificultățile ei specifice, odată învățată îți vei da seama că de fapt este o limbă frumoasă și expresivă.

De ce să înveți limba germană? 

Înainte de a trece în listă miturile binecunoscute, o să venim cu câteva argumente pentru care e bine să înveți limba germană. Este adevărat că fiecare persoană are motivele sale pentru care alege să învețe o limbă străină, dar acesta ar fi 3 dintre cele mai des întâlnite motive. 

 1. Posibilitatea de a găsi mai ușor un loc de muncă

La momentul de față limba germană este adeseori căutată pe piața muncii. Tot mai multe firme din spațiul germanofon își deschid sedii în România. Lucru care duce la crearea unor noi locuri de muncă. Desigur că de cele mai multe ori aceste companii caută noi angajați vorbitori de limba germană, motiv pentru care dacă dorești să te angajezi și știi limba germană îți va fi mai ușor să primești postul. Pe lângă alte site-uri cum ar fi LinkedIn, poți afla mai multe despre locurile de muncă în limba germană pe site-ul MeinJob.ro. Aici vei găsi numeroase locuri de muncă pentru vorbitorii de germană.  

De asemenea, pe de altă parte există și posibilitatea emigrării în Germania, Austria sau Elveția. Multe persoane doresc să lucreze în străinătate și aleg una dintre aceste țări, dar de multe ori nu vorbesc germana înainte de a se muta. Pentru a avea parte de o tranziție mai ușoară, ar fi de folos să înveți măcar câteva cuvinte în germană de dinainte, chiar dacă e vorba doar de niște expresii simple. În cazul în care ți-ai dori să emigrezi în Germania aici poți citi mai multe informații. 

Cât de grea e limba germană? [5 mituri pe care le-ai auzit] 1

 1. Posibilitatea de a interacționa cu oameni din mai multe culturi

În plus, dacă vorbești o altă limbă decât limba maternă îți va fi mult mai ușor să creezi legături cu persoane din alte țări. De exemplu, dacă vorbești germana vei putea comunica cu persoane din Germania, Austria, Elveția și nu numai. Există țări chiar și în Africa unde se vorbește limba germană. Așadar limba germană poate să îți deschidă porțile către multe culturi diferite.

Cât de grea e limba germană? [5 mituri pe care le-ai auzit] 2

 1. Posibilitatea de a accesa mai multă informație

Așa cum am enumerat și la avantajul anterior vorbirea unei limbi străine nu doar că îți oferă șansa să cunoști oameni noi, dar te poate și ajuta să ai acces la cât mai multă informație. Prin intermediul limbii germane poți ajunge să vizionezi filme foarte interesante sau să folosești resursele digitale de la numeroasele reviste științifice în limba germană. 

Dacă mai ai nevoie de alte motive pentru a învăța limba germană, pentru a te convinge că germana nu e chiar atât de grea, poți citi și articolul 5 motive să înveți germana, unde toate motivele vor fi detaliate. De asemenea, dacă ai nevoie de sprijin în învățarea acestei limbi, nu ezita să apelezi la ajutorul profesorilor noștri și să te înscrii la cursurile de germană pe care le organizăm la Centrul Gutenberg. Acum urmează să vedem cât de grea e germana sau, dacă de fapt, sunt doar niște mituri.

Cât de grea e limba germană? [5 mituri pe care le-ai auzit] 3

Cât de grea e limba germană? – Mituri vs Realitate

După cum am spus și anterior, există numeroase mituri legate de învățarea limbii germane. Cum că ar fi greu de pronunțat, că ar avea cuvinte interminabil de lungi sau că este lipsită de expresivitate, dar vei vedea că pe parcurs totul se va lega și va părea mult mai simplu.

 1. Cuvintele în germană sunt foarte greu de pronunțat

Multă lume spune că este foarte greu să pronunți cuvintele în limba germană. Desigur că există unele grupuri de litere sau litere care au o pronunție mai complicată pentru vorbitorii de limba română, însă acestea nu trebuie să fie un impediment. De exemplu, există literele cu Umlaut, ä, ö și ü care pun probleme vorbitorilor de limba română. Cel mai ușor mod de a învăța pronunția lor este să știi că:

 • ä se citește [ee], 
 • ö se citește [oe] și 
 • ü se citește [ue]. 

De asemenea trebuie să fii foarte atent la litera Y. Ea poate fi citită în diferite moduri, în funcție de cuvânt:

 • [i] în cuvinte precum: Pony (ponei), Baby (bebeluș)
 • [ue] în cuvinte precum: Gymnastik (gimnastică), Xylofon (xilofon)
 • [iî] în cuvinte precum: Yoga (yoga), Yacht (iaht)

Odată ce vei învăța regulile de pronunție, vei vedea că de fapt germana este o limbă ușor de citit, fiindcă de cele mai multe ori respectă regulile de pronunție, comparativ cu alte limbi. Aici vei găsi mai multe informații despre regulile de citire ale limbii germane.  Sfatul nostru este să rămâi în contact cu limba germană și după curs. Îți recomandăm să asculți germana când ai timp pentru a te obișnui cu pronunția. Dacă nu știi să pronunți un cuvânt caută pe internet pronunția și repet-o, te va ajuta mult. 

 1. Vocabularul în germană este foarte complicat

Un alt mit care se leagă de primul este că vocabularul în germană este foarte complicat. Lucru care poate părea adevărat la prima vedere, în special atunci când citești cuvintele lungi și compuse. Ele pot părea intimidante și greu de memorat, dar nu e întocmai așa. Deși germana are multe cuvinte lungi, acestea sunt adesea compuse din cuvinte mai mici, care au sensuri clare. De exemplu, în cazul cuvântului der Haustürschlüssel (сheia ușii de la casă), avem cuvintele Haus (casa), Tür (ușă) și Schlüssel (cheie). Odată ce înveți componentele de bază, devine mai ușor să înțelegi și să memorezi cuvintele compuse. Nu uita că mereu pentru a traduce un cuvânt foarte lung trebuie să începi de la ultimul cuvânt din care este compus.

Dacă îți dorești să afli care sunt cele mai lungi cuvinte din limba germană și pentru a vedea cât de grea e germana de fapt, îți recomandăm să citești și articolul Cel mai lung cuvânt în germană + alte 10 cuvinte lungi. Vei putea vedea că și în cazul cuvintelor compuse există o logică care te va ajuta să le reții mult mai ușor. Așa cum am menționat și mai sus pentru a traduce un cuvânt compus, trebuie să îl separi în cuvintele componente. După ce vei învăța cât mai mult de cuvinte simple, îți va fi mai ușor să le traduci și înțelegi pe cele compuse. Ca să le memorezi mai ușor poți să folosești flashcards pentru cuvintele necunoscute. 

 1. Trebuie să înveți gramatica înainte de a putea vorbi

Mulți cred că trebuie să stăpânești complet gramatica limbii germane înainte de a începe să vorbești. Însă, comunicarea eficientă nu necesită o cunoaștere perfectă a gramaticii. Este important să începi să vorbești și să exersezi de la început, chiar dacă faci greșeli. Gramatica se poate învăța și perfecționa pe parcurs. Cu cât începi mai devreme să vorbești cu atât îți va fi mai ușor pe parcurs. Pentru a afla mai multe aspecte ale gramaticii limbii germane te invităm să citești și articolele de pe blog-ul nostru. Exersează limba germană la curs, cu ajutorul aplicațiilor dedicate sau cu prietenii apropiați. În funcție de caracterul tău ți se va potrivi un curs de grup sau individual pentru a avea un profesor care să te ghideze și să-ți explice greșelile. Ești extrovert? I-ați un curs de grup și exersează germana cu orice ocazie (în călătorii, la lucru, cu prietenii etc.)! Ești introvert? Ți s-ar potrivi un curs individual, doar tu și profesorul și câteva exerciții care să te ajute să vorbești în public mai ușor. 

 1. Gramatica este extrem de complexă

Se crede că trebuie să ai un talent special pentru a învăța gramatica limbii germane din cauza complexității sale. Însă, nu este chiar așa. Limba germană are reguli clare și excepții bine stabilite. Ca în orice altă limbă există și excepții pentru fiecare regulă, însă ele sunt mereu explicate alături de regula de bază.

În funcție de nivelul de limbă pe care îl ai și de motivul pentru care înveți limba germană vei atinge anumite aspecte din gramatică. Dar cele mai importante sunt cazurile, timpurile verbale și declinarea adjectivului. Desigur că niciun aspect de gramatică nu trebuie sărit cu vederea, dar pentru început acestea sunt cele mai importante. 

În plus, îți recomandăm să înveți gramatica pe parcurs, pas cu pas și cel mai important în situl și ritmul tău. Sunt persoane care apreciază fișele de gramatică clare care conțin teorie și exerciții pentru a practica, dar și persoane care învață gramatica integrată în comunicare. La cursurile noastre am întâlnit și cursanți care preferă să învețe prin imagini și scheme, fiindcă așa rețin mai bine. Cu alte cuvinte metoda prin care înveți gramatica te va ajuta să reții și să înțelegeți gramatica. Pentru asta ai nevoie doar de puțină răbdare și să descoperi care este stilul tău de învățare. Vorbește cu profesorul tău deschis despre stilul tău de învățare pentru a-și putea adapta materia nevoilor tale.

 1. Germana este o limbă lipsită de expresivitate

Nu în ultimul rând, multe persoane consideră că limba germană este lipsită de expresivitate, dar acest lucru nu este adevărat. Limba germană este o limbă bogată și expresivă, cu o istorie lungă și o literatură vastă. Există o varietate de dialecte și registre de limbaj care pot fi utilizate pentru a exprima o gamă largă de emoții și idei.

Fie că ne gândim la clasici precum Goethe sau Schiller sau ajungem la autorii moderni, cum ar fi Erich Kästner, care a scris cărți pentru copii, putem observa că limba germană are multe fațete. Expunerea la limba germană prin filme, muzică și alte forme de media este extrem de benefică. Chiar dacă la început nu înțelegi totul, acest tip de imersiune te ajută să te familiarizezi cu ritmul, pronunția și uzul cotidian al limbii.

Concluzie 

Acum că am văzut că de fapt miturile acestea sunt doar niște mituri, cu siguranță îți va fi mai ușor să înveți limba germană. Iar atunci când îți vei mai pune întrebarea „Cât de grea e limba germană?” vei știi să răspunzi cu „Ei bine, nu e chiar atât de grea.” În plus, alături de profesorii de la centrul nostru, cu siguranță îți va fi mai ușor să deslușești care sunt misterele limbii germane. Așa că nu ezita să te înscrii la un curs de germană online. Aici găsești și 3 pași pentru a avea parte de o învățare mai eficientă a limbii germane. Și nu uita, oricât de greu ar părea să înveți o limbă străină nouă, cum ar fi și germana, continuă să exersezi, deoarece așa vei reuși să îți îmbunătățești competențele.

invata limba germana cu ajutorul unor cursuri

Cursuri de germană pentru adulți

Cursuri, ateliere și tabere pentru copii, de limba germană și nu numai.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l și la alții:

Facebook
WhatsApp
LinkedIn

Creează-ți un cont și obține acces la

Lecții gratuite de germană online

Reduceri de Black Friday