Detalii curs: +40 752 162 117

Pune Germana în Coșul tău de Paște!

00
zile
:
00
ore
:
00
minute
:
00
secunde

Cultura Germană [9 aspecte esențiale]

cultura germana

Ce găsești în acest articol?

Germania este una dintre cele mai atractive țări din lume în ceea ce privește posibilitățile de studiu și de muncă și drept urmare mulți oameni emigrează în Germania sau lucrează cu colaboratori germani.

În primul rând trebuie specificat aici că evident limba este instrumentul cel mai important pentru descoperirea unei culturi, deci vă sugerăm să aveți întotdeauna măcar cunoștințe de bază a limbii germane. Dar în acest articol vom încerca totuși să vă oferim o mică introducere în cele mai importante caracteristici despre cultura germană.

Mai întâi ne vom uita la trei aspecte specifice care definesc caracterul național al Germaniei, iar apoi vom aborda o serie de aspecte generale și vom vedea cum se manifestă acestea în cazul germanilor.

Deci haideți să pornim într-o scurtă călătorie de-a lungul coordonatelor culturii germane.

Aspecte specifice

Willkommenskultur – cultura ospitalității

Acest termen s-a format de la cuvântul “Willkommen= bun venit” și chiar dacă are o istorie mai lungă, a devenit popular în special în timpul crizei refugiaților din anii 2015 – 2016 când Germania și-a asumat primirea și integrarea unui număr mare de refugiați, mai ales din Siria.

Această cultură a ospitalității definește Germania drept o țară deschisă refugiaților și imigranților care știe să aprecieze contribuția economică și socială pe care o pot avea străinii. Pentru mulți germani această deschidere este atât un ideal cât și o necesitate, dată fiind natalitatea scăzută și lipsa forței de muncă în multe domenii din Germania.

Drept urmare, persoanele care merg în Germania vor avea șansa să interacționeze cu mulți oameni care consideră ospitalitatea drept un aspect important al identității lor moderne.

Dar evident că există și excepții, căci transformarea ospitalității într-un principiu național a generat și o reacție adversă. Astfel, în ultimii ani, forțele politice de extremă dreaptă au reușit să-și extindă influența în societatea germană și retorica împotriva străinilor devine din ce în ce mai răspândită în Germania.

Deci un imigrant care ajunge în Germania trebuie să fie realist și să conștientizeze că poate trece uneori și prin experiențe negative.

Begegnungskultur – interacțiunea și toleranța în cultura germană

“Begegnung“ înseamnă „întâlnire“ și în acest caz descrie principiul interacțiunii și comunicării cu oameni diferiți pentru a facilita schimbul de idei și perspective.

Cultura germană se remarcă de mult prin diversitatea ei. Astfel, încă din secolul al XVI – lea spațiul german este divizat într-o parte predominat catolică ( sud și vest ) și o parte predominant protestantă ( nord și est ). Războaiele sângeroase purtate între catolici și protestanți de-a lungul timpului au dus la concluzia că trebuie respectate caracteristicile individuale (religia, convingerile politice etc.) ale fiecărui om în parte, ca să se poată menține pacea și armonia în societate.

Astfel a devenit relevant termenul “toleranță”. Din păcate principiul toleranței a fost adesea uitat, mai ales în timpul regimului nazist, dar după al doilea război mondial, cultura germană a dat naștere formei moderne a “Begegnungskultur”.

Astăzi Germania este o țară democratică, diversificată și în mare parte tolerantă, legislația interzicând discriminarea pe baza unor caracteristici individuale sau colective. Libertatea de gândire și exprimare sunt apreciate și valorificate, mai ales în forma cunoașterii reciproce și a schimbului de idei.

În plus, valurile de imigrație au dus la extinderea peisajului religios prin includerea islamului, budismului, hinduismului și a multor alte forme de credință. Imigrația a generat și o diversificare etnică, Germania adapostind astăzi mulți oameni din toate colțurile Europei și ale lumii.

De asemenea, persoanele LGBT+ au obținut în ultimele decenii drepturi egale, printre altele prin legalizarea căsătoriei între persoane de același sex în anul 2017.

Dar și aici ascensiunea forțelor de extremă dreaptă în ultimii ani a dus la o degradare a principiilor democratice și la o intensificare a retoricii și discriminării xenofobe, rasiste, homofobe, transfobe și misogine. Asta în schimb provoacă o izolare tot mai mare a unor grupuri de minorități care astfel pot dezvolta atitudini negative și agresive față de societatea germană.

Germania contemporană este deci marcată de un contrast tot mai mare între idealuri și realități.

Dacă întâmpinăm situații de discriminare ne putem adresa însă autorităților germane, mai ales Oficiului pentru combaterea discriminării care poate investiga încălcări a legilor împotriva discriminării.

Erinnerungskultur – memoria istorică în cultura germană

Acest aspect esențial al culturii germane vine de la cuvântul “Erinnerung = amintire” și se referă la memorarea greșelilor trecutului, mai ales crimele comise de regimul nazist. Școlile și universitățile din Germania investesc foarte mult timp în analizarea și discutarea aspectelor negative ale istoriei germane în speranța că generațiile viitorului nu vor repeta greșelile strămoșilor lor.

Conștientizarea istoriei este deci un principiu de bază care definește identitatea Germaniei moderne și evitarea greșelilor trecutului este un ideal mult apreciat cum reiese de pildă și din primul articol al constituției germane: “Demnitatea umană este inviolabilă. Respectarea și protejarea acesteia reprezintă obligația tuturor autorităților statului “.

Tot mai mulți critici afirmă însă că această cultură a memoriei a devenit o simplă formalitate superficială fără efecte reale asupra mentalității multor oameni și că concentrarea asupra trecutului îngreunează conștientizarea problemelor prezentului.

De asemenea, rolul central acordat Holocaustului în memoria germană a dus la acuzații că problemei antisemitismului i se acordă mai multă atenție decât altor forme de discriminare precum rasismul și islamofobia. În acest context, loialitatea absolută a Germaniei față de Israel, indiferent de acțiunile guvernului israelian, este de asemenea asociată cu o interpretare superficială a „Erinnerungskultur”.

Aspecte Generale

Hochkultur – cultura clasică

Termenul „hoch = înalt, sus” se folosește în Germania pentru a exprima produsele culturale clasice precum literatura, artele plastice sau muzica și dansul cu pretenții artistice.

Ținând cont de contribuția semnificativă a spațiului german în aceste domenii culturale, s-a format expresia „Land der Dichter und Denker = țara poeților și gânditorilor” prin care germanii își descriu națiunea, uneori în mod serios și uneori ironic.

Indiferent de interpretări ironice, Germania se poate mândri cu mulți artiști clasici deosebit de influenți: compozitori precum Johann Sebastian Bach, Ludwig van Beethoven sau Richard Wagner, artiști plastici precum Albrecht Dürer, Caspar David Friedrich sau Franz Marc și scriitori precum Johann Wolfgang von Goethe, Friedrich Schiller sau Thomas Mann.

Laureata premiului Nobel pentru literatură din 2009, autoarea româno – germană Herta Müller, este un exemplu recent pentru vitalitatea culturii „înalte” germane în cadrul și în afara Germaniei.

Popkultur – cultura pop

Cultura pop germană este adesea subestimată și trecută cu vederea mai ales în comparație cu produsele culturale din Statele Unite și Marea Britanie, dar mulți artiști moderni germani se remarcă prin impactul deosebit asupra culturii pop globale.

Grupul de muzică “Kraftwerk” se numără printre fondatorii muzicii electronice și a marcat puternic procesul de tehnologizare a muzicii. În zona muzicii Rock și Metal, “Rammstein” s-au dovedit extrem de longevivi și influenți, iar la mijlocul anilor 2000 trupe precum “Tokio Hotel” au avut un impact puternic asupra culturii adolescente în Europa.

În domeniul cinematografic, regizori germani precum Fritz Lang și F. W. Murnau se remarcă drept maeștrii ai filmului mut și anii 1960 – 1970 Rainer Werner Fassbinder, Werner Herzog și Wim Wenders au readus cinema-ul german în atenția publicului mondial. În contextul mai recent al streaming-ului pe internet, seriale germane precum „Babylon Berlin“, „Dark“ , „1899” sau „Charité” s-au bucurat și ele de succes global.

Asemenea produse culturale sunt și instrumente utile pentru învățarea limbii germane, mai ales în combinație cu un curs clasic de germană care poate oferi explicații concrete pentru gramatica și expresiile întâlnite în filme, seriale și cântece.

Esskultur / Trinkkultur – cultura culinară

Essen = mâncare” și “Trinken = băut” sunt aspecte esențiale ale fiecărei culturi. Dată fiind extinderea geografică a spațiului german și bucătăria este foarte diversificată. Berea și cârnații împreuna cu deserturi precum tortul Padurea Neagră sunt adesea considerate simboluri ale gastronomiei germane, dar pe lângă acestea există o multitudine de preparate mai puțin clișeice.

În contextul globalizării și a multiculturalismului german, au devenit populare diverse mâncăruri hibride precum “Currywurst”, o combinație a cârnatului german cu pudra de curry indiană sau faimosul “Döner“, o variantă a kebabului popularizată de imigranți turci. Ambele preparate sunt emblematice pentru Berlin și sunt considerate aspecte importante ale culturii germane moderne.

De asemenea, trebuie ținut cont și de popularitatea deosebită a gastronomiei vegetariene și vegane, mai ales în rândul tinerilor. Astfel, magazinele de specialitate, restaurantele, dar și supermarketurile obișnuite vor oferi o varietate mare de produse și preparate fără carne. 

Festkultur – cultura festivă

Bineînțeles că termenul “Fest = sărbătoare“ ne duce imediat cu gândul la „Oktoberfest“, dar cultura festivă a Germaniei este mult mai diversificată. Începând totuși cu sărbătorile tradiționale, „Oktoberfest“ poate fi încadrat în categoria “Erntedankfest”, adică sărbători care celebrează strângerea recoltei la începutul toamnei și din care există multe în spațiul german.

A doua categorie mare în rândul sărbătorilor tradiționale este carnavalul, un eveniment celebrat în special în vestul și sud-vestul Germaniei în perioada dinaintea postului de Paște. Festivitățile de carnaval pot include parade publice, dar și diverse întruniri și petreceri la care oamenii pot mânca și bea împreună într-o atmosferă de sărbătoare.

Costumarea este adesea o parte integrală a carnavalului și nu există limite creative pentru crearea unui costum potrivit propriei personalități.

În epoca modernă acestor sărbători tradiționale li s-au alăturat multe festivaluri culturale dintre care cel mai faimos este probabil „Berlinale – Festivalul internațional de film de la Berlin“ care se numără printre cele mai importante festivaluri de film din lume și care atrage un public larg în capitala germană. Dar bineînțeles că orașele germane se remarcă și printr-o cultură de nightlife foarte activă, în special Berlinul ieșind în evidență prin numărul uriaș de cluburi și baruri. Deci dacă dorim, fiecare zi poate fi o zi de sărbătoare.

Arbeitskultur – cultura muncii

Când vine vorba de “Arbeit = muncă” se manifestă adesea imaginea stereotipă a germanului harnic și silitor, dar realitatea modernă este mai complicată. Cultura muncii în Germania contemporană pune mai degrabă accent pe eficiență și bună stare.

Astfel, durata muncii și efortul depus pot fi mai reduse decât în România, deoarece planificarea, organizarea și executarea proceselor de muncă sunt adesea mai eficiente și implică instrumente tehnologice mai avansate.

În felul acesta, mulți angajați se pot bucura de un echilibru bun dintre viața profesională și cea privată, având un salariu decent, dar și destul timp liber la dispoziție pentru relaxare și recuperare.

Dar bineînțeles că și în Germania există fenomenul exploatării economice. Mai ales domeniile care implică muncă necalificată se pot dovedi adevărate capcane atât pentru lucrători germani cât și pentru imigranți.

De aceea este important să ne informăm foarte bine despre toate drepturile care ne cuvin ca angajați și să luăm măsuri legale când aceste drepturi sunt încălcate. Informații corespunzătoare se pot găsi pe website-ul Ministerului Muncii din Germania.

Umweltkultur – natura în cultura germană

Acest termen recent apărut vine de la “Umwelt = mediul înconjurător” și se referă la relația dintre oameni și natură. În cultura germană, protecția mediului este o tematică foarte importantă și Germania se remarcă prin rolul său de pionier în domeniul energiilor regenerabile și a proceselor de reciclare.

Natura joacă un rol important în viața multor germani, plimbările prin natură fiind o pasiune națională. Drept urmare, respectarea diverselor legi pentru protecția mediului este considerată un imperativ și poluarea de orice fel generează adesea reacții foarte negative.

Protecția animalelor este de asemenea o tematică des abordată și alimentația vegetariană respectiv vegană a devenit foarte populară în ultimii ani.

Concluzii

Și astfel am ajuns deja de la sfârșit. Sperăm că va plăcut scurta noastră excursie prin trecutul și prezentul culturii germane! 

Dacă am reușit să vă trezim interesul pentru Germania și locuitorii ei, vă invităm să continuați călătoria! Dar aici este important să aveți la dispoziție instrumentele potrivite și precum am zis de la început, limba este întotdeauna unealta supremă.

Cunoștințele lingvistice vă vor deschide o cale directă spre înțelegerea culturii germane, astfel încât să puteți acționa cu încredere atât direct în Germania cât și în relație cu colaboratori germani. 

Cursurile de germană vă pot ajuta la stăpânirea și perfecționarea limbii germane la toate nivelurile de dificultate ( începător, intermediar, avansat ) și asta atât în format de grupă cu alți cursanți cât și sub formă de curs individual pentru o singură persoană.  

Iată cum s-au simțit absolvenții noștri la cursurile online:

Credem că te-ar mai putea interesa și:

invata limba germana cu ajutorul unor cursuri

Cursuri de germană pentru adulți

Cursuri, ateliere și tabere pentru copii, de limba germană și nu numai.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l și la alții:

Facebook
WhatsApp
LinkedIn

Creează-ți un cont și obține acces la

Lecții gratuite de germană online

Reduceri de Black Friday