Detalii curs: +40 752 162 117

Pune Germana în Coșul tău de Paște!

00
zile
:
00
ore
:
00
minute
:
00
secunde

Der Die Das – Genul substantivelor în germană, în 4 pași

Ce găsești în acest articol?

Der die das - Substantive in germana

Genul substantivelor în germană este un subiect de importanță majoră și nu cel mai ușor.  

Der, die sau das? Această întrebare le dă bătăi de cap chiar și vorbitorilor cu un nivel intermediar sau avansat de limba germană. Astăzi alcătuim un scurt ghid al genului substantivelor din limba germană pentru a vă ușura experiența de învățare. În rândurile de mai jos, vă prezentăm 4 pași și răspundem la următoarele întrebări:

 1. Ce înseamnă der, die, das?
 2. Cum îmi dau seama ce gen are un substantiv in germana?
 3. Cum rețin mai ușor genul substantivelor in germana?
 4. De ce e important să cunosc genul unui substantiv in germana?

Der die das - genul substantivelor in limba germana

Ce înseamnă der die das?

În primul rând, trebuie să explicăm că în limba germană, substantivele pot avea, la fel ca în limba română, genul masculin, feminin sau neutru. Spre deosebire de limba română, însă, articolul hotărât nu este încorporat în cuvânt, ci apare ca particulă separată în fața cuvântului.

Der, die, das sunt acele articole hotărâte, în cazul nominativ, numărul singular ale substantivelor de gen masculin, feminin, respectiv neutru. Astfel,

 • der Hund- câinele

este la genul masculin.

 • die Lampe- lampa

este la genul feminin.

 • das Buch- cartea

este la genul neutru.

Pentru a exprima forma de plural, pe de altă parte, toate substantivele primesc articolul die, indiferent de gen. De exemplu:

 • der Hund- die Hunde
 • die Lampe- die Lampen
 • das Buch- die Bücher

Der die das - genul substantivelor in limba germana

Cum îmi dau seama ce gen are un substantiv în germană?

Dificultatea o reprezintă faptul că genul substantivelor in germană nu coincide cu cel din  limba română. De exemplu, ”grădina” este, în română, de gen feminin. În germană, ”der Garten” are genul masculin. Mai mult, nu există reguli bine definite care stabilesc genul tuturor substantivelor. În general, articolul se învață pe de rost, odată cu substantivul. Cu toate acestea, există câteva categorii de cuvinte specifice unui anumit gen, după cum urmează:

Genul masculin

Sunt la genul masculin substantivele care denumesc:

 • anotimpurile: der Frühling (primavara), der Sommer (vara), der Herbst (toamna), der Winter (iarna).
 • părțile zilei: der Morgen (dimineața), der Mittag (prânz), der Nachmittag (după-amiaza), der Abend (seara). Excepție face die Nacht (noaptea).
 • băuturile alcoolice, mai puțin das Bier (berea)

De asemenea, au genul masculin majoritatea substantivelor terminate în:

 • -ee: der Tee (ceaiul), der Kaffee (cafeaua), mai puțin die Idee (ideea).
 • -or: der Professor (profesorul)
 • -ich: der Teppich (covorul)
 • -ig: der Honig (mierea), der Konig (regele)
 • -ling: der Lehrling (ucenicul)
 • -ismus: der Kapitalismus (capitalismul)

Genul feminin

 • Sufixele specifice genului feminin sunt:
 • -ung: die Zeitung (ziarul)
 • -heit: die Freiheit (libertatea)
 • -keit: die Ähnlichkeit (asemănarea)
 • -schaft: die Freundschaft (prietenia)
 • -ei: die Backerei (brutăria)
 • -ie: die Geografie (geografia)
 • -tät: die Universität (universitatea)
 • -enz: die Tendenz (tendința)

Fun fact: Genul feminin apare cel mai des în limba germană. Aproximativ 46% dintre substantive sunt de gen feminin 🙂

Genul neutru

Specifice genului neutru sunt diminutivele, terminate în -chen (das Kätzchen- pisoiul) și -lein (das Büchlein- cărticica). Alte sufixe care indică neutrul sunt:

 • -ment: das Engagement (implicarea)
 • -tum: das Rittertum (cavaleria), excepțiile fiind der Irrtum (nebunia) și der Reichtum (bogăția)
 • -nis: das Erlaubnis (permisiunea)

Tot genul neutru îl au și verbele substantivizate, care reprezintă numele unei acțiuni. Unele exemple sunt: das Schreiben (acțiunea de a scrie), das Schwimmen (acțiunea de a înota), das Denken (acțiunea de a gândi).

În plus, majoritatea neologismelor împrumutate din alte limbi au genul neutru, ”das Software” sau ”das Management”. Excepție face ”der Computer”.

Alte reguli

Substantivele care denumesc ființe caracterizate de un anumit sex biologic vor prelua genul gramatical corespunzător. Der Mann (bărbatul), de exemplu, este de genul masculin, iar die Schwester (sora) este de genul feminin. Cea mai comună excepție de la această regulă este substantivul das Mädchen (fata).

Der die das - genul substantivelor in limba germana

Cum rețin mai ușor genul substantivelor in germana?

Fără reguli clare și cu multe excepții, răspunsul la întrebarea ”der, die sau das?” poate părea copleșitor. De aceea, noi propunem câteva metode de a învăța mai ușor genul substantivelor in germana. 

 • Asociază o culoare fiecărui gen, mai ales dacă înveți ușor vizual. De obicei, genul masculin e asociat cu culoarea albastru, femininul, cu roșu, iar neutrul cu verde. Când reții substantive, scrie-le în culorile respective.
 • Folosește aplicații precum Der, die, das (Android, IOS). Nu doar poți căuta rapid genul oricărui substantiv, ci poți salva cuvintele care te pun în dificultate, ulterior testându-ți memoria. Este, probabil, cea mai accesibilă metodă, întrucât poate fi folosită în aproape orice context.
 • Când întâlnești un substantiv necunoscut, reține-l împreună cu articolul său. E mai puțin complicat decât să revii, din nou, asupra cuvântului, când trebuie să îl folosești în context.
 • Reîmprospătează-ți memoria. Mai ales în cazul cuvintelor pe care nu le folosești des, e important să reactualizezi informația.
 • Permite-ți să greșești! Oricât de bine ai învăța articolele, vei face greșeli inevitabil, mai ales în situații autentice de comunicare. În cele mai multe cazuri, folosirea unui articol greșit nu îl va face pe receptor să nu te înțeleagă. Nu ceda exprimarea fluentă pentru corectitudinea gramaticală. Mai mult, odată ce faci o greșeală, șansele să o repeți sunt mici. Creierul reține mai repede o informație ce a fost corectată.

Der die das - genul substantivelor in limba germana

De ce e important să rețin genul unui substantiv în germană?

Deși folosirea articolului greșit nu e un mare impediment în comunicare, el însă nu trebuie ignorat. O exprimare atentă, cizelată lasă o impresie bună, fapt esențial în mediul profesional sau academic. 

În plus, există omonime (cuvinte cu aceeași ortografie și pronunție, dar cu sens diferit) al căror sens variază în funcție de gen. ”Der Band” se traduce drept volum într-o serie de cărți sau publicații. ”Die Band”, deși împrumutat din engleză, înseamnă trupă muzicală. Nu în ultimul rând, ”das Band” face referire la o legătură, atât în sensul propriu, cât și în sensul abstract. Acesta e doar unul dintre exemplele de acest fel.

Concluzie

Sperăm că acest scurt ghid despre genul substantivelor în germană ușurează înțelegerea acestui capitol. Este, probabil, una dintre puținele părți ale gramaticii germane care se opune stereotipului de rigoare și reguli stricte.

De aceea, articolele potrivite pentru fiecare substantiv în parte se învață împreună cu substantivul. Sperăm că acești 4 pași ai noștri te-au ajutat în înțelegerea categoriilor de substantive și sufixelor specifice fiecărui gen.

Nu te lăsa copleșit de întrebarea ”Der die das?”.  Cu articolele te vei obișnui doar folosindu-le în context. Dacă ai nevoie de o mână de ajutor la capitole de gramatică a limbii germane, îți mai putem recomanda și articolele noastre despre subiect și predicat.

Iată o scurtă recenzie de la unul dintre clienții noștri. Sperăm că vă va ajuta în procesul de luare a deciziei cu privire la achiziționarea unui curs de la noi.

De asemenea, dacă ești din Cluj-Napoca și consideri că ai vrea să te înscrii la un curs de germană pentru începători (lucru pe care îl recomandăm cu căldură), ne bucurăm să anunțăm că Centrul Gutenberg îți poate veni în ajutor. Pentru alte sfaturi și ponturi despre cum să înveți germană mai eficient și mai repede, nu ezita să intri pe blogul nostru.

Alte articole care poate ți-ar plăcea:

invata limba germana cu ajutorul unor cursuri

Cursuri de germană pentru adulți

Cursuri, ateliere și tabere pentru copii, de limba germană și nu numai.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l și la alții:

Facebook
WhatsApp
LinkedIn

Creează-ți un cont și obține acces la

Lecții gratuite de germană online

Reduceri de Black Friday