Detalii curs: +40 752 162 117

PROMOȚIE: 15% reducere la achiziția unui
modul (2 luni de curs) de nivel A1.1 sau A1.2!
Cod reducere: MARTIE15

PROMOȚIE: 15% reducere la achiziția unui modul (2 luni de curs) de nivel A1.1 sau A1.2! Cod reducere: MARTIE15

Zile
Ore
Minute
Secunde

Emigrare în Germania: 5 lucruri pe care ar trebui să le știi înainte de a te muta

Ce găsești în acest articol?

Emigrare în Germania

Te-ai gândit că ești pregătit pentru emigrare în Germania singur sau alături de familia ta? Întreg parcursul spre emigrare în Germania va fi o provocare, vei avea nevoie de multă răbdare și de multă documentare, însă noi suntem aici să îți oferim o mână de ajutor.

Germania este una dintre țările cele mai populare pentru emigrare printre cetățenii români, datorită oportunităților multiple de oferte de muncă, a salariilor mari și a organizării riguroase de care te vei lovi când ajungi în această țară. Află că nu totul este foarte simplu, însă o dată ce te vei acomoda, calitatea vieții tale se va îmbunătăți semnificativ.

În articolul ce urmează îți vom prezenta 5 lucruri pe care ar trebui să le știi înainte de a te muta în Germania, precum și aspectele la care să fii atent atunci când te decizi să faci acest pas.

Înainte de a ne scufunda în subiectul emigrării, am pregătit pentru tine o secțiune de vocabular introductiv:

 • der Antrag = cerere
 • die Ausbildung = formare profesională
 • die Fremdsprache = limbă străină
 • Bildungssystem = învățământ
 • die Versicherungen = asigurare
 • die Krankenversicherung = asigurare medicală
 • Taschengeld = alocație
 • der Kontonummer/Bankkonto = cont bancar

Emigrare în Germania: calitatea vieții, salarii, asigurarea de sănătate

Germania este cea mai mare putere economică europeană, dar și a șasea cea mai bună țară din lume în care să locuiești, conform unor studii.

Calitatea vieții

Conform World Population Review, Germania ocupă locul opt la nivel mondial în privința nivelului general al calității vieții.

Iată câteva lucruri interesante despre Germania ce se regăsesc în articolul Viața în Germania, întrucât primul pas este acela de a cunoaște puțin din ceea ce presupune traiul în Germania, obiceiuri, cultura și ceea ce face Germania să fie Germania:

Cultura Germaniei

Imaginea străinilor despre Germania reunește elemente considerate tradiționale, precum berea, crenvurștii, Oktoberfest și pantalonii de piele până la genunchi. Dar aceste embleme culturale aparțin de fapt unui singur land, situat în sudul țării: Bavaria. În același timp, nemților li se atribuie calități precum ordinea, punctualitatea și corectitudinea, iar filozofii de origine germană, precum Kant, Hegel, Marx sau Schopenhauer sunt cunoscuți în întreaga lume.

Obiceiuri Germane

Cinci dintre tradițiile Germaniei sunt considerate patrimoniu cultural UNESCO. Printre acestea se numără basmele și redarea lor orală, lucru care se datorează mai ales Fraților Grimm și a celebrelor lor povești, precum Scufița Roșie și Cenușăreasa. Moșitul este o altă astfel de tradiție extrem de apreciată aici, una despre care comisia UNESCO consideră că trebuie protejată, alături de concursurile stradale de poezie, un obicei care se trage încă din Evul Mediu.

Cele mai mari orașe din Germania

Germania are numeroase orașe interesante și diferite din punct de vedere al culturii, peisajului și dimensiunilor. Începând cu celebra capitală alternativă, Berlin, trecând prin orașul regal și capitală bavareză, Munchen, ajungând până la Frankfurt (unul dintre cele mai importante centre financiare din Europa) și socotind toate satele fermecătoare din care este alcătuită Germania rurală, cu greu nu și-ar găsi cineva locul aici. (Sursa)

Salariile în Germania în 2022

Potrivit europa.jobs, guvernul german a elaborat o lege prin care prevede majorarea salariului minim la 12 EUR/brut pe oră, începând cu luna octombrie al acestui an. Slariile sunt stabilite în funcție de domeniul de activitate pe care îl alegeți atunci când vă gândiți la emigrare în Germania.

Mai jos sunt prezentate toate profesiile supuse salariului minim legal de la 1 ianuarie 2022 și regiunile în care vei obține aceste tarife. Toate tarifele cotate sunt sume brute.

Domenii de activitateTarif euro/brut/oră
Lucrători în salubritate10,45
Construcții12,85
Meseriași construcții15,70
Profesor formare profesională16,68
Acoperiș14,10
Electricieni montaj12,40
Servicii curățenie interior11,55
Curățenie exterior (fațade)14,81
Schelari12,55
Agricultură9,50
Muncitori temporariacum 10,45
din aprilie 2022 – 10,88
Zugravi și vopsitori necalificați11,40
Vopsitori și zugravi calificați13,80
Personal îngrijire persoane învârstă necalificați12,55
Industria textilă9,82
Prelucrare carne9,82

De asemenea, Oficiului General de Statistică din Germania spune că salariu mediu brut în Germania pentru angajații cu normă întreagă este de 4.100 de euro care, după plata taxelor și a impozitelor, se transformă într-un salariu net de aproximativ 2665. Procentual, impozitele în Germania au o medie de 38,9%, proporțională cu nivelul de venituri al fiecărei persoane și încep de la un venit de 9.408 € pe an, ceea ce înseamnă că, sub această sumă, cetățenii nu plătesc taxe.

Asigurare medicală

Asigurarea de sănătate este obligatorie în Germania, mai ales când te decizi să optezi pentru emigrare în Germania. Tu poți hotărî dacă alegi una privată sau publică, cu costuri variind de la 80 la 1500 de euro pe lună, în funcție de nevoile și dorințele tale.

 • Sistemul public de sănătate (Gesetzliche Krankenkassen): este administrat de guvern, funcționează prin entități de asigurare și se finanțează prin aportul procentual de 15,5% din salariu lunar brut. Asigură copiii persoanei asigurate (pe perioada vârstei la care se află la școală) și părinții, incluzând și o asigurare de dependență (Pflegeversicherung), care acoperă costurile în caz de accident, invaliditate sau boli grave.
 • Asigurare privată (Private Krankenversicherungen): se poate recurge la ea atunci când ai un salariu anual de sub 50.000 de euro și este, în mod normal, folosit de liber profesioniști. Costul său depinde de profilul de risc al fiecărei persoane, și nu de veniturile pe care le generează.

Va trebui să ai deja asigurarea de sănătate cel târziu în prima zi de muncă în Germania.

Emigrare în Germania: Află ce drepturi ai ca și lucrător

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a lansat o campanie în anul 2021, ”Informează-te, lucrează legal și cunoaște-ți drepturile pentru a fi protejat!”, care expune drepturile lucrătorilor sezonieri, dar se aplică și celor ce se gândesc la emigrare în Germania pe termen lung sau emigrare în Germania cu copii.

Ce trebuie să știi înainte să pleci la muncă în Germania?

 • Contractul de muncă: Asigură-te că lucrezi în Germania doar în baza unui contract de muncă încheiat în formă scrisă. Solicită angajatorului contractul într-o limbă pe care o înțelegi, însă cel mai bine este să stăpânești limba germană pentru a nu exista probleme.
 • Condițiile de muncă: Întreabă angajatorul despre condițiile de muncă, programul de lucru, natura muncii pe care o vei presta, condițiile de transport la locul de muncă, modul de plată și acoperirea medicală.
 • Nu accepta abuzuri sau încălcări are contractului de către angajator. Păstrează o evidență proprie a orelor lucrate și a fișelor de salariu pe care angajatorul este obligat să le înmâneze.
 • Pentru servicii de informare și consiliere în domeniul muncii și social, adresează-te responsabilului pe probleme de muncă și sociale din cadrul Ambasadei României la Berlin.

Pentru mai multe informații despre cum poți fi admis pe piața muncii din Germania, citește articolul nostru despre Admiterea pe piața muncii din Germania.

Pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru emigrarea în Germania

Deși procesul pentru emigrare în Germania nu pare simplu, pentru cetățenii UE nu este nimic prea dificil dacă respecți anumiți pași și te informezi din cât mai multe surse.

I. Acte necesare: Conform principiului liberei circulații, cetățenii români au dreptul de a călători și locui în Germania exclusiv în baza actului de identitate și a Cardului European de Sănătate (sau a unei asigurări private).

Ca cetățean al Uniunii Europene, după cum am menționat mai sus, pentru emigrare în Germania nu ai nevoie nici de viză, nici de dovada unui contract de muncă pentru a intra sau a locui în Germania. Poți face acest lucru fără nicio formalitate în limita unei perioade de trei luni.

❗Atenție: Dacă intenționezi însă să stai mai mult de trei luni, e necesar să îți înregistrezi domiciliul (Anmeldung) la Oficiul de Evidenţă a Populaţiei din oraşul în care te stabilești, în termen de maxim două săptămâni de la depășirea celor trei luni. Pentru aceasta trebuie să depui o cerere la autoritatea pentru străini locală (Ausländerbehörde), care trebuie însoțită de dovezi cu privire la scopul şederii (muncă, studii, etc), mijloacele financiare şi asigurarea medicală.

Suplimentar, dacă ești student, va fi nevoie să mai prezinți o adeverință de studii pentru ca procesul de emigrare în Germania să fie unul legal.

Acte pe care nu trebuie să le omiți pentru a te bucura de o emigrare în Germania liniștită și fără incidente, în afara actului de identitate sau a pașaportului.

 • certificat de naştere sau de căsătorie ori alte documente personale;
 • un card european de sănătate emis de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) din România;
 • formularele europene în scopul atestării perioadelor de asigurare sau de muncă realizate ca salariat în România (dacă e cazul);
 • certificate, diplome, atestări şi referinţe privind ocuparea altor locuri de muncă (în original şi traduceri legalizate);
 • permise şi licenţe pe care le consideri adecvate (permis de conducere);
 • CV-uri şi scrisori de intenţie, redactate în limba germană.

II. Asigurarea medicală, de care am povestit la rubrica, Emigrare în Germania: calitatea vieții, salarii, asigurarea de sănătate, asigurare ce este vitală pentru emigrare în Germania.

III. Găsirea unei locuințe

Acte necesare pentru închirierea unei locuințe (necesare nu în toate cazurile):

 • copie a actului de identitate
 • copie a contractului de muncă (Arbeitsvertrag)
 • un document cu informații personale, pe care îl poți descărca online (Mieterselbstauskunft)
 • extras de cont pentru ultimele trei luni sau un document care îți atestă veniturile (Einkommensnachweis)
 • declarație de la fostul proprietar, care să ateste că ai plătit chiriile anterioare și că nu ai restanță (poți solicita una chiar de la fostul proprietar din România sau din țara în care ai locuit înainte).
 • document privind bonitatea și solvabilitatea ta în Germania, dacă ai mai locuit aici (Schufa-Auskunft). Poți descărca online datele despre „Schufa”.

În plus, articolul Viața în Germania prezintă și o serie de site-uri utile pentru închiriere, pe lângă Airbnb:

IV. Deschiderea unui cont bancar: contul bancar este mai mult decât necesar pentru emigrare în Germania mai ales la locul de muncă, pentru că angajatorul îți va solicita acest lucru, iar plățile precum chiria, energia electrică, telefonul, internetul, și așa mai departe. Pentru deschiderea unui cont bancar vei avea nevoie de un act de identitate valabil și de înregistrarea domiciliului în Germania (Anmeldung). Contul se poate face la o bancă germană, fie prin prezentarea fizică la filiala băncii, fie online.

Pentru a fi sigur de tot ce ține de actele și ceea ce trebuie să faci pentru emigrare în Germania, consultă și site-ul oficial cu informații despre emigrare, la fel și Make it in Germany.

Emigrare în Germania cu copii

O dată cu luarea deciziei de a începe demersurile pentru emigrare în Germania, atunci când ai o familie, cea mai benefică soluție ar fi ca aceasta să fie alături de tine.

Pentru copii, cât și pentru adulți, este o provocare această adaptare cu un mediu total nou de viață, cu măsurile de organizare în cadrul unei noi școli,cu diferențele de cultură, dar și cu dificultățile de limbă. Avantajul este că o dată expuși constant la un mediu cu o limbă străină nouă cum este germana, copiii o asimilează mult mai ușor și se vor adapta rapid la schimbare.

Momentul ideal în care să optați pentru emigrare în Germania este vacanța școlară, iar cea mai lungă este cea de vară, iar școala obligatorie în Germania începe de la 6 ani. Participarea la o școală publică este gratuită, iar statul oferă cursuri gratuite de limbă germană pentru integrare.

Alocația pentru copii – informații oferite de Oficiul pentru Egalitatea de Tratament a Lucrătorilor UE

Puteți solicita alocația pentru copii dacă:

 • sunteți cetățean al unui stat membru UE, Islanda, Liechtenstein, Norvegia (statele SEE) sau Elveția,
 • aveți domiciliul în Germania sau permis de ședere și astfel sunteți contribuabil.

Dacă nu locuiți în Germania sau dacă nu aveți domiciliul în Germania, dar folosiți minimum 90 % din venit în Germania, puteți fi tratat ca o persoană contribuabilă fără restricții în urma unei cereri la Administrația Financiară. Acest lucru este valabil, dacă nu locuiți în Germania sau dacă nu aveți domiciliul în Germania, dar sunteți supuși impozitului pe venit în mod limitat, deoarece contribuiți la fondul de asigurări sociale.

Atenție: În timpul primelor trei luni după mutarea domiciliului sau stabilirea domiciliului în Germania nu aveți dreptul la alocația pentru copii, dacă în acest timp nu aveți venituri din interiorul țării. În acest caz se include venitul din munca dvs. (non-independentă sau independentă) sau venituri dintr-o entitate comercială (art. 2 alineatul (1) nr.1 până la 4 EStG).

Mai mult informații despre alocație și emigrare în Germania cu copii, puteți găsi aici.

Pentru a te familiariza și cu sistemul de învățămân din Germania, parcurge articolul blogului Emigrant în Germania și vizionează videoclipul Sistemul Scolar din Germania – SCHULE.

Actele necesare pentru înscrierea copiilor în sistemul de învățământ:

 • certificatul de naștere al copiilor
 • fișa vaccinurilor
 • foaia matricolă
 • dovada reședinței în Germania (Anmeldung)

Mărturii ale românilor cu privire la procesul de emigrare în Germania

Cum poți afla despre emigrare în Germania dacă nu chiar de la cetățenii români care au decis să facă acest pas? Părerile sunt împărțite, ca în toate situțiile de altfel, iar decizia înțeleaptă este să se cântărească opțiunilor și să împrumuți ceea ce se potrivește pentru mentalitatea ta și pentru planurile tale.

VICE România au realizat o serie de interviuri cu sfaturi de la români din Germania cu privire la mutarea în această țară. Iată câteva dintre păreri:

 • Mădălina, Berlin

VICE: Când și de ce ai plecat în Germania?
Mădălina: Am plecat în Germania în urmă cu trei ani. Urma să trec în al doilea an de master și voiam să experimentez altceva. Nu știam limba, nu-mi plăcea stilul de viață al oamenilor, nu voiam să mă mut acolo, nu mă atrăgea nimic. Mi-am dat seama ulterior că aveam mai multe stereotipuri decât argumente pro „imigrării” mele.

VICE: Cum e sistemul educațional de acolo?
Mădălina: Nu pot să spun că se învață mai bine, mai mult, ș.a.m.d decât în România. Într-adevăr au mai multe facilități decât noi. Biblioteci mai bune, mai mari, cursuri de orice limbă gratuite pentru toți studenții, cursuri de orice sport poți să-ți imaginezi la prețuri foarte mici însă, am învățat mai multe de la profesorii din România decât de la cei de aici.

 • Ionuț, Nuremberg

VICE: Când și de ce de te-ai mutat în Germania?
Ionuț: M-am mutat în 2013. A fost o provocare legată de locul de muncă.

VICE: Care e viața ta acolo?
Ionuț: Lucrez în IT. Îmi place, Germania e ordonată, multiculturală, verde.

VICE: Care sunt plusurile și minusurile traiului într-o țară străină?
Ionuț: Eu nu consider că sunt minusuri comparat cu România (într-o țară UE), poate lipsa rudelor. Plusurile sunt multe, începând de la partea financiară până la relațiile sociale.

VICE: Te-ai vedea înapoi în România?
Ionuț: Nu, doar pentru un business.

VICE: Ce recomandări ai pentru românii care ar vrea să își găsească ceva de lucru si sa se mute în Germania?
Ionuț: Este foarte, foarte greu să intri pe piața forței de muncă, dacă nu ești calificat. Înainte să decidă să emigreze în Germania, le recomand să cumpere și să citescă de multe ori ghidul ăsta.

Interviurile integrale pot fi vizualizate pe acest site.

Informarea – cheia succesului pentru emigrare în Germania

Informarea este pe primul plan, iar punerea în balanță a tuturor posibilităților îți vor aduce un trai bun și vei fi mulțumit de decizia ta. Limba germană constituie un factor primordial în procesul de emigrare în Germania sau de emigrare în Germania cu copii, mai ales că, la locurile de muncă, la școală și în viața de zi cu zi te vei lovi de dificultățile de limbă și vei vedea că un nivel decent de germană este necesar pentru a te putea stabili în această țară. Nu uita nici de traducerea documentelor personale în limba germană, întrucât în drumul spre emigrare în Germania vei avea mare nevoie ca actele tale să fie înțelese și acceptate.

Dacă te gândești să urmezi un curs de germană, consultă cursurile de germană online de la Centrul Gutenberg și învață germană ușor și repede. De asemenea, colegii noștri de la Didacto oferă cursuri și ateliere de limbă germană pentru copii, pe care le poți încerca gratuit și care îți vor oferi ție și familiei tale o experiență de emigrare în Germania mai ușoară.

Ai un plan de emigrare în Germania? Acum ești cu un pas mai aproape de atingerea visului tău!

invata limba germana cu ajutorul unor cursuri

Cursuri de germană pentru adulți

Cursuri, ateliere și tabere pentru copii, de limba germană și nu numai.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l și la alții:

Facebook
WhatsApp
LinkedIn

Creează-ți un cont și obține acces la

Lecții gratuite de germană online

Reduceri de Black Friday

Înscrie-te pe Lista Moșului

Crăciunul ăsta nu rămâi fără cadou, căci poți câștiga: