Detalii curs: +40 752 162 117

Pune Germana în Coșul tău de Paște!

00
zile
:
00
ore
:
00
minute
:
00
secunde

Genul substantivelor în germană

Genul substantivelor în germană

Ce găsești în acest articol?

Genul substantivelor în germană este unul dintre cele mai dificile subiecte atât pentru vorbitorii începători, cât și pentru cei avansați.

Acest lucru sedatorează faptului că nu există o echivalență de genuri între limba română și limba germană, astfel că articolele substantivelor în germană trebuie învățate, în mare parte, pe de rost.

Astăzi vă prezentăm câteva reguli pentru der, die, das, precum și câteva sfaturi utile pentru a învăța mai ușor genul substantivelor în germană.

genul substantivelor in germana

Care sunt genurile substantivelor în germană?

Substantivele în limba germană pot avea, la fel ca în limba română, trei genuri diferite: masculin, feminin și neutru. La fel ca în limba română, genul substantivelor în germană este exprimat prin articol.

Însă, spre deosebire de limba română, articolul hotărât nu se lipește la sfârșitul cuvântului, ci stă în fața substantivului.

Pentru a identifica genul unui substantiv se ia în considerare articolul hotărât în cazul nominativ. Astfel avem „der” pentru substantivele de genul masculin, „die” pentru substantivele de genul feminin și „das” pentru substantivele de genul neutru. De exemplu:

der Mann (bărbatul)- are genul masculin
die Frau (femeia)- are genul feminin
das Kind (copilul)- are genul neutru

Ca și în limba română, substantivele din limba germană pot fi la numărul singular sau la plural. Forma de plural a substantivelor se exprimă prin articolul „die” pentru toate trei genurile. De exemplu:

der Mann- die Männer
die Frau- die Frauen
das Kind- die Kinder

 

Cum identificăm genul substantivelor în germană?

 
Identificarea genului în limba germană este dificilă, deoarece nu există reguli pe care să le putem aplica cu precizie în toate situațiile. Este adevărat că ne putem ghida după anumite reguli pentru a identifica genul substantivelor în germană, însă trebuie să fim conștienți că unele dintre ele au multe excepții.

De aceea, singura metodă prin care putem determina cu exactitate genul unui substantiv este aceea de a memora cuvântul împreună cu articolul său.

Din fericire, și în cazul articolelor există câteva reguli fixe. O regulă exactă este aceea că genul cuvintelor compuse este întotdeauna în concordanță cu genul ultimului substantiv. De exemplu:
die Ferien (vacanța) + das Haus (casa) = das Ferienhaus (casa de vacanță)

Mai jos vă vom prezenta alte câteva reguli după care vă puteți orienta pentru a identifica genul substantivelor în germană, dar și câteva excepții de la aceste reguli.

 

Cum identificăm genul masculin?

 

Pentru a identifica care substantive sunt la genul masculin, ne putem orienta atât după genul natural, cât și după anumite categorii din care fac parte. Astfel, sunt la genul masculin substantivele care desemnează:

 • persoane de gen masculin: der Mann (bărbatul), der Vater (tatăl), der Junge (băiatul), der Sohn (fiul), der Bruder (fratele)
 • animale masculine: der Kater (motanul), der Hund (câinele), der Affe (maimuța), der Löwe (leul)
 • profesii: der Arzt (medicul), der Lehrer (profesorul), der Polizist (polițistul)
 • părți ale zilei: der Morgen (dimineața), der Mittag (prânz), der Nachmittag (după-amiaza), der Abend (seara). Excepție face substantivul feminin die Nacht (noaptea).
 • zilele săptămânii: der Tag (ziua), der Montag (luni), der Dienstag (marți), der Mittwoch (miercuri), der Donnerstag (joi), der Freitag (vineri), der Samstag (sâmbătă), der Sonntag (duminică)
 • lunile anului: der Monat (luna), der Januar, der Februar, der März, der April, der Mai, der Juni, der Juli, der August, der September, der Oktober, der November, der Dezember
 • anotimpurile anului: der Frühling (primăvara), der Sommer (vara), der Herbst (toamna), der Winter (iarna)
 • puncte cardinale: der Norden (nord), der Süden (sud), der Osten (est), der Westen (vest)
 • fenomene atmosferice: der Regen (ploaia), der Schnee (zăpada), der Nebel (ceața), der Wind (vântul), der Sturm (furtuna). Excepție face substantivul neutru das Wetter (vremea).
 • băuturi alcoolice: der Wein (vinul), der Rum etc., cu excepția substantivului neutru das Bier (berea)
 • mărci de mașini: der Volkswagen, der Mercedes, der Ferrari.

De asemenea, au genul masculin majoritatea substantivelor cu terminațiile:

-or: der Professor (profesorul), der Mentor (îndrumătorul)
-ig: der Honig (mierea), der König (regele)
-ling: der Schmetterling (fluturele), der Zwilling (geamănul)
-ismus: der Journalismus (jurnalismul), der Kapitalismus (capitalismul)
-er: der Computer, der Drucker (imprimanta)
-ich: der Teppich (covorul), der Teich (iazul)
-ent: der Student (studentul), der Agent (agentul)
-ist: der Jurist (juristul), der Tourist (turistul)
-ee: der Tee (ceaiul), der Kaffee (cafeaua), exceptând die Idee (ideea).

O altă regulă de reținut este că multe substantive masculine se pot transforma în substantive feminine cu ajutorul terminaţiei -in. De exemplu: der Student – die Studentin

 

Cum ne dăm seama de genul feminin?

 
La fel ca în cazul genului masculin, și femininul poate fi determinat cu ajutorul genului natural, anumitor categorii și sufixe. Așadar, sunt la genul feminin substantivele care descriu:

 • persoane de gen feminin: die Frau (femeia), die Mutter (mama), die Tante (mătușa), die Tochter (fiica), die Schwester (sora), exceptând substantivul neutru das Mädchen (fata)
 • animale de gen feminin: die Katze (pisica), die Kuh (vaca), die Ziege (capra)
 • profesii: die Lehrerin (profesoara), die Psychologin (doamna psiholog)
 • nume de arbori și flori: die Tanne (bradul), die Rose (trandafirul), die Tulpe (laleaua), die Lilie (crinul).

Sufixele care ne indică de obicei genul feminin sunt:

-e: die Lampe (lampa), die Woche (săptămâna), cu excepția das Auge (ochiul).
-ung: die Zeitung (ziarul), die Meinung (părerea)
-heit: die Freiheit (libertatea), die Schönheit (frumusețea)
-keit: die Ähnlichkeit (asemănarea), die Wirklichkeit (realitatea)
-schaft: die Freundschaft (prietenia), die Gesellschaft (societatea)
-ei: die Bäckerei (brutăria), die Bücherei (biblioteca)
-ie: die Geografie (geografia), die Theorie (teoria)
-tät: die Universität (universitatea), die Realität (realitatea)
-enz: die Tendenz (tendința), die Konsequenz (consecința)
-ion: die Nation (națiunea), die Diskussion (discuția)

 

Cum identificăm genul neutru?

 
În general, neutrul se determină după următoarele reguli:

 • culorile: das Rot (roșul), das Blau (albastrul)
 • substantivele care prezintă sufixele diminutivale

-chen: das Häuschen (căsuța)
-lein: das Fräulein (domnișoara)

 • substantivele derivate din forma de infinitiv a verbului (numele unei acțiuni): das Essen (mâncarea), das Schreiben (scrierea), das Denken (gândirea)
 • substantivele provenite din adjective: das Böse (răul), das Gute (binele)
 • sufixele:

-ment: das Engagement (implicarea), das Dokument (documentul)
-tum: das Eigentum (proprietatea), excepție făcând der Irrtum (eroarea) și der Reichtum (bogăția)
-nis: das Geheimnis (secretul), das Ergebnis (rezultatul)

Atenție! Utilizarea articolului corect este foarte importantă, mai ales când vine vorba de omonime. În germană, există substantive care au sensuri diferite în funcție de gen. De exemplu:

der See (lac) – die See (mare)
der Band (tom) – das Band (bandă) – die Band (trupă muzicală)
das Steuer (volan, cârmă) – die Steuer (taxă)
der Leiter (conducător) – die Leiter (scară)

Acum că am sintetizat câteva reguli de determinare a genului substantivului, vă oferim câteva recomandări pentru învățarea mai eficientă a acestuia.

 

3 sfaturi pentru a reține mai ușor genul substantivelor în germană

 

 1. Este foarte important ca atunci când învăţaţi un substantiv, să îl reţineţi împreună cu articolul său, pentru că în limba germană articolul, pronumele posesiv și demonstrativ şi adjectivul se acordă în gen, număr și caz cu substantivul pe care îl însoţesc. Nu vă lăsaţi influenţaţi de genurile substantivelor din limba română, pentru că nu întodeauna genul natural se potrivește cu articolul:

Substantivul „fată” este feminin în limba română și neutru în limba germană (das Mädchen), „lună” este feminin în română și masculin în germană (der Mond), iar „soarele” este masculin în limba română și feminin în limba germană (die Sonne).

 1. Când învățați substantivele, folosiți culori pentru a le reține mai ușor genul. De obicei, genul masculin este asociat cu albastru, genul feminin cu roșu, iar genul neutru cu verde.
 2. Puteți memora articolele într-un mod interactiv, prin aplicația DerDieDas.Sperăm că acest articol despre genul substantivelor în germană v-a facilitat înțelegerea acestui subiect. Nu vă lăsați descurajați dacă la început folosiți greșit articolele, deoarece acest lucru nu împiedică o comunicare eficientă.

Cu cât veți vorbi mai mult limba germană, cu atât veți începe să vă dați seama mai ușor care este genul unui substantiv. Dacă doriți să aflați mai multe despre substantiv, vă recomandăm și articolul nostru despre Substantiv în limba germană, pe scurt.

Dacă aveți nevoie de ajutor în învățarea limbii germane, vă invităm să vă înscrieți la cursul nostru de germană pentru începători. Până atunci, puteți găsi mai multe lecții scurte de germană pe blogul nostru.

Iată o scurtă recenzie de la unul dintre clienții noștri. Sperăm că vă va ajuta în procesul de luare a deciziei cu privire la achiziționarea unui curs de la noi.

Cu cât veți vorbi mai mult limba germană, cu atât veți începe să vă dați seama mai ușor care este genul unui substantiv. Dacă doriți să aflați mai multe despre substantiv, vă recomandăm și articolul nostru despre Substantiv în limba germană, pe scurt.

Dacă aveți nevoie de ajutor în învățarea limbii germane, vă invităm să vă înscrieți la cursul nostru de germană pentru începători. Până atunci, puteți găsi mai multe lecții scurte de germană pe blogul nostru.

invata limba germana cu ajutorul unor cursuri

Cursuri de germană pentru adulți

Cursuri, ateliere și tabere pentru copii, de limba germană și nu numai.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l și la alții:

Facebook
WhatsApp
LinkedIn

Creează-ți un cont și obține acces la

Lecții gratuite de germană online

Reduceri de Black Friday