Detalii curs: +40 752 162 117

PROMOȚIE: 15% reducere la achiziția unui
modul (2 luni de curs) de nivel A1.1 sau A1.2!
Cod reducere: MARTIE15

PROMOȚIE: 15% reducere la achiziția unui modul (2 luni de curs) de nivel A1.1 sau A1.2! Cod reducere: MARTIE15

Zile
Ore
Minute
Secunde

Germana la locul de muncă

Ce găsești în acest articol?

Germana la locul de muncă 1

Ce fel de germană ar trebui să învăț pentru locul de muncă? La prima vedere această întrebare poate să pară amuzantă sau chiar fără sens. Cum să existe mai multe tipuri de germană? Ei bine, există – și în acest caz nu ne referim la dialecte.

Există limba germană vorbită în general, care se învață adeseori la cursurile de limbă și în școlile primare. Dar există și limbajul tehnic din limba germană, care este folosit în domenii specifice, cum ar fi medicina, ingineria, educația.

Limbajul general și limbajul tehnic

locul de munca

Nu putem exprima un număr exact de cuvinte pe care îl are o limbă, deoarece limba este o structură care se modifică în fiecare zi. De exemplu, dacă ceva este folosit greșit acum, peste câțiva ani poate ajunge normă, deoarece a fost atât de des folosit încât s-a întipărit în limbajul uzual.

În limba germană există undeva între 300.000 și 400.000 de cuvinte, conform redacției Duden. Desigur că acest număr nu este concret, dar conține atât cuvintele uzuale, cât și cele din limbajul tehnic și de specialitate.

Limbajul general

Limbajul general reprezintă cuvintele uzuale, pe care le folosim zilnic. Dacă ar fi să le numărăm, ar ajunge undeva între 12.000 și 15.000. Destul de puține, având în vedere cât de multe există în limba germană.

Aceste cuvinte sunt cele învățate în clasele primare sau de către grupele de începători care învață limba germană. Cuprind teme precum familia, orașul, felurile de mâncare, sărbătorile, zilele săptămânii, lunile anului, anotimpurile, părțile corpului și altele.

Câteva exemple: die Mutter (mamă), das Mädchen (fată), grün (verde), das Rathaus (primărie), der Montag (luni), das Weihnachten (Crăciun), das Schnitzel (șnițel), der Sommer (vară), der Hund (câine), der Kopf (cap).

Limbajul tehnic

Limbajul tehnic reprezintă cuvintele folosite în diverse domenii de specialitate. De exemplu, atunci când doi muzicieni discută despre o compoziție vor folosi anumiți termeni specifici. Restul cuvintelor, în afara celor aproximativ 12.000 uzuale, reprezintă cuvintele tehnice.

Limbajul tehnic este adesea confundat cu limbajul științific. Însă, cel științific este inclus în cel tehnic, deoarece știința este un domeniu de specialitate.

Pentru a învăța un limbaj tehnic este nevoie de o pregătire specializată pe domeniul în care lucrezi. Acest lucru este necesar, deoarece atunci când ești angajat într-un domeniu anume, este bine să cunoști cât mai mulți termeni specifici.

Câteva exemple în funcție de domeniu:

  • Muzică: diatonisch, adj. (diatonic), enharmonic, adj. (enharmonic)
  • Inginerie: photovoltaic, adj. (fotovoltaic), die Membranpumpen, subst. (pompe cu membrană)
  • Medicină: das Hämoglobin (hemoglobină), die Magnetresonanztomographie (Imagistică prin rezonanță magnetică)

Acestea sunt principalele două componente ale limbajului. În funcție de scopul pentru care înveți germana vei avea nevoie de un tip de limbaj sau chiar de ambele.

Ce pot face cu germana pe care o cunosc?

Atunci când îți dorești să locuiești în Germania o scurtă perioadă de timp sau doar să o vizitezi, este suficient să înveți limba germană generală. Adică poți învăța doar cuvinte de bază, uzuale, pe care le vei folosi în conversațiile de zi cu zi.

Aici putem lua ca exemplu cuvintele folosite la magazin, cele pe care le folosim să ne orientăm prin oraș sau expresii legate de prezentarea personală.

În cazul în care dorești să te angajezi, să te înscrii la o facultate sau să participi la anumite cursuri de specializare în limba germană, vei avea nevoie de cunoștințe din limbajul tehnic. Având în vedere că se vor discuta informații despre un anumit domeniu va trebui să pregătești și să îți formezi un vocabular specific acelui domeniu.

Cum am specificat mai sus, meseriile și diversele profesii folosesc acest limbaj tehnic, în special în formatul scris. Acest lucru se datorează faptului că în scris totul trebuie să fie mai formal. Pe când atunci când vorbim, putem aduce exemple și folosi un limbaj colocvial.

Resurse de învățare

Germana la locul de muncă 2

Pentru a învăța limba germană există o varietate imensă de resurse online cât și offline. Urmează să prezentăm o listă cu acestea, iar tu poți să alegi care este mai potrivită stilului tău de învățare.

Cursuri de limbă germană

Cea mai des folosită metodă, care este și eficientă pe termen lung este participarea la un curs de germană. În acest mod profesorul te poate ghida prin urmarea unei materii în funcție de nivelul pe care îl ai și modul de învățare.

Centrul Gutenberg este unul dintre centrele de limbă din România, care oferă cursuri online de germană. În cadrul acestora, un trainer predă materia atât din punct de vedere teoretic, cât și practic. Iar cursanții pot interveni cu întrebări atât pe parcurs, cât și la final.

Participarea la un curs de germană te ajută să fixezi mai ușor informațiile, deoarece primești feedback constant și poți aplica imediat noțiunile învățate prin intermediul exercițiilor din partea practică a cursului.

Videoclipuri

O alternativă adeseori aleasă este constituită din videoclipurile de pe internet, care conțin explicații gramaticale. 

Acestea sunt benefice atunci când vrei să aprofundezi o noțiune neclară sau dacă ai nevoie de explicații suplimentare pentru a înțelege o anumită regulă. Însă, dacă dorești ca tot parcursul tău de învățare să fie bazat pe filmulețe va fi destul de dificil, deoarece nu vei putea primi feedback legat de evoluția ta.

Aplicații

O dată cu evoluția tehnologiei și apariția calculatoarelor și telefoanelor s-au dezvoltat diverse aplicații pentru învățarea limbilor străine.

Pentru a învăța vocabularul de bază și anumite structuri simple, aceste aplicații sunt extrem de folositoare. Dar, atunci când vine vorba de învățarea limbajul specific va fi nevoie de studiu mai aprofundat și de folosirea altor resurse.

Manuale și fișe de lucru

Manualele pot fi benefice atunci când cunoști puțină germană. Dacă dorești să o înveți de la zero vor fi puțin mai dificil de folosit, dar nu imposibil.

Există diverse tipuri de manuale pentru învățarea limbii germane. În primul rând, există manuale care te ajută să înveți limba germană generală. Acestea sunt benefice pentru a învăța vocabularul zilnic și temele uzuale.

De asemenea, există și manuale care ating limbajul tehnic. Au fost create manuale care sunt specifice pentru anumite domenii și meserii. De exemplu, există manuale pentru asistente și medici sau pentru ingineri.

Concluzie – Germana la locul de muncă

Așadar, există numeroase resurse din care poți învăța limba germană. Însă pentru a hotărî care este cea mai folositoare pentru tine, poți să încerci mai multe variante și să vezi care e mai potrivită pentru tine.

În concluzie, în funcție de motivul pentru care dorești să înveți limba germană, vei avea nevoie de un limbaj general sau specific. Sperăm că acest articol ți-a fost de folos pentru a hotărî ce fel de germană vei avea nevoie să înveți.

Dacă vă interesează să găsiți un job care necesită limba germană, vă recomandăm să accesați site-ul MeinJob.ro. Iar pentru informații valoroase despre procesele de recrutareinducțieretenție și despre domeniul HR, accesați ResurseUmane.ro.

Pentru a vă ajuta să învățați limba germană puteți să vă înscrieți la unul dintre cursurile de germană pentru adulți de la Centrul Gutenberg. De asemenea, vă așteptăm și în comunitatea noastră de iubitori de limba germană de pe Facebook și Youtube pentru a fi la curent cu toate noutățile!

Pentru copii am pregătit cursuri și alte activități interactive în limba germană la Centrul Didacto.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să citiți și:

Mult succes la învățarea limbii germane!

invata limba germana cu ajutorul unor cursuri

Cursuri de germană pentru adulți

Cursuri, ateliere și tabere pentru copii, de limba germană și nu numai.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l și la alții:

Facebook
WhatsApp
LinkedIn

Creează-ți un cont și obține acces la

Lecții gratuite de germană online

Reduceri de Black Friday

Înscrie-te pe Lista Moșului

Crăciunul ăsta nu rămâi fără cadou, căci poți câștiga: