Detalii curs: +40 752 162 117

Vino cu jumătatea ta la cursuri și primiți al doilea curs redus cu 50%!

Zile
Ore
Minute
Secunde

Germana la școală – materiale, manuale, situația germanei în școlile din România

Ce găsești în acest articol?

Limba germană este a doua cea mai vorbită limbă de pe continentul european. Din acest motiv germana la școală reprezintă o alegere potrivită. Tot mai mulți părinți ajung la concluzia că învățarea unei limbi străine poate fi benefică copilului lor. Așadar, aleg să îl înscrie la o școală cu predare în germană.

Conform introducerii pe care tocmai ai citit-o, în acest articol vom prezenta ce înseamnă „germana la școală”. În acest articol veți găsi avantajele înscrierii la o școală cu predare în germană, materialele utilizate pentru învățare și chiar exemple de școli cu predare în germană. 

Germana la școală

Primul lucru care trebuie menționat este că: cei care încep să învețe germana de mici vor avea numeroase avantaje pe tot parcursul vieții. Atât pe plan personal și educațional cât și pe cel profesional, limba germană aduce multe beneficii.

La noi în țară germana poate fi studiată încă de la grădiniță. La grădinițele cu predare în germană se pune accentul pe exprimarea simplă și pe promovarea unor tradiții. Germana la școală poate începe atât în regim matern cât și intensiv sau bilingv, în funcție de unitatea de învățământ. Iar, studierea se desfășoară din clasa pregătitoare până la finalul liceului. 

Pentru a afla mai multe despre grădinița în limba germană și școala germană maternă vă propunem să citiți articolele noastre de pe germană.ro.

De ce sa alegi germana la scoala

De ce să aleg germana la școală?

Poate că te gândești că da, există multe avantaje, dar care sunt acestea. În continuare vom enumera 4 beneficii principale pe care le aduce germana la școală. 

 1. Dezvoltarea lingvistică

Aceast prim beneficiu este de la sine înțeles. O dată cu învățarea unei limbi străine îți dezvolți abilitățile lingvistice. 

În funcție de vârsta pe care o are, modul în care un om poate să perceapă învățarea limbii germane diferă. De exemplu, dacă luăm cazul persoanelor care învață de mici, din familie limba germană și limba română. Aceștia vor avea câte un set de căi neuronale pentru fiecare limbă, deoarece niciuna dintre cele două limbi nu este încă sedimentată, astfel fiecare existând independent. 

În cazul în care un copil cu vârsta peste 7 ani începe să învețe germana situația se schimbă. Deja la această vârstă există anumite conexiuni pentru limba maternă, iar învățarea va fi făcută prin asocieri cu aceasta. 

Așadar, indiferent de vârsta pe care o ai poți învăța limba germană. Însă în funcție de vârstă o vei face în moduri diferite, dar vei putea ajunge la aceeași dezvoltare a abilităților lingvistice. Ce este extrem de important este să ai un exercițiu continuu de comunicare cu cineva în limba germană. Pentru acest lucru școala ar fi un prim exemplu. 

 1. Dezvoltarea culturală

Un alt aspect extrem de important este faptul că prin învățarea limbii germane ajungi să înveți și despre cultura și tradițiile germane. 

În cultura germană există numeroase tradiții, pe care noi, românii, nu le avem. În funcție de perioada din an se organizează diverse festivaluri sau se pregătesc anumite feluri de mâncare speciale.

Câteva festivaluri sau carnavaluri din cultura germană sunt: 

 • Fasching (carnavalul german) – Acest festival are loc înainte de începerea postului Paștelui. Ideea de bază a acestuia este că mai demult oamenii se costumau în diverse personaje pentru a alunga spiritele rele și geroase ale iernii, astfel grăbind venirea primăverii 
 • Ziua Sfântului Martin (Sărbătoarea lampioanelor) – În data de 11 noiembrie este sărbătorit sfântul Martin, un om extrem de bun cu o poveste interesantă. Sărbătoarea se mai numește și Laternenfest (Sărbătoarea lampioanelor) și se desfășoară astfel: la lăsarea serii toți oamenii merg pe stradă cu lampioane și cântă în cinstea sfântului Martin. La final toată lumea se adună în biserică unde are loc o slujbă. La acest link puteți afla mai multe despre Laternenfest și ziua sfântului Martin. 

Pe lângă acestea există și anumite tradiții urmate de poporul german: aprinderea lumânărilor de pe coronița de Advent, pâinica dulce în formă de miel specifică Paștelui, decorarea crenguțelor cu mâțișori în perioada Paștelui.

Toate aceste tradiții vor deveni parte din identitatea copilului atunci când învață germana la școală, în special dacă e în regim matern.

 1. Toleranța

O dată cu formarea unei culturi dezvoltate copiii învață să fie mai toleranții unii cu ceilalți. Trăind într-un spațiu unde nu se vorbește o singură limbă duce la crearea unui mediu divers, plin de persoane unice.

Din acest motiv, copiii care învață germana la școală pot să își dezvolte un grad de toleranță mai ridicat. Petrecerea timpului într-un mediu intercultural îl va ajuta pe cel mic să înțeleagă mai bine cum funcționează lumea din ziua de azi. 

 1. Gândirea critică

Printr-o combinație dintre dezvoltarea culturală și cea lingvistică, copiii care învață limba germană la școală au o gândire critică mai dezvoltată.

Atunci când nu ești sigur că o informație este corectă sau adevărată și ai o singură limbă în care verifici, poți pierde o mare parte din informații. Din acest motiv copiii care știu germana, sau orice altă limbă străină, pot să găsească mai ușor soluții la probleme. De asemenea, pot să și identifice mai ușor anumite lucruri care nu sunt în regulă, ei deja având o dezvoltare mai amplă a gândirii. 

Pentru a înțelege care sunt beneficiile învățării unei limbi străine vom lăsa în continuarea câteva link-uri spre videoclipuri explicative. Două filmulețe se numesc Beneficiile unui creier bilingv (engleză) și Warum Sprachen lernen wichtig ist und wo diese von Vorteil sein könnten (germană), acestea explică beneficiile învățării unei limbi străine. Iar, acest video în română arată o metodă pe care o poți adopta pentru o învățate eficientă: Învățarea progresivă a unei limbi străine.  

Cum poti invata germana la scoala manuale

Cum poți învăța germana la școală? – Materialele și manualele utilizate

 1. Manualele de limba germană

În primul și primul rând, la începutul învățării limbii germane se folosește un manual denumit Fibel. Acesta este gândit pentru copii care încep să învețe limba germană ca limbă maternă. Desigur că există și alte manuale, dar acesta este cel mai des folosit. 

În cadrul categoriei de manuale încadrăm și caietele de lucru sau fișele pe care le folosesc copii pentru învățare. Aceste caiete cu exerciții și manuale sunt asemănătoare cu cele pentru limba română. Ideea principală este că la început ai nevoie de un suport vizual, cu explicații simple pentru a exersa.

În funcție de nivelul de vârstă și cunoștințe pentru limba germană există numeroase manuale, atât pentru cei care doresc să o învețe ca limbă maternă, cât și pentru cei care o învață ca o limbă străină.

 1. Videoclipuri

O altă metodă pe care poate fi utilizată pentru a învăța germana la școală sunt videoclipurile. 

Prin videoclipuri ne referim la două categorii de suport audio-video. În primul rând există videoclipurile explicative, unde sunt prezentate aspectele teoretice ale limbii. De exemplu, se poate urmări un scurt filmuleț despre articolele în limba germană. Astfel, copiii vor percepe diferit învățarea și vor înțelege mai ușor, decât dacă le-ar fi fost predată printr-un monolog al profesorului.

Al doilea tip de filmulețe sunt cele artistice. Adică, în cadrul acestora nu sunt folosite explicații teoretice, ci se spun povești. De exemplu, în cadrul orelor se poate citi o poveste, după care se vizionează filmul bazat pe povestea respectivă. Beneficiul la această metodă este că astfel își dezvoltă competența de înțelegere auditivă a limbii germane.

Așadar, indiferent de ce tip de filmuleț în limba germană ar viziona copii, acesta îl va ajuta să înțeleagă mai bine limba germană, în viitor. 

 1. Aplicații și jocuri educative

Pe lângă primele două metode menționate mai sus, care într-un fel sau altul au devenit tradiționale, se poate opta la jocuri sau aplicații educative.

Acestea pot fi pe CD sau pot fi descărcate pe telefon. Indiferent de metoda de obținere a aplicației important este modul în care este concepută și utilizată. În cazul acestor aplicații învățarea se face prin joc. Motiv pentru care copiii nu simt greutatea când învață, ci o văd ca o activitate plăcută.

De asemenea, există și anumite jocuri, care nu sunt virtuale, și pot fi utilizate în învățarea limbii germane. Acestea au același scop de a aduce activitatea de învățare mai aproape de lumea ludică a copilului. 

Acestea sunt doar 3 dintre metodele sau materialele care pot fi utilizate pentru a preda germana la școală, însă există o multitudine dintre acestea. Cel mai important este ca materialele utilizate să fie potrivite pentru stilul de învățare al copilului.

Scoli cu predare in germana din germania

Școli cu predare în germană din România

Urmează să enumerăm câteva dintre școlile cu predare în limba germană matern din România. Veți găsi link-ul către site-ul respectivei școli și localitatea în care se află.

 1. Colegiul Național „George Coșbuc” Cluj-Napoca
 2. Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau” Timișoara
 3. Liceul Teoretic „Adam Müller Guttenbrun” Arad
 4. Liceul Teoretic German “Johann Ettinger” Satu Mare
 5. Colegiul German „Goethe” București
 6. Liceul Teoretic German „Friedrich Schiller” Oradea
 7. Deutsche Schule Bukarest

Acestea sunt doar câteava dintre numeroasele școli cu predare în germană din România. Cel mai bine ar fi să te asiguri dacă există în județul tău o astfel de școală, dacă dorești să înveți germana matern sau intensiv.

Concluzii germana la scoala

Concluzii legate de germana la școală

Acestea fiind spuse, putem încheia prin faptul că orice limbă învățată la școală aduce numeroase beneficii. Germana la școală este un prilej bun de început, existând numeroase școli cu predare în germană matern pe teritoriul României.

Sperăm că articolul nostru v-a ajutat să înțelegeți modul de învățare al limbii germane și cum este folosită această limbă în sistemul de învățământ românesc. Pentru a citi mai multe articole de acest fel vă așteptăm la secțiunea Articole de pe site-ul nostru.

De asemenea, copilul poate continua învățarea la unul din cursurile centrului Didacto, iar tu poți învăța germana alături de noi, la centrul Gutenberg

În videoclipul de mai jos poți urmări cum se desfășoară un curs de germană online la noi:

Te așteptăm să înveți germana alături de noi!

Dacă ți-a plăcut articolul acesta, s-ar putea să-ți mai placă:

invata limba germana cu ajutorul unor cursuri

Cursuri de germană pentru adulți

Cursuri, ateliere și tabere pentru copii, de limba germană și nu numai.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l și la alții:

Facebook
WhatsApp
LinkedIn

Înscrie-te pe Lista Moșului

Crăciunul ăsta nu rămâi fără cadou, căci poți câștiga: