Detalii curs: +40 752 162 117

Vino cu jumătatea ta la cursuri și primiți al doilea curs redus cu 50%!

Zile
Ore
Minute
Secunde

Germana rapid si eficient – 6 sfaturi pentru o învățare mai ușoară

Ce găsești în acest articol?

Dacă ai nevoie de sfaturi, cum să înveți germana rapid si eficient, ai ajuns în locul potrivit.

Acest articol îți prezintă 6 sfaturi despre cum să înveți mai ușor limba germană.

6 Sfaturi pentru a invata limba germana rapid si eficient

Plus valoarea adusă de cunoașterea unei limbi străine, în general, și mai ales a limbii germane, este incontestabilă. Însă atunci când a sosit în sfârșit momentul să te apuci de învățat germana, parcă nu ți s-a mai părut așa ușor? Acest articol este scris special pentru tine. Echipa Gutenberg a pregătit o serie de sfaturi și trucuri pentru a te ajuta să înveți germana rapid si eficient.

În primul rând dorim să explicăm niște noțiuni generale, pentru a fi siguri că avem un limbaj comun și înțelegem același lucru. Pe parcursul articolelor noastre, deseori apar concepte precum învățare sau memorare, și poate că dacă expertiza ta curentă nu este din domeniul psihologiei, nu ai avut nevoie să faci o diferențiere clară între concepte.

Dacă vrei să vezi conținutul acestui articol în format video, îl poți urmări pe YouTube:

 

Diferența între învățare și memorare

Vorbim despre învățare, în general, și învățarea limbii germane, specific, atunci când am achiziționat concepte, noțiuni stabile și suntem în stare să formulăm răspunsuri adaptive noi. Acest proces de învățare, presupune percepție, observație, atenție, concentrarea atenției, gândire cu operațiile aferente gândirii, motivație, voință. efort de învățare etc, pe scurt, o sumedenie de acțiuni, una mai complexă decât cealaltă. Rezultatul este unul clar: spunem că am învățat ceva atunci când putem opera cu acele concepte în orice direcție (să emitem, să răspundem).

Memoria și memorarea, pe de altă parte, presupun strict partea de stocare și reactualizare a cunoștințelor, având, deci, o sferă mai restrânsă.

Motivul pentru care am ales să ne începem articolul cu această explicație este simplu: fără procesele memoriei niciun tip de învățare umană nu este posibil. Ne dorim să învățăm limba germană, avem deci nevoie de procese ale memoriei și memorarea diferitelor noțiuni pentru a putea ajunge la independență și libertate totală de exprimare și înțelegere, când vine vorba de limba germană.

Procesele fundamentale ale memoriei sunt memorarea sau întipărirea (1), în prima fază, a informațiilor, apoi păstrarea sau conservarea lor (2) și la nevoie, reactualizarea sau reproducerea (3) acestor noțiuni.

Având aceste informații în minte, am grupat pentru tine o serie de sfaturi pentru fiecare etapă a memorării, pentru a te ajuta să înveți rapid și eficient limba germană.

Pentru o memorare mai eficientă și o întipărire mai rapidă a informațiilor nou acumulate, mai ales când vine vorba de germană, vă recomandăm:

Germana rapid si eficient - 6 sfaturi pentru o învățare mai ușoară 1

Memorarea / Întipărirea informațiilor noi și a lecțiilor de germană

În prima fază, trebuie să ne asigurăm ca informațiile noi care țin de limba germană ni se întipăresc în memorie, chiar dacă la început poate nu au foarte mult sens.

Folosește mnemotehnica și abrevierile pentru a retine mai usor și învață germană rapid

Cea mai rapidă metodă de a memora concepte la o primă vedere sunt trucurile mnemotehnice.

Mnemotehnica, oricât de straniu ar suna acest cuvânt, este o disciplină pe care o aplicăm zilnic. Se referă la un ansamblu de tehnici care înlesnesc memorarea datelor, folosindu-se de lanțuri de asociații mentale, conversiuni, rime, asonanțe etc. De regulă se ajunge la mnemotehnică pentru a da senzația de “sens” când avem de memorat materiale complexe.

De exemplu, într-un număr de telefon se încearcă descoperirea unei reguli de construcție a lui sau a unui raport cu alte cifre semnificative pentru subiect. Mai ales când ne apucăm de învățat limba germană, numai rapid și eficient nu este la început, să încerci să memorezi atâtea reguli, care nu au tot timpul sens.

Acronimele și abrevierile pot fi structura pentru o astfel de regulă de construcție.

Exemple celebre de acronime folosite în mnemotehnică sunt:

* ROGVAIV – Roşu, Oranj, Galben, Verde, Albastru, Indigo, Violet (ordinea culorilor în spectrul vizual).

* ș.a.m.d – și așa mai departe

* AIDA (Atenţie, Interes, Decizie, Acţiune – o binecunoscută tehnică în vânzări)

În limba germană, putem aplica această tehnică pentru a reține, de exemplu, ordinea complementelor în propoziție. Dacă regula ne spune că pentru o exprimare corectă, trebuie să exprimăm complementul de timp (temporales Objekt), de cauză (kausales Objekt), modal (modales Objekt) și la urmă cel local (lokales Objekt), putem reține structura TeKaMoLo.

Un alt exemplu ar putea fi terminațiile specifice fiecărei persoană, atunci când învățăm conjugarea verbelor la prezent: -E, -ST, -T, -EN, -T, -EN, sau mai simplu: est, ten, ten.

Astfel de abrevieri sau legături se pot crea pentru orice regulă sau structură, care îți cauzează dificultăți de reținere pentru a învăța rapid germană.

Fă conexiuni și asocieri cu informații cunoscute sau de interes, pentru a te asigura ca inveti germana rapid si eficient

Un alt lucru care îți poate ușura procesul de învățare, daca vrei să înveți germana rapid și eficient ar fi să cauți conexiuni cu informații pe care le știi deja sau cu subiecte care sunt de interes pentru tine. Învățarea se bazează pe asemănări și tipare. Ce înțelegem prin legături de acest tip?

Conexiuni cu informații deja cunoscute

Specific pentru limba germană ar fi o sugestie legătura cu limba engleză sau limba franceză.

Limba germană este o limbă germanică, deci are un trunchi comun destul de vast cu alte limbi care se trag din același “strămoș”, printre care și engleza. Aici vorbim în special de vocabularul de bază, care cuprinde termenii cei mai simpli ai unei limbi. Cuvintele care fac referire la aspectele din viața de zi cu zi, sunt cele care seamănă cu termeni din limba engleză.

Ex:

 • Haus / engleză: house / casă 
 • Tisch / engleză: table / masă 
 • Brot / engleză: bread / pâine 
 • Familie / engleză: family / familie etc.

Dacă în vocabularul limbii germane găsim pentru cuvintele cele mai colocviale asemănări cu limba engleză, pentru cuvintele care denotă structuri sociale sau aspecte mai abstracte vom putea identifica legături cu limba franceză. Explicația este una simplă. În Epoca Luminilor, cultura și limba franceză era “la modă” în rândul claselor mai înstărite, motiv pentru care mulți termeni care descriu aspecte de interes pentru nobilimea de pe vremuri vor semăna cu cuvinte din limba franceză.

Ex: 

 • Affäre / franceză: affaire / afacere, aventură
 • Armee / franceză: armée / armată
 • Elite / franceză: élite / elită
 • Fassade / franceză: façade / fațadă
 • Regime / franceză: régime / regim (de conducere)
 • Terror / franceză: terreur / teroare
 • Zivilisation / franceză: civilisation / civilizație

De fiecare dată când întâlnești cuvinte necunoscute poți încerca, așadar, să vezi dacă nu seamănă cu vreun termen din limba engleză sau poate franceză.

Conexiuni cu subiecte de interes (emoționale)

Un alt gen de conexiuni pe care le poți face sunt cu subiecte de interes pentru tine, mai ales că volumul memoriei crește semnificativ atunci când se realizează o grupare pe criterii de semnificație.

Ne este mereu mai ușor să reținem informații care sunt conectate de subiecte sau teme de interes pentru noi, deoarece intervin niște legături emoționale când ne gândim la lucruri care ne fac plăcere. Indiferent dacă ele sunt elemente de vocabular al limbii germane sau reguli gramaticale cu hobby-urile tale. Caută termenii și vocabularul din domeniile tale de interes (politică, sport, natură etc). Îți va fi mai ușor să reții o serie nouă de cuvinte atunci când ai în minte și imaginea echipei preferate de fotbal, terenul, poziția jucătorilor în echipă etc.

6 Sfaturi pentru a invata limba germana rapid si eficient

Păstrarea / conservarea informațiilor despre limba germană

Pe lângă întipărirea informațiilor în memorie, următorul proces este conservarea acestor informații. Un prim sfat în direcția de păstrare a informațiilor pe termen lung și trecerea lor din memoria de scurtă durată în cea de lungă durată este repetiția.

Repetă, repetă, repetă…

La baza întregului proces de memorare este repetiția. Nu degeaba se zice în germană că “Übung macht den meister” (exercițiul creează maestrul, sau în română: repetiția este mama învățăturii). Argumentarea pentru nevoia de repetiție este simplă: memoria umană funcționează în 2 etape. În prima fază, informațiile noi ajung în memoria de scurtă durată. Este acea etapă a memorării care ne permite să reproducem un cod pin imediat după ce l-am auzit prima oară.

Pentru a putea folosi acea informație și după o perioadă mai lungă de timp, este nevoie ca ea să ajungă întipărită în memoria de lungă durată, pentru a putea fi accesată oricând avem nevoie de ea. Singura modalitate de a ne asigura ca orice lucru nou învățat ne “rămâne la îndemână” este de a repeta periodic și de a opera cu acele informații.

Și pentru că repetițiile eșalonate (separate și efectuate la anumite intervale de timp) sunt mai productive decât cele comasate (repetarea materialului până când este reținut), avem o recomandare bonus:

Flash card-urile

Poți folosi flashcard-uri (bilețele, cartonașe, numește-le cum vrei, pe care sunt scrise cuvinte sau reguli sau diferite noțiuni). Acestea pot fi grupate pe tematici, pentru a face memorarea mai ușoară. Aceste carduri, de regulă foi ușor cartonate de dimensiune A6, se pot completa, de exemplu, cu acele cuvinte noi pe care vrei să te asiguri că le ții minte și le poți lua peste tot cu tine și parcurge când ai momente libere pe parcursul unei zile (în autobuz, în pauza de masă etc).

Bonus în realizarea unor carduri de genul: mai repeți încă o dată orice dorești să înveți atunci când le realizezi.

Concentrează-te pe un singur subiect și menține-ți atenția activă, daca vrei sa ai un proces rapid si eficient cand inveti germana

Când vine vorba de a învăța eficient și de a învăța rapid și eficient limba germană, multi-tasking-ul s-ar putea să nu fie cea mai bună idee.  Concentrarea se poate pierde foarte ușor, mai ales atunci când ești bombardat cu informații din diferite surse sau șirul gândurilor tale sare de la un subiect la altul.

Atunci când vrei să reții o serie nouă de informații, concentrează-te doar pe lucrurile pe care dorești să le înveți. Încearcă să îndepărtezi obiectele care ți-ar putea distrage atenția și vei observa că te vei putea concentra mai bine.

Atunci când îți concentrezi toată atenția asupra unei informații, este imposibil să nu o poți reține. Oferă concentrare fiecărui element pe rând, pentru ca rezultatul să fie unul calitativ.

Nu trece mai departe, dacă n-ai înțeles

Regula de aur a pedagogiei este învățarea cu înțeles. Nu trece mai departe, dacă nu ai înțeles ceva. Este foarte important să înțelegi ceea ce înveți și să nu treci mai departe dacă ceva nu îți este clar. Reținerea presupune și înțelegere, deci rămâi pe același subiect până te lămurești. Caută informații suplimentare sau întreabă alte persoane care te pot ajuta.

Faptul că ai căutat și te-ai străduit să înțelegi o informație te va ajuta să reții mult mai ușor informația. De asemenea, nu uita că este mult mai dificil să corectezi lucrurile învățate greșit sau neînțelese de la bun început, deci e mai bine să te asiguri că faci o treabă bună de la bun început.

Pentru traducerea cuvintelor necunoscute în limba germană, recomandăm dict.cc, un dicționar online foarte eficient. Desigur, pentru extinderea vocabularului, recomandăm căutarea oricăriu termen neînțeles direct în dicționarul german-german, și anume duden.de. Explicații ale cuvântului căutat în limba germană, precum și sinonime pentru cuvântul german căutat, vă pot extinde vocabularul.

Pentru o mai bună păstrare și conservare a informațiilor nou învățate, recomandăm exploatarea la maxim a timpilor morți, timp în care puteți repeta și clarifica eventuale aspecte care țin de învățarea limbii germane rapid și eficient. Aici puteți citi un articol mai detaliat despre acest subiect, de optimizare a timpilor morți.

De asemenea, considerăm că în mediul foarte tehnologizat în care trăim, o aplicație de învățat limba germană pe telefon v-ar putea fi utilă, nu doar pentru repetiție, ci și pentru a exersa capacitatea de a face abstracție de zgomot și mediu și a vă concentra pe acel un subiect (presupunând că accesați aplicația în autobuz sau în medii aglomerate, în momente în care nu aveți la dispoziție alte opțiuni de învățare).

Aici puteți citi un articol despre germana pe mobil.

6 Sfaturi pentru a invata limba germana rapid si eficient

Reactualizarea / reproducerea informațiilor învățate și memorate

O dată întipărite în memorie și conservate pe termen mai lung, următorul și cel mai important pas este să putem reproduce și accesa acele informații, oricând avem nevoie să înțelegem și comunicăm în limba germană.

Discută cu prietenii sau caută o comunitate de vorbitori de germană, sa te asiguri ca ai invatat cat se poate de eficient limba germană

Sfatul cu, poate, cel mai mare impact, este acela de a te înconjura de o comunitate a vorbitorilor de limba germană. Ai nevoie de un mediu, care să-ți permită să aplici ce ai învățat, să poți explica, reformula, conversa în limba germană.

Cel mai bun mod de a măsura cât ai reținut și a verifica ce ai înțeles, este să explici tu la rândul tău. Pune-te în ipostaza “pedagogului”. În momentele în care ești nevoit să structurezi informațiile nou învățate după un fir roșu. În momentul în care ești nevoit să reproduci în cuvinte proprii esența celor învățate. Doar atunci ești cu adevărat stăpân pe acele informații și poți fi sigur că “acum știi”.

De asemenea, explicând unei alte persoane, pot apărea întrebări sau aspecte la care tu nu te-ai gândit. Astfel intervine provocarea de a găsi explicații la neclarități.

Ce opțiuni există?

Poți împărtăși ce ai învățat despre și în limba germană în cercul de prieteni

Vorbitori de germană sau nu, prietenii sunt cei care vor fi lângă tine și cu care poți vorbi despre orice. Dacă mai și vorbesc limba germană, atunci problema este pe jumătate rezolvată. Dacă în rândul prietenilor nu ai persoane care vorbesc limba germană sau învață această limbă străină, ai putea explica în limba română prietenilor ce anume ai învățat nou.

Poți apela, de asemenea, la un study buddy. O persoană cu un nivel avansat de limba germană sau poate chiar un nativ, care își va dedica timp pentru a comunica în limba germană cu tine. Desigur în contexte informale, online, offline, în funcție de disponibilitatea amândurora.

În acest mod, folosind limba germană în cercul de prieteni, și procesul de învățare va fi unul plăcut, distractiv și interactiv, lucruri care vin ca un adaos la învățarea clasică, individuală, și tu vei putea repeta lucrurile nou învățate în germană într-un mod degajat.

Caută proiecte pe limba germană

România este o țară cu o prezență destul de pregnantă a limbii și culturii germane. Începând cu minoritatea germană și continuând cu firmele germane prezente în țară, există diferite contexte unde poți găsi proiecte și evenimente conectate la limba germană.

Pentru tineri, recomandăm să urmăriți activitatea Asociației Gutenberg și a Tabăra de Germană, pentru proiecte de tineret, seminarii și tabere, în care tot programul se desfășoară în limba germană și unde se oferă contextul ideal pentru exersarea limbii germane într-un mediu non-formal.

Mergi la cursuri de germană

Dacă ești din Cluj, îți putem recomanda cursurile de germană ale Centrului Gutenberg, care se desfășoară în grupe de maxim 10 persoane. Aici ai avea un alt context de conversație, și ai avea ocazia de a face cunoștință cu alte persoane interesate, la fel ca tine, de învățarea limbii germane, rapid și eficient.

Bonus în abordările echipei de la Centrul Gutenberg: teoria ne învață că elevii își pot îmbunătăți memoria, dacă profesorii le dau ocazia să facă predicții (ex: Ce credeți că se întâmplă, dacă amestecăm uleiul cu apa?).

Aceeași abordare o veți regăsi și la cursurile Centrului Gutenberg, unde subiectele sunt parcurse întâi de cursanți prin exerciții de tipul “Având aceste exemple, care considerați ca este regula de formare?”.

Acesta a fost articolul nostru cu sfaturi despre cum să înveți rapid și eficient limba germană. Mai multe resurse și articole interesante poți găsi și la categoria Noutăți a Centrului de limba germană Gutenberg.

Dacă sunteți din Cluj-Napoca și doriți să începeți un curs de limba germană, vă așteptăm cu drag la noi. Mai multe detalii legate de cursul de germană găsiți aici.

Dacă ți-a plăcut acest articol, s-ar putea să-ți mai placă și:

 

invata limba germana cu ajutorul unor cursuri

Cursuri de germană pentru adulți

Cursuri, ateliere și tabere pentru copii, de limba germană și nu numai.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l și la alții:

Facebook
WhatsApp
LinkedIn

Înscrie-te pe Lista Moșului

Crăciunul ăsta nu rămâi fără cadou, căci poți câștiga: