Detalii curs: +40 752 162 117

Pune Germana în Coșul tău de Paște!

00
zile
:
00
ore
:
00
minute
:
00
secunde

Învățare eficientă – cum ajungi la ea [Ghid în 3 pași]

Ce găsești în acest articol?

invatare eficienta

Învățarea este una dintre cele mai firești și naturale acțiuni pe care oamenii le pot desfășura. Conștient sau inconștient, cu toții învățăm în mod continuu, acumulând informații noi în fiecare zi. De fapt cantitatea de informații absorbită de-a lungul vieții este atât de mare, încât memorarea și procesarea ei în totalitate s-ar dovedi ca fiind dăunătoare creierului nostru.

De aceea, la fel de firesc cum învățăm lucruri noi, le și uităm. În multe cazuri asta nu reprezintă o problemă, dar evident că există informații pe care dorim să le înțelegem și să le memorăm pe termen lung deoarece ne sunt benefice, mai ales în contextul educației și muncii.

Drept urmare, experți neurologi au identificat o serie de strategii care să ajute la îmbunătățirea procesului de învățare în sensul memorării și procesării cât mai eficiente a unor informații specifice.

În acest articol vrem să vă oferim o scurtă introducere în aceste strategii de învățare eficientă. 

Cum să creăm contextul perfect pentru procesul de învățare:


Ca la orice acțiune, contextul specific în care se desfășoară învățarea este deosebit de important. Pentru a putea învăța în mod eficient și sustenabil, trebuie să pregătim terenul ținând cont de o serie de aspecte:

Atenția:

Acest punct poate să pară banal, dar adesea reprezintă cel mai mare obstacol întâlnit. Societatea noastră contemporană este marcată de un flux infinit de informații răspândite prin numeroase căi fizice și tehnologice, care sunt capabile să ne distragă atenția în continuu.

Până la urmă, concentrarea pe o singură acțiune este dificilă dacă un simplu smartphone ne permite desfășurarea a nenumărate alte activități. Aici popularitatea unor platforme precum TikTok este reprezentativă pentru felul în care excesul de informații ne marchează gândirea.

Majoritatea persoanelor au un “attention span” foarte redus și sunt nevoitoare sau chiar incapabile să se concentreze mai mult de câteva minute pe un singur subiect.  

De aceea trebuie să abordăm învățarea într-o manieră selectivă, încercând să creăm un mediu înconjurător benefic învățării prin eliminarea obiectelor și informațiilor care ne-ar putea distrage atenția. 

Pe lângă adaptarea mediului există și câteva metode fiziologice care pot ajuta la extinderea duratei de atenție.

Meditația și exercițiile fizice s-au dovedit eficiente în acest sens. Putem să facem jogging, yoga sau câteva exerciții simple pentru a pregăti corpul și creierul în egală măsură pentru procesul de absorbție a unor informații noi. 

Vigilența:

Și acest aspect este adesea subestimat, dar vigilența merge mână în mână cu atenția și este un fundament esențial pentru o învățare eficientă, deoarece adrenalina eliminată în starea de vigilență susține activitatea cognitivă.

De asemenea, și în acest caz există diverse metode fiziologice pentru a rămâne vigilent pentru o perioadă mai lungă precum activitatea fizică, consumul de cafeină, spălarea cu apă rece, menținerea unei temperaturi de cameră medie, evitarea meselor copioase, exerciții de respirație Wim Hof, dar și somnul și odihna în timpul nopții. 

Cum să desfășurăm procesul de învățare:

Acum că am creat un context benefic învățării, putem discuta cum ar trebui desfășurat procesul de învățare în sine. 

În primul rând este necesar să discutăm pe scurt cum funcționează procesul de memorare în creierul uman. Punctul de plecare va fi aici Hipocampul, o componentă a creierului care absoarbe în mod continuu informații și le depozitează pentru o perioadă limitată. Deci Hipocampul este responsabil pentru memoria de scurtă durată. 

Memoria de lungă durată se formează prin transferarea unei informații din Hipocamp în Neocortex, o altă componentă a creierului. 

Ceea ce trebuie să știm noi, este cum să facilităm acest transfer, ținând cont de repere neurologice și temporale:

Stabilizarea informațiilor:

În general, o informație proaspăt obținută râmâne pentru un timp într-un stadiu de depozitare instabil în memoria noastră de scurtă durată și va necesită o perioadă de activitate cognitivă redusă pentru a se stabiliza. Dacă trecem prea repede de la un subiect la altul, informația inițială ar putea să se piardă, fiind înlocuită cu informația nouă. 

De aceea este preferabil să desfășurăm procesul de învățare într-o perioadă de timp mai extinsă și să abordăm subiecte diferite în intervaluri de timp diferite cu pauze de minim o oră între ele. Dacă este posibil, ar fi ideal să abordăm subiecte diferite chiar în zile diferite. 

Conectarea și structurarea informațiilor:

Dacă Neocortexul are deci timpul necesar la dispoziție, va putea desfășura nu numai depozitarea cunoștințelor noi ci și conectarea acestora cu alte informații deja prezente. Astfel iau naștere structuri logice marcate de diferențe și asemănări care ne permit înțelegerea și memorarea pe termen lung a unor subiecte complexe.

Somnul:

Starea de somn este ideală atât pentru stabilizarea cât și pentru structurarea informațiilor, iar lipsa somnului poate deveni un obstacol major pentru orice tentativă de învățare. Dacă nu dormim zilnic cele 7 – 8 ore indicate, gândirea noastră va avea de suferit, iar procesul de învățare se va îngreuna.

De aceea este important să avem un somn odihnitor atât înainte cât și după învățare pentru a garanta transferarea și conectarea cât mai eficientă a informațiilor uzuale absorbite zilnic, dar și a unor informații suplimentare mai complexe proaspăt absorbite. 

O noapte nedormită înaintea unui examen în care încercăm să acumulăm cât mai multă informație se va dovedi ca fiind extrem de ineficientă, deoarece cunoștințele nu vor avea timp să se stabilizeze și să se conecteze. 

Cum să eficientizăm procesul de învățare eficientă:

După ce am analizat desfășurarea procesului de învățare, mai rămâne de discutat felul în care putem face absorbția de informație cât mai eficientă și productivă. Evident aici repetarea continuă este acțiunea de bază care facilitează reactivarea și reconectarea informațiilor. Problema este în ce fel ar trebui să repetăm și aici avem două metode importante: 

Gamificarea

o metodă simplă și accesibilă pentru antrenarea memoriei și eficientizarea învățării este folosirea de joculețe, mai ales în formatul de Quiz

Această metodă de repetare este mai eficientă decât simpla recitire a unei informații deoarece nu avem răspunsul în fața noastră și creierul trebuie să identifice în mod independent soluția corectă, declanșând astfel un proces de căutare și selectare în cadrul memoriei de lungă durată.

În acest context chiar și un răspuns greșit ne ajută la învățare. Sentimentele de frustrare și enervare generate de o greșeală indică creierului să fie cât mai alert pentru a nu repeta greșeala. Astfel, dacă apoi ne uităm după răspunsul corect, această informație va fi memorată în mod accelerat. În sensul acesta, memoria noastră funcționează asemănător cu cea a unui hamster care dacă într-un experiment se electrocuteaza de un anumit obiect, memorează în mod accelerat obiectul respectiv și pericolul asociat cu acesta. 

Identificarea în mod independent al răspunsului corect va fi la rândul ei benefică, deoarece sentimentele de bucurie și satisfacție indică de asemenea nevoia de a memora o anumită informație în mod special. 

Diversificarea

Un alt aspect care poate maximiza șansele de succes la învățare și e și ușor de combinat cu gamificarea, este repetarea unor cunoștințe diferite care fac parte din același domeniu, dar nu sunt direct conectate. În felul acesta creierul poate să reidentifice diferențe și asemănări între informații diverse, întărind capacitatea sa de a selecta, separa, conecta și structura informația. 

Concluzii

În acest articol v-am prezentat deci un ghid teoretic care include diverse strategii pentru o învățare cât mai eficientă și sustenabilă. 

Pe scurt este important să ne sporim atenția și vigilența prin activități fizice, prin pauze între procesele de învățare și în timpul acestora și să ne odihnim suficient. Este recomandat să nu grăbim procesul de învățare, abordând subiecte diferite, în zile diferite, pe un termen cât mai mult și să fixăm cunoștințele prin jocuri de tip quiz și nu numai.

Sfatul nostru este să aveți curajul să greșiți, fiindcă așa veți afla răspunsul corect și îl veți reține cu ușurință. Și nu în ultimul rând, să vă bucurați de procesul de învățare!

Acum este rândul vostru să puneți în practică cele învățate. 

Vezi mai multe articole relevante:

invata limba germana cu ajutorul unor cursuri

Cursuri de germană pentru adulți

Cursuri, ateliere și tabere pentru copii, de limba germană și nu numai.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l și la alții:

Facebook
WhatsApp
LinkedIn

Creează-ți un cont și obține acces la

Lecții gratuite de germană online

Reduceri de Black Friday