Lunile anului în germană. Originea și explicații
Salut și bine v-am găsit la o nouă lecție de limba germană!
Această lecție este una ușoară și reprezintă o introducere în tema „Lunile anului în germană”. Vă sfătuim să notați numele fiecărei luni și traducerea, pentru că acestea vă vor ajuta pe viitor când veți avea de planificat diverse activități și evenimente.
În situațiile de zi cu zi folosim deseori lunile anului. De asemenea, și în limba germană oamenii le folosesc pentru a planifica evenimente din viitor sau a vorbi despre ce s-a întâmplat în trecut. Lunile anului în germană nu reprezintă un subiect dificil, deoarece se pot face ușor asocieri cu alte limbi.
Vom începe cu denumirea fiecărei luni și etimologia acestora. După care, am pregătit o serie de exemple legate de modul de folosire a lunilor anului în germană, în conversații.
Denumire, traducere și pronunție
Lunile anului în germană au o pronunție asemănătoare cu cea din limba română și limba engleză, dar prezintă anumite caracteristici specifice limbii germane, cum ar fi:
- „ä” se pronunță „e”;
- „s” se pronunță „z”
- „z” se pronunță „ț”
- grupul „er” se pronunță „ăr”
JANUAR [ianuar] = ianuarie
FEBRUAR [februar] = februarie
MÄRZ [merț] = martie
APRIL [april] = aprilie
MAI [mai] = mai
JUNI [iuni] = iunie
JULI [iuli] = iulie
AUGUST [august] = august
SEPTEMBER [zeptembăr] = septembrie
OKTOBER [octobăr] = octombrie
NOVEMBER [novembăr] = noiembrie
DEZEMBER [dețembăr] = decembrie
Cu ajutorul segmentelor audio de pe lingohut poți asculta pronunția corespunzătoare pentru fiecare cuvânt. În acest mod, îți va fi mult mai ușor să pronunți în viitor, deoarece învățarea prin audiere reprezintă un mare procent în procesul de învățare și reținerea și fixarea informațiilor.
De unde provin numele?
Denumirile pentru lunile anului în germană provin din limba latină. Acestea au în general numele unui zeu roman sau echivalentul unui număr din latină.
În continuare vom prezenta pe scurt proveniența numelui fiecărei luni:
Numele lunii ianuarie – Januar – (Januarius) provine de la Zeul Janus, care era cunoscut drept ocrotitorul intrării în orașe. Acesta era zeul începutului și al sfârșitului, al cărui templu era închis pe timp de pace și deschis pe timp de război.
Numele lunii februarie – Februar – (Februarius) provine de la zeul Februus, această lună este considerată luna purificării și recunoașterii păcatelor
Numele lunii martie – März – (Martius) este inspirat de zeul războiului Marte (Mars), cu acesta începea calendarul roman
Numele lunii aprilie – April – (Aprilis) înseamnă deschidere, și reprezenta începerea primăverii.
Luna mai – Mai – (Maius) are numele provenit de la zeul, care aducea prosperitate, Jupiter Maius.
Numele lunii iunie – Juni – (Junius) provine de la zeița Juno, protectoarea luminii și a căsătoriei în societate.
Luna iulie – Juli – (Quintilis/Juli) este numită după împăratul roman Iulius Cezar sau quintilis provine de la numărul cinci din latină (luând în considerare martie ca fiind prima lună a anului).
Luna august – August – (Sextilis/ August) este numită după împăratul roman Augustus, iar sextilis provine din latinescul pentru numărul șase (luând în considerare martie ca fiind prima lună a anului).
Pentru ultimele patru luni din an numele lor provin de la numerele din latină: așadar der Siebte – septem (September), der Achter – octo (Oktober), der Neunte – novem (November), der Zehnte – decem (Dezember).
Dacă doriți să citiți mai multe detalii în limba germană despre lunile anului acest articol vă va fi de folos.
De asemenea, pentru cei mai avansați vă recomandăm basmul „Von den 12 Monaten” („Despre cele 12 luni”). Acesta este un basm despre lunile anului în germană, în care se prezintă anumite caracteristici ale lunilor anului, care vă vor ajuta să vă dezvoltați cunoștințele limbii. O primă variantă este povestirea audio a MarmeladenOma de pe YouTube. A doua variantă reprezintă o ecranizare readaptată a acestui basm din anul 2019 pe care o puteți viziona aici.
Genul și articolul pentru lunile anului în germană
Lunile anului sunt substantive la genul masculine, adică au articolul DER.
ex: der Januar, der Februar, der März, der April, der Mai, der Juni, der Juli, der August, der September, der Oktober, der November, der Dezember
Lunile anului în germană în conversații
Atunci când formulăm enunțuri în care dorim să specificăm luna în care se întâmplă ceva folosim prepoziția IM.
ex: Man feiert Weihnachten im Dezember. (Crăciunul se sărbătorește în decembrie.)
Sie haben Urlaub im Juni. (Ei au concediu în iunie.)
Încearcați să spuneți în ce lună a anului se sărbătorește o anumită sărbătoare pentru a exersa introducerea în propoziția, cât și pronunția. De asemenea, descrieți programul vostru în funcție de ceea ce faceți în fiecare lună a anului.
Pentru mai multe detalii legate de pronunția corectă a lunilor anului și despre cum se introduc acestea în propoziții găsiți în videoclip-ul acesta de pe YouTube. Pe lângă lunile anului sunt explicate și zilele săptămânii, anotimpurile și sunt oferite exemple de enunțuri uzuale.
De exemplu,
Im September beginnt das Schuljahr. (În septembrie începe anul școlar.)
Haideți să exersăm! Vă voi oferi o serie de propoziții în limba română, având ca subiect principal lunile anului în germană și voi va trebui să le traduceți în limba germană.
- Noi mergem în august la mare.
- Familia Müller călătorește în Spania în octombrie.
- Prietenii mamei mele mănâncă portocale doar în decembrie.
- Primăvara începe în martie
- Soarele strălucește în iulie.
După ce ați tradus cele 5 propoziții vă puteți verifica cu rezolvarea de mai jos. Nu trageți cu ochiul înainte!
- Wir gehen im August ans Meer. 2. Familie Müller reisen nach Spanien im Oktober. 3.Die Freunde meiner Mutter essen Orangen nur im Dezember. 4. Der Frühling beginnt im März. 5. Die Sonne scheint im Juli.
Cuvinte extra pentru tema lunile anului în germană
Atunci când vorbim de lunile anului în germană putem să ne referim și la caracteristicile anotimpului din care fac parte.
Jahres Monate= lunile anului
Die Jahreszeit , -en = anotimp
Der Frühling= primăvară
Der Sommer= vară
Der Herbst= toamnă
Der Winter= iarnă
De exemplu, când ne referim la luna ianuarie putem să utilizăm cuvinte din câmpul lexical al iernii.
Januar ist ein Winter Monat. Im Januar Meschen fahren Ski und bauen Schneemänner. (Ianuarie este o lună de iarnă. În ianuarie oamenii schiază și construiesc oameni de zăpadă.)
Iar pentru iulie vom folosi cuvinte din câmpul lexical al verii.
Juli ist ein Sommer Monat. Im Juli schwimmen Menschen ins Seen und sie bräunen in der Sonne. (Iulie este o lună de vară. În iulie oamenii înoată în lacuri și se bronzează la soare.)
Căutați mai multe cuvinte și activități specifice pentru fiecare lună a anului și formulați propoziții cu acestea.
Astfel, am ajuns la finalul lecției despre lunile anului în germană. Sperăm că acesta vă va ajuta în învățarea limbii germane și că a fost pe placul vostru. De asemenea, vă recomandăm să accesați și alte articole publicate pe blog pentru a aprofunda cunoștințele de limba germană.
Vă invităm să vă înscrieți la cursurile de germană în regim online pe care le oferim, dacă v-am stârnit interesul pentru limba germană și doriți să o învățați cu ajutorul unui trainer specializat. Pentru mai multe detalii, puteți să consultați ofertele noastre pentru diferitele categorii de cursanți.
De asemenea, dacă sunteți începător și vă doriți să începeți călătoria în învățarea limbii germane vă puteți înscrie la un curs de germană pentru începători, oferit de Centrul Gutenberg. Pentru mai multe sfaturi legate de limba germană nu ezitați să accesați blog-ul nostru.
În plus, vă invităm să vă alăturați comunității noastre de Facebook și Instagram.
Dacă ți-a plăcut acest articol, îți recomandăm și: