Detalii curs: +40 752 162 117

Pune Germana în Coșul tău de Paște!

00
zile
:
00
ore
:
00
minute
:
00
secunde

Nivelul B1 germană: ce presupune și cum îl obții

Nivelul B1 limba germană

Ce găsești în acest articol?

Nivel B1 germană, sau nivelul intermediar, corespunde celui de-al treilea nivel de pe scara de competență pe șase niveluri a Cadrului European Comun de Referință pentru Limbi Străine (CECR).

Dacă te interesează acest subiect, atunci înseamnă că ai ajuns până în acest punct şi te afli la jumătatea drumului tău în învăţarea limbii germane.

În continuare, vom răspunde la întrebările pe care, cel mai probabil, orice persoană care este pe cale să înceapă acest nivel, le are în minte, şi anume ce înseamnă şi ce presupune nivelul B1 în limba germană. În mod evident, acest nivel reprezintă un pas înainte faţa de nivelurile anterioare, A1 şi A2, ceea ce înseamnă că aici se află începutul călătoriei tale spre a învăţa limba germană la nivel intermediar.

Dorind să venim în ajutorul tău pentru a-ţi da seama dacă ești pregătit să îți continui procesul de învățare cu nivelul B1 în limba germană, vom încerca să te ghidăm prin meandrele acestei etape de dezvoltare lingvistică.

Ce presupune nivelul B1 germană?

Conform Cadrului Comun European de Referinţă, pentru a putea trece la nivelul B1 în limba germană, ai nevoie, în medie, de 350-450 de ore ghidate germană. Mai presus de toate, ceea ce ar trebui să ştie orice persoană interesată de ceea ce presupune acest nivel este că vârsta nu reprezintă un factor limitant, acesta fiind un nivel atât pentru adolescenţi, cât şi pentru adulţi.

Nivelul B1 presupune că eşti capabil să pui în practică cunoştinţele pe care le-ai dobândit până acum.

Aşadar, nivelul B1 se adresează persoanelor care pot înțelege un conținut scris și oral mai complex, abstract sau concret. Aceste persoane pot, de asemenea, să comunice cu un vorbitor nativ fără prea multe dificultăți și să se exprime în detaliu pe o gamă relativ largă de subiecte.

Acest nivel presupune înţelegerea informaţiilor principale atunci când este utilizat un limbaj standard, dar şi când este vorba despre lucruri familiare din domenii cotidiene, cum ar fi: munca, şcoala sau timpul liber. De asemenea, odată cu însuşirea acestui nivel, te poţi descurca în majoritatea situaţiilor pe care le întâlneşti atunci când călătoreşti în ţările vorbitoare de limbă germană.

Astfel, la acest nivel, este necesar să ştii să te exprimi cu uşurinţă şi în mod coerent despre subiecte familiare şi domenii de interes personal. Vei fi capabil să relatezi experiențe și evenimente, să îți expui dorințele și obiectivele și chiar să dai scurte explicații legate de aceste subiecte.

Nu îți cunoști încă nivelul de germană? Fă un test de încadrare pe nivel linvistic.

Competențele necesare pentru nivelul B1 în limba germană

Când vorbim despre un nivel de limbă, ne referim la absolut tot ceea ce ţine de competenţele limbii respective. În cazul nostru, este necesar să aducem în discuţie competenţele de citire (Lesenverstehen), de ascultare (Hörverstehen), de vorbire (Sprachfertigkeiten) şi pe cele de scriere (Schreibfertigkeiten).

nivel B1 în germană

Competențele de vorbire (Sprachfertigkeiten) și competențele de ascultare (Hörverstehen)

În ceea ce privește competențele de vorbire, nivelul B1 în limba germană presupune un discurs armonios și nu foarte complicat în exprimarea ideilor. Vorbirea nu trebuie să fie una rapidă, ci una temperată și clară în pronunție. Ideile trebuie să fie exprimate clar, inteligibil și nu foarte sofisticat, astfel încât să te poți descurca cu vocabularul limbii germane, încă în dezvoltare, pe care îl deții.

La un nivel B1 de limbă germană, conversațiile despre călătorii, despre interesele și dorințele personale, discuţiile despre familie, școală sau serviciu sau evenimente curente trebuie să fie realizate într-o vorbire fluentă și contruită din propoziții simple și secvențiale.

Deși toate competențele limbii germane sunt interconectate și nu pot exista unele fără altele, vorbirea și ascultarea merg mână în mână. Pentru a putea susține o conversație la nivelul B1 în limba germană, este necesar să îți poti înțelege bine partenerul de discuție.

De asemenea, pentru a putea relata cele văzute într-un film, sau auzite la o emisiune radio, trebuie, întâi de toate, să putem înțelege informația care ni se transmite.

Pentru a fi capabil de toate cele enumerate, este necesar ca materialul auditiv, în orice mod este el transmis, să fie clar, coerent, la un ritm nu foarte alert și într-un limbaj standard din domenii apropiate celor personale sau de interese apropiate vieții de zi cu zi.

Competențele de citire (Leseverstehen) și competențele de scriere (Schreibfertigkeiten)

Când vine vorba de citire, nivelul B1 în limba germană presupune înțelegerea textelor simple, scrise într-o manieră simplă și elocventă și care discută pe teme familiare, din sfera cotidiană sau din viața profesională.

De asemenea, la acest nivel, înțelegerea scrisorilor, a e-mail-urilor sau a cărților în care se relatează evenimente, dorințe și planuri, se descriu călătorii și experiențe de zi cu zi, nu ar trebui să pună probleme de înțelegere sau de parcurgere.

Competențele de scriere la nivelul B1 de limbă germană presupun redactarea unor texte simple, în care se folosește un limbaj standard și care abordează teme cunoscute. Dacă dețineți acest nivel de limbă, nici scrierea micilor relatări despre întâmplări, experiențe sau impresii nu ar trebui să pună probleme.

Astfel, nivelul B1 de limbă germană poate asigura, de exemplu, susținerea unei prietenii prin scrisori cu un vorbitor nativ de limbă germană care prezintă aceleași interese ca și tine.

Nivel B1 germană – marchează mijlocul călătoriei în învățarea germanei

B1 în limba germană

În concluzie, în urma atingerii nivelului B1, vei fi capabil să porţi conversaţii pe teme cotidiene, să înţelegi şi să relatezi acţiunea unui film văzut sau a unei cărţi citite, să-ţi exprimi părerea sau sentimentele şi să soliciţi detalii în legătură cu anumite subiecte de interes general.

Deşi, într-adevăr, acest nivel este unul mai complex şi îţi poate lua mai mult timp până să stăpâneşti cunoştinţele necesare, atingerea acestuia nu este imposibilă și poate fi un proces cu adevărat satisfăcător și plăcut.

Cu toate că studiul este calea cea mai eficientă către învățarea unei limbi străine, îți recomandăm să îți îmbogățești cunoștințele prin vizionarea unor filme sau seriale germane, prin citirea cărților scrise sau traduse în aceasta limbă și chiar prin ascultarea muzicii în limba germană.

Toate acestea îți vor întări aprecierea atât pentru limba, cât și pentru cultura germană, lucru care te va determina să îți depășești în fiecare zi nivelul.

Nivelul B1 în limba germană este doar mijlocul drumului. Dacă doriți să îl parcurgeți în totalitate, Centrul Gutenberg vă pune la dispoziție atât cursuri online de germană pentru toate nivelurile de germană, între A1.1 și C1.1, cât și cursuri conversaționale de germană cu nativ, pentru a vă oferi un plus de încredere în comunicarea liberă. 

Ai ajuns deja la nivelul B1 în limba germană? Ne vedem la nivelul B2!

 

Îți vom lăsa mai jos un scurt review care, sperăm noi, te va convinge să continui să înveți limba germană cu noi!

Vrei să fii mai aproape de limba germană? Vezi și:

invata limba germana cu ajutorul unor cursuri

Cursuri de germană pentru adulți

Cursuri, ateliere și tabere pentru copii, de limba germană și nu numai.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l și la alții:

Facebook
WhatsApp
LinkedIn

Creează-ți un cont și obține acces la

Lecții gratuite de germană online

Reduceri de Black Friday