Detalii curs: +40 752 162 117

PROMOȚIE: 15% reducere la achiziția unui
modul (2 luni de curs) de nivel A1.1 sau A1.2!
Cod reducere: MARTIE15

PROMOȚIE: 15% reducere la achiziția unui modul (2 luni de curs) de nivel A1.1 sau A1.2! Cod reducere: MARTIE15

Zile
Ore
Minute
Secunde

Nivelul A1 – Ce înseamnă el și ce ar trebui să știi

Ce găsești în acest articol?

 

Ca absolut orice în viață, și învățatul limbilor are un început. Ei bine, acest început se numește A1. În articolul de astăzi vom încerca să explicăm mai pe larg ce înseamnă de fapt acest nivel A1 și câtă germană trebuie să știm pentru a putea afirma că ne încadrăm la acest nivel.

Contrar opiniei populare, nivelul A1 nu înseamnă că nu știm deloc germană sau orice altă limbă. Cu alte cuvinte, dacă nu putem vorbi germană deloc, nu putem spune că suntem la nivel A1, ci mai degrabă A0 (zero).

Nivelul A1

Ce înseamnă nivelul A1?

O persoană care cunoaște o limbă străină la nivel A1 ar trebui, teoretic, să aibă următoarele competențe:

 • să înțeleagă și să poată folosi expresii foarte simple și uzuale, cu scopuri concrete;
 • să fie capabilă să se prezinte și să pună întrebări elementare despre diverse subiecte de zi cu zi;
 • să poată interacționa la nivel elementar cu alte persoane, în condițiile în care interlocutorul vorbește rar și este dispus să ajute;

Hai să detaliem puțin ce înseamnă nivelul lingvistic A1!

Condițiile de mai sus par mult prea vagi? Nu-i nimic, hai să elaborăm! Practic, nivelul A1 presupune că poți face mai exact următoarele lucruri:

 • te poți prezenta și poți folosi expresii de salut elementare.

Cu alte cuvinte, ar trebui să fii deja familiarizat cu expresii precum Mein Name ist…(Numele me este…) sau Ich heiße… (Mă cheamă…), Hallo (Salut), Guten Tag! (Bună ziua!), Aufwiedersehen (La revedere), etc.  Ele reprezintă principala modalitate de a începe o conversație cu un vorbitor de limba germană.

 • poți explica foarte pe scurt de unde vii și ești capabil de a descrie cât de cât orașul natal.

Nu e motiv de panică! Nemții nu sunt curioși din fire, așa că dacă știi să spui măcar Ich komme aus … (Eu vin din …) va fi suficient pentru a le satisface curiozitatea.

 • ești capabil să poți o conversație simplistă despre familie, colegi, prieteni, în care îi descrii. Cu alte cuvinte, să zici măcar ceva despre ei.

Chiar dacă spre deosebire de copiii germani, primul nostru cuvânt în germană probabil nu a fost Mutter (mamă), e bine să-l avem în minte, împreună cu Vater (tată). Pentru o listă extinsă a cuvintelor de bază importante legate de familie pentru nivelul A1, puteți găsi aici ghidul nostru.

 • poți să discuți despre obiecte de îmbrăcăminte și poți pune întrebări vânzătorului.

Foarte important să știm cum să întrebăm Wie viel kostet es? (Cât costă?). Motivele sunt evidente. Da, într-adevăr, putem să arătăm cu degetul și să privim plini de speranță la vânzător, sperând că ne va ajuta, dar noi credem că e mai bine să știm măcar să întrebăm despre preț, precum și câteva obiecte de îmbrăcăminte: die Hose (pantalonii),
das Hemd (cămașa), die Socken (șosetele), der Mantel (jacheta), die Jeans (blugii), der Rock (fusta), das Kleid (rochia) și așa mai departe.

Alte lucruri pe care ar trebui să le știi la nivelul A1

 • ești în stare să comanzi mâncare într-un restaurant sau pur și simplu să vorbești despre mâncare.

Când mergem într-o țară vorbitoare de limba germană, e foarte important să nu murim de foame. Pentru a nu muri de foame, nu e suficient să întrebăm prețul, e bine să știm să și comandăm mâncare (într-un restaurant, de exemplu).

Pentru a putea face asta, în armamentul nostru lingvistic trebuie musai să se afle expresii și cuvinte precum:

die Speisekarte – meniul

das Menü – acest cuvânt poate ridica probleme pentru mulți turiști. El nu este echivalentul englezescului menu, ci înseamnă mai degrabă un anume set de mâncăruri (un șnitel care vine împreună cu o salată și un suc).

 • ești în stare să discuți despre activități de zi cu zi și poți planifica întâlniri cu prieteni sau colegi.
 • poți utiliza verbe uzuale precum gehen, fahren, fernsehen, chillen, herumhängen împreună cu alte cuvinte care desemnează locuri: das Einkaufszentrum (mall-ul), der Park (parcul), die Kneipe (barul), das Theater (teatrul), das Kino (cinematograful), etc.
 • poți vorbi despre vreme și poți face sugestii de activități în funcție de condițiile meteorologice.

La fel ca orice persoană de pe lumea asta, și neamțul va începe uneori să vorbească despre vreme pentru a face conversație. Sau poate chiar vrei să afli cum e vremea și atunci trebuie să știi câteva întrebări și cuvinte de bază.

Wie ist das Wetter heute? (Cum e vremea astăzi?)

Es regnet – Plouă.

Es blitzt – Fulgeră.

Es donnert – Tună.

Es schneit – E soare.

Es hagelt – E grindină.

Es ist schön – E frumos.

Es ist kalt – E rece.

Es ist heiß – E cald. 

Es ist bewölkt – E înnorat. 

Așa, de final, încă două lucruri importante de știut la nivelul A1

 • să poți vorbi la un mod foarte general și simplist despre sănătate și simptome medicale cu un doctor.

Dacă totuși dieta pe bază de cârnați și bere eșuează și vă treziți cu probleme de sănătate, trebuie să știm ce să facem la doctor și cum să ne descurcăm. E bine, așadar, să știm de exemplu că Allgemeinmediziner înseamnă medic generalist. E indicat să știm și denumirea celor mai comune afecțiuni precum: Allergie (alergie), Bauchschmerzen (durere de stomac), Entzündung (infecție), Erkältung (răceală), Gliederschmerzen (durere în picioare sau mâini), Grippe (gripă), Halsschmerzen (durere în gât), Husten (tuse), Kopfschmerzen (durere de cap). 

 • să poți da informații referitoare la adresa ta, precum și să poți oferi informații de orientare în general.

Ce ne facem dacă ne pierdem în Berlin și nu avem baterie la telefon? Da, știm, puțin probabil. Dar nu se știe niciodată. În cel mai rău caz, o înțelegere de bază a direcțiilor de orientare devine vitală. Geradeaus gehen, de exemplu, înseamnă a merge tot înainte, în timp ce nach rechts abbiegen și nach links abbiegen înseamnă a face prima la dreapta și respectiv prima la stânga.

Concluzie

Acestea sunt, în mare parte, cunoștințele pe care trebuie să ni le însușim ca să putem afirma că ne aflăm la nivelul A1. Bineînțeles, informațiile din acest articol sunt cu scop informativ.

Ele nu reprezintă singurele lucruri de care avem nevoie, dar, credem noi, oferă un ghid destul de bun asupra aspectelor limbii germane pe care cineva care vrea să avanseze către A2 trebuie să le stăpânească.

De asemenea, dacă sunteți din Cluj-Napoca și considerați că ați vrea să vă înscrieți la un curs de germană pentru începători (lucru pe care îl recomandăm cu căldură), ne bucurăm să anunțăm că Centrul Gutenberg vă poate veni în ajutor.

Pentru alte sfaturi și ponturi despre cum să înveți germană mai eficient și mai repede, nu ezitați să intrați pe blog-ul nostru.

Dacă vreți să aflați mai multe despre cursurile noastre de germană, urmăriți videoclipul de mai jos:

invata limba germana cu ajutorul unor cursuri

Cursuri de germană pentru adulți

Cursuri, ateliere și tabere pentru copii, de limba germană și nu numai.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l și la alții:

Facebook
WhatsApp
LinkedIn

Creează-ți un cont și obține acces la

Lecții gratuite de germană online

Reduceri de Black Friday

Înscrie-te pe Lista Moșului

Crăciunul ăsta nu rămâi fără cadou, căci poți câștiga: