Detalii curs: +40 752 162 117

Vino cu jumătatea ta la cursuri și primiți al doilea curs redus cu 50%!

Zile
Ore
Minute
Secunde

Nivelul A2 – Ce înseamnă el și ce ar trebui să știi

Ce găsești în acest articol?

Data trecută am discutat despre nivelul A1 și ce înseamnă să fii începător. Dacă nu ați văzut deja articolul nostru despre nivelul A1, aici puteți regăsi linkul.

Dacă, însă, ambiția e ceea ce te definește, atunci ai nimerit în locul potrivit. Astăzi vom vorbi despre următoarea etapă: nivelul A2. Ce înseamnă acest nivel A2 și ce presupune el? Practic, nivelul A2 reprezintă o aprofundare a lucrurilor studiate la nivelul A1, dar nu numai.

Chiar dacă am progresat foarte mult, e bine totuși să ne amintim că la acest nivel suntem încă începători. Cu alte cuvinte, nu avem încă toate ustensilele disponibile pentru a ne descurca oricând în limba germană.

nivelul A2 Ce este

Ce înseamnă nivelul lingvistic A2?

O persoană care a ajuns la nivelul A2 cu o anumită limbă străină ar trebui, teoretic, să aibă următoarele competențe:

 • să înțeleagă și să folosească expresii și propoziții simple în situații de zi cu zi;
 • să se poată face înțeleasă în situații simple, de rutină și care necesită conversație despre subiecte comune;
 • să poată vorbi despre propria persoană, educație, mediul aflat în imediata apropiere precum și despre alte subiecte asociate cu nevoile sale imediate;

Mi se pare mie sau sună aproape la fel ca nivelul A1?

Nivelul A1 și A2 funcționează pe același principiu: ambele implică însușirea unor cunoștinte de bază, atât teoretice, cât și practice. Aceste cunoștințe de bază sunt absolut necesare cuiva care vrea să aprofundeze limba germană (și orice altă limbă) la nivel avansat.

Cu alte cuvinte, dacă ne situăm la un nivel de A0 (zero), nu putem învăța germană dintr-un manual de B1. Trebuie, în mod evident, să o luăm pas cu pas. Logic, nu-i așa? A2 este urmarea firească a nivelului A1. El presupune că trebuie deja să ne putem exprima cât de cât elocvent în situații simple.

De asemenea, la acest nivel trebuie să putem citi și înțelege un scurt text.
Un foarte scurt și util exercițiu pentru a vă exersa sau verifica nivelul este să citiți următorul text:

Zu meiner Familie gehören vier Personen. Die Mutter bin ich und dann gehört natürlich mein Mann dazu. Wir haben zwei Kinder, einen Sohn, der sechs Jahre alt ist und eine dreijährige Tochter.

Wir wohnen in einem kleinen Haus mit einem Garten. Dort können die Kinder ein bisschen spielen. Unser Sohn kommt bald in die Schule, unsere Tochter geht noch eine Zeit lang in den Kindergarten. Meine Kinder sind am Nachmittag zu Hause. So arbeite ich nur halbtags.

Eigentlich gehören zu unserer Familie auch noch die Großeltern. Sie wohnen nicht bei uns. Sie haben ein Haus in der Nähe. Die Kinder gehen sie oft besuchen.

Ați înțeles despre ce este vorba? Câte cuvinte necunoscute sunt în acest text? Credeți că ați putea reproduce un text precum acesta pe o altă temă?

Dacă ați înțeles despre ce este vorba, nu aveți cuvinte necunoscute și credeți că ați putea produce un text asemănător pe o altă temă uzuală, felicitări: aveți nivelul A2! Sfatul nostru și, într-un fel, tema voastră este să încercați pe următoarele teme: școală, vreme, mâncare. 

Acesta este un foarte bun exemplu de ceea ce presupune nivelul A2: o exprimare simplă, dar clară, pe teme generale.

Liste, liste și iar liste!

Ca să continuăm în spiritul articolului trecut, iată mai jos o listă cu alte lucruri pe care ar trebui să le știi la nivelul A2:

 • utilizarea trecutului simplu (cunoscut ca și imperfect sau Präteritum). Deși nu e atât de utilizat în vorbirea de zi cu zi, el este considerat un timp foarte important, mai ales în scris. Präteritum-ul mai este cunoscut și ca timpul povestirilor. Nu, nu e timpul pentru o poveste, ci înseamnă că este cea mai bună alegere pentru atunci când vrem să spunem o poveste.
 • utilizarea conjuncțiilor coordonatoare precum aber (dar), oder (sau);
 • utilizarea conjuncțiilor subordonatoare precum weil și denn (pentru că);
 • să putem face comparații;
 • expresii temporale precum manchmal, nie, oft, etc;
 • pronume reflexive și verbe reflexive;
 • pronume nehotărât: alle, niemand, einige, man, etc;
 • întrebări indirecte;
 • formarea de propoziții utilizând als;
 • utilizarea formelor hätte/ könnte în exprimarea politicoasă;
 • familiarizarea cu construcțiile pasive;
 • utilizarea pronumelui posesiv (Possessivartikel);
 • adverbe temporale precum zuerst, dann, später, schließlich, zuletzt;

Iată, deci, că nivelul A2 chiar există, și nu este o creație malefică pentru a pune mâna pe banii și timpul vostru! El presupune niște lucruri în plus față de nivelul A1, dar, credem noi, este mult mai distractiv.

Nivelul A1 este ca un puzzle pe care abia l-ai deschis și pe care nu știi încă de unde să-l iei; nivelul A2 reprezintă finalul puzzle-ului, când abia aștepți să găsești ultimele piese și să te apuci de un altul, și mai complicat: nivelul B1.

Așa, de final, încă două lucruri importante de știut despre nivelul A2

 • După cum am mai spus, lucrurile se complică la acest nivel. Propozițiile simple se transformă în fraze ceva mai complexe, iar teoria gramaticală începe să-și facă simțită prezența.
 • Vocabularul devine din ce în ce mai important! Degeaba învățăm regulile gramaticale și știm cum se formează diferite timpuri și construcții, dacă nu știm cuvinte cu care să le punem în aplicare. Ideea principală a nivelului A2 este să începem să ne exprimăm într-un mod mai elaborat. Nu, nu vom putea discuta despre tratate de istorie medievală sau despre fizică nucleară, încă, dar vom putea să ne descurcăm în situații normale și, între noi fie vorba, mult mai probabile.

 

 

Concluzie – nivelul A2 de limba germană

Acestea sunt, în mare parte, cunoștințele pe care trebuie să ni le însușim ca să putem afirma că ne aflăm la nivelul A2. Bineînțeles, informațiile din acest articol sunt cu scop informativ. Ele nu reprezintă singurele lucruri de care avem nevoie, dar, credem noi, oferă un ghid destul de bun asupra aspectelor limbii germane pe care cineva care vrea să avanseze către B1 trebuie să le stăpânească.


Dacă vrei să începi un curs de limba germană în care un profesor să te ghideze în învățarea acestei limbi străine, te invităm să te înscrii la un curs de germana online pentru adulți aici. Pentru că suntem siguri că o să te convingem, poți încerca mai întâi o sesiune gratuită demonstrativă: înscrierea durează doar 5 minute și nu este nevoie de card bancar!

Iată câteva articole care sigur ți-ar mai plăcea:

invata limba germana cu ajutorul unor cursuri

Cursuri de germană pentru adulți

Cursuri, ateliere și tabere pentru copii, de limba germană și nu numai.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l și la alții:

Facebook
WhatsApp
LinkedIn

Înscrie-te pe Lista Moșului

Crăciunul ăsta nu rămâi fără cadou, căci poți câștiga: