Detalii curs: +40 752 162 117

Pune Germana în Coșul tău de Paște!

00
zile
:
00
ore
:
00
minute
:
00
secunde

Nivelurile de limbă – ce reprezintă A1, A2, B1, B2, C1, C2?

Ce găsești în acest articol?

Cunoașterea nivelului de limbă pe care îl ai te poate ajuta în diverse situații, de la angajare și înscriere la facultate, până la alegerea unui curs potrivit pentru acea limbă străină. Totuși, până nu sunt puse într-o situație în care să dovedească nivelul de limbă pe care îl au, multe persoane nu știu ce înseamnă acestea.

Așadar, în acest articol am adunat cele mai importante informații despre nivelurile de limbă, cum se stabilesc acestea  și ce înseamnă fiecare. Ne vom axa în special pe cele de la A1 la B2, deoarece acestea sunt cel mai des căutate în cadrul cursurilor de germană.

Cum au fost stabilite nivelurile de limbă?

Cadrul European Comun de Referință pentru Limbi: Învățare, Predare, Evaluare (CECRL) este un document finalizat în anul 2001 de către Consiliul European. Acesta are ca scop facilitarea schimburilor interculturale și, implicit, răspândirea limbilor între țările membre. Competențele urmărite pentru a stabili nivelul de germană sunt: înțelegere (ascultare, citire), vorbire, scriere.

În funcție de competențele lingvistice pe care le deține o persoană s-a hotărât să se adopte nivelurile de limbă A1, A2, B1, B2, C1 și C2. (A1 este nivelul începător de la zero, iar C2 este considerat nativ). De asemenea, există și trei niveluri suplimentare A2+, B1+, B2+.

Care sunt nivelurile de limbă germană?

nivelurile de limbă

În continuare vom prezenta nivelurile de limbă germană în funcție de competențele menționate mai sus. Pentru a face această prezentare am folosit „Sprachenportofolio DaF – Netzwerk”, care descrie amănunțit fiecare nivel. 

Utilizator elementar

A1 și A2 reprezintă prima întâlnire cu limba străină, așadar, pentru aceste niveluri de limbă, abilitățile nu sunt foarte complexe. Totul se rezumă la propoziții simple, atât în scris, cât și oral.

Nivelul A1 – nivel introductiv

Înțelegere (ascultare) – Poți înțelege cuvinte din câmpul lexical al familiei sau lucruri care țin de mediul apropiat, atunci când sunt comunicate mai rar și clar.

Înțelegere (citire) – Poți înțelege propoziții scurte și simple din afișe, postere sau reviste.

Vorbire – Poți comunica, formulând propoziții simple și răspunzând la întrebări despre mediul apropiat și teme ușoare. De asemenea, poți descrie persoanele din jurul tău și să te orientezi prin oraș.

Scriere – Poți scrie texte simple, cum ar fi o vedere, sau poți completa diverse formulare care să conțină numele, adresa, naționalitatea, etc.

Avem un articol dedicat pentru această dematică unde dezvoltăm această idee. Pentru a-l citi accesează acest link.

Nivelul A2 – nivel de bază

Înțelegere (ascultare) – Poți înțelege cuvinte despre contexte legate de familie, activități zilnice, cumpărături, orientare în spațiu etc. Toate acestea trebuie formulate în propoziții clare și simple.

Înțelegere (citire) – Poți înțelege texte simple despre situații zilnice (meniu, planuri de drum, indicații etc.) și scrisori cu propoziții scurte. 

Vorbire – Poți purta conversații simple, pe teme deja cunoscute, dar este dificil să ții o conversație independentă lungă. Poți formula propoziții consecutive despre familie, alte persoane apropiate și mediul apropiat, plus lucrurile ce țin de activități zilnice.

Scriere – Poți formula scrisori sau lua notițe simple.

Găsești ideea mai dezvoltată în acest articol unde am scris pe întelesul tuturor ce înseamnă acest nivel.

Utilizator independent

Pentru nivelurile de limbă B1 și B2 gradul de înțelegere crește, fiind posibile anumite conversații și înțelegerea unor texte mai complexe.

Nivelul B1 – nivel intermediar

Înțelegere (ascultare) – Poți înțelege cuvinte mai complexe din domenii precum jobul, școala, timpul liber, atunci când sunt exprimate într-un ritm relativ rar și clar. De asemenea, poți înțelege majoritatea emisiunilor radio și TV despre subiecte de interes.

Înțelegere (citire) – Poți înțelege texte despre activitățile zilnice și subiectele de interes. În plus, poți să îți exprimi dorințele și sentimentele și poți vorbi despre experiențe.

Vorbire – Poți comunica fără a fi nevoie de o pregătire anterioară despre teme precum orientarea în mediul apropiat și familie, hobby-uri, experiențe. De asemenea, poți realiza descrieri mai complexe despre persoanele apropiate, locuință, educație și alte activități de la locul de muncă și din viața de zi cu zi.

Scriere – Poți scrie despre teme de interes și alte subiecte impuse, fără o pregătire intensă anterioară. De asemenea, poți redacta scrisori despre experiențe și impresii personale.

Nivelul B2 – nivel post-intermediar

Înțelegere (ascultare) – Poți înțelege aproape orice emisiune și reclamă de la televizor. De asemenea, poți înțelege și argumentele complexe exprimate în limbajul standard.

Înțelegere (citire) – Poți înțelege texte despre subiecte de actualitate în diverse formate, precum și texte literare.

Vorbire – Poți purta liber o discuție cu un nativ, în care să prezinți argumente pro și contra despre un subiect. 

Scriere – Poți scrie despre diverse teme, folosindu-te de propria experiență, fie în format de compunere sau al unei prezentări. În plus, poți să-ți prezinți punctul de vedere, pro sau contra, folosind argumente clare și complexe. 

Pentru nivelurile de limbă următoare trebuie să menționăm că acestea reprezintă cele mai ridicate niveluri pe care le poți obține prin multă muncă individuală și comunicare în limba germană. Pe acestea le vom prezenta pe scurt, deoarece cei care le-au obținut pot folosi germana sau orice limba străină la un nivel ridicat.

Utilizator experimentat

Nivelul C1 – nivel autonom

La acest nivel poți comunica fluent despre aproape orice domeniu, fără a fi nevoie de mult timp de gândire înainte. Poți înțelege atât limbajul simplu, dar și nuanțele existente în comunicare.

Nivelul C2 – nivel de stăpânire al limbii

Acesta reprezintă un nivel considerat de multe persoane ca fiind  specific vorbitorilor nativi. Poți să comunici fluent despre orice subiect, având și cunoștințe tehnice, dar poți înțelege și limbajul artistic.

Unde pot studia germana în funcție de nivelul pe care îl am?

Limba germană se poate învăța la unul dintre centrele din Cluj-Napoca, Centrul Gutenberg sau Centrul Didacto. Aici, o echipă de tineri organizează cursuri de limba germană pentru adulți și copii, în conformitate cu aceste niveluri de limbă stabilite în CECRL.

Centrul Gutenberg se axează pe cursurile pentru adulți și companii, iar la Centrul Didacto se organizează cursuri și activități educaționale pentru cei mici.

Cum pot să îmi dau seama ce nivel am?

Acum că am prezentat ce înseamnă fiecare nivel, urmează să discutăm despre cum putem să știm ce nivel avem.

Pentru a stabili nivelul de limbă pe care îl ai poți folosi mai multe variante. Unele dintre acestea stabilesc mai precis nivelul, pe când altele pot prezenta erori sau evaluări incomplete.

  1. Autoevaluarea

Odată ce ai citit scurta descriere și competențele specifice fiecărui nivel, poți să aproximezi nivelul la care te afli. Cu toate acestea, dacă cineva nu știe toate competențele și abilitățile specifice pentru fiecare nivel, poate să realizeze o evaluare greșită. 

Din acest motiv, fie se poate angaja la un job cu nivel prea ridicat, la care nu va face față sau se poate înscrie la o facultate la care nu va reuși să învețe, din cauza dificultăților lingvistice.

  1. Teste de încadrare

Pentru a putea avea o evaluare mai sigură a nivelului de limbă se poate susține un test de încadrare. Acestea sunt teste care stabilesc, pe baza unor întrebări grilă, ce nivel are cel care a dat testul.

Și aici există riscul de a obține un rezultat mai ridicat, deoarece în cazul testelor grilă multe răspunsuri pot fi date prin asocieri.

  1. Examene de certificare

Pentru a stabili cu o exactitate cât mai mare nivelul de limbă pe care cineva îl are, se poate da un examen de certificare.

Un astfel de examen are o comisie de profesori care evaluează lucrările pe partea de competențe de înțelegere scrisă și orală, stabilind astfel dacă nivelul ales de participant este potrivit. De exemplu, dacă te înscrii la un examen de B2 și îl promovezi, înseamnă că poți dovedi că ai acest nivel. În schimb, dacă nu reușești să promovezi examenul, sunt șanse să nu ai încă competențele pentru nivelul B2.

Care este scopul acestei împărțiri pe niveluri de limbă?

Aceste niveluri de limbă au fost create de către Consiliul European pentru a putea sprijini învățarea limbilor străine în Uniunea Europeană. Odată cu această împărțire a devenit mai ușor să structurezi învățarea și predarea unei limbi străine.

Indiferent de vârsta pe care o aveți, limba germană poate fi învățată la Centrul Gutenberg și Centrul Didacto, alături de o echipă focusată pe dezvoltarea ta și spre utilizarea de metode de predare inovative și interactive (înscrie-te la un curs de germană online pentru adulți sau înscrie-te la un curs de germană pentru copii).

Mult succes în atingerea scopurilor lingvistice și spor la învățat!

Alte oportunități pentru dezvoltarea ta:

invata limba germana cu ajutorul unor cursuri

Cursuri de germană pentru adulți

Cursuri, ateliere și tabere pentru copii, de limba germană și nu numai.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l și la alții:

Facebook
WhatsApp
LinkedIn

Creează-ți un cont și obține acces la

Lecții gratuite de germană online

Reduceri de Black Friday