Detalii curs: +40 752 162 117

Pune Germana în Coșul tău de Paște!

00
zile
:
00
ore
:
00
minute
:
00
secunde

Oportunități de studiu în Germania

studiu in germania

Ce găsești în acest articol?

studiu in germania

Uniformizarea sistemelor universitare prin procesul Bologna a dat naștere la o mobilitate nemaiîntâlnită în rândul studenților europeni, studiile în străinătate devenind o experiență aproape universală pentru tinerii înrolați în facultăți. 

În ceea ce privește studenții români, una dintre cele mai populare destinații este Germania, a cărui spațiu academic se remarcă prin calitate, diversitate și accesibilitate. 

În următorul articol vom încerca să vă oferim un overview despre oportunitățile de studiu în Germania și vom analiza împreună procesele ce ne pot ajuta la identificarea și obținerea  unui loc de studiu. 

Sistemul german de învățământ superior

Mai întâi trebuie să fim conștienți de structura învățământului superior în Germania pentru a putea naviga cu succes cantitatea mare de oferte de studiu disponibile. 

În Germania există mai multe tipuri de instituții de învățământ superior și în funcție de domeniul care ne interesează, trebuie să ne orientăm spre una dintre următoarele:

 1. Universitäten (universități), Technische Universitäten (universități tehnice), Gesamthochschulen (universități comprehensive) și Pädagogische Hochschulen (colegii pedagogice). 

În cadrul acestora se pune accent pe aspectele teoretice și de cercetare a disciplinei studiate.

 1. Kunsthochschulen și Musikhochschulen (colegii de artă și muzică).
 1. Hochschulen și Fachhochschulen (universități de științe aplicate). 

În cadrul acestor instituții se pune accent pe partea practică a studiilor. 

De asemenea există următoarele tipuri de studii:

 • Bachelor of Arts (BA) – licențiat în studii umaniste
 • Bachelor of Science (BSc)– licențiat în științe exacte
 • Bachelor of Engineering (B.Eng.) – licențiat cu diplomă de inginerie
 • Bachelor of Laws (LL.B.) – licențiat în drept și economie, fără dreptul de a susține examenul de stat
 • Master of Arts (MA) – absolvent de master în studii umaniste
 • Master of Science (MSc) – absolvent de master în științe exacte
 • Master of Engineering (M.Eng.)– absolvent de master ingineresc
 • Master of Laws (LL.M.) – absolvent de master în drept și economie, fără dreptul de a susține examenul de stat
 • Doktor (Ph.D.) – doctor

În plus, în Germania există și studii care se încheie cu examene de stat, adică Staatsexamen sau Staatsprüfung. Acestea includ învățământul (Die Erste und die Zweite Staatsprüfung für das Lehramt), dreptul (Das Erste und das Zweite Staatsexamen) și medicina (Das Erste und das Zweite Staatsexamen).

Identificarea specializării potrivite 

Odată ce am obținut o idee despre caracteristicile organizatorice ale sistemului universitar, trebuie să trecem însă la o procedură și mai complicată și anume identificarea specializării potrivite. Complexitatea reiese aici din faptul că specializarea universitară este o alegere care ne poate marca viața pe termen lung, cariera noastră viitoare adesea bazându-se pe studiile universitare desfășurate.

Deci este o decizie care implică oarecum o planificare a întregii vieți, necesitând sincronizarea parcursului academic cu cel profesional. 

De aceea, pentru a ușura procesul, vrem să vă oferim un model de schemă care să faciliteze autocunoașterea și să ajute la identificarea tuturor criteriilor relevante pe baza cărora se poate selecta o specializare și pe care mai încolo se poate construi o carieră de succes. 

Această schemă se va baza pe trei repere: 

 1. Talente, pasiuni și hobby-uri 
 1. Profil educațional 
 1. Perspective de carieră 

Ținând cont de aceste trei coordinate și comparând concluziile trase la fiecare dintre ele putem să recunoaștem ce potențial deținem pentru care specializări universitare, creând astfel o cale directă către succesul academic . 

Deci haideți să analizăm împreună fiecare aspect în parte. 

Talente, pasiuni și hobby-uri 

Un prim punct de orientare în căutarea unei specializări poate fi considerarea unor caracteristici personale precum talentele, pasiunile și hobby-urile pe care le avem. 

 • Talentele sunt însușiri înnăscute sau dezvoltate în mod natural care ne ușurează desfășurarea unei activități. 
 • Pasiunile sunt activități sau subiecte în care ne investim timpul și energia deoarece ne atrag interesul și ne creează plăcere. 
 • Hobby – urile sunt activități pe care le desfășurăm în timpul liber pentru a ne relaxa și detașa. 

Aceste aspecte fundamentale ale personalității noastre pot fi o bază foarte bună pentru alegerea unei specializări universitare și  a unui loc de muncă. Dar este important să luăm în considerare cât de bine ar funcționa un talent, o pasiune sau un hobby sub forma de studiu universitar care trebuie încheiat cu succes prin muncă intensivă. Adesea tocmai faptul că stresul și presiunea nu joacă un rol important, ne permite să apreciem cu adevărat aceste caracteristici ale vieții noastre. 

Profil educațional 

Un al doilea criteriu important sunt cunoștințele care formează profilul nostru educațional la nivel preuniversitar. Evident că diferite specializări vor necesita cunoștințe diferite, de aceea trebuie să ne fie clar care este nivelul nostru de educație și ce cunoștințe concrete ne-am însușit în cadrul sistemului de învățământ secundar. 

Conștientizarea unui asemenea profil ne permite să construim o legătură directă cu planurile de studiu, realizând ce cunoștințe și calificări necesare unui anumite specializări sunt deja prezente și care trebuie încă obținute. 

Aici putem proceda precum într-un CV, enumerând cronologic instituțiile de învățământ și cursurile de specializare în care am fost înrolați și marcând la fiecare atât cunoștințele cât și diplomele pe care le-am obținut. 

Apoi putem face o comparație cu cerințele specializării vizate. Uneori nu este nevoie de cunoștințe suplimentare, dar alteori trebuie să acceptăm realitatea că înainte să se concretizeze un anumit parcurs academic, este necesară mai întâi extinderea orizontului educațional preuniversitar. 

Perspective de carieră 

Într- un sfârșit trebuie ținut cont și de cariera pe care dorim să o clădim pe baza studiilor noastre. În contextul acesta jobul de vis ne poate ajuta la găsirea specializării potrivite prin facilitarea identificării unor cunoștințe necesare locului de muncă vizat.

Drept urmare vă sugerăm să citiți un articol separat care folosește o schemă asemănătoare celei prezentate aici pentru a identifica cariera potrivită.

Odată ce am ajuns la o concluzie în ceea ce privește profesia preferată, putem căuta o specializare care ne poate pregăti în mod adecvat pentru activitățile profesionale corespunzătoare. 

Studiu 

În ceea ce privește studiul propriu – zis în Germania putem analiza două opțiuni principale: studii parțiale și studii complete. 

Studii parțiale 

Pe de-o parte avem posibilitatea de a începe facultatea în România și apoi să desfășurăm doar o parte din studii la o universitate germană printr-o bursă oferită de organizații sau programe precum DAAD sau Erasmus. 

În mod normal, o universitate / facultate va avea un departament dedicat unor asemenea programe de studii în străinătate, deci ne putem baza pe mecanisme prestabilite care ușurează mult obținerea unui loc de studiu. Notele obținute în Germania ar urma să fie echivalate după întoarcerea în țară, permițând o continuare și finalizare a studiilor fără probleme.

Studii complete

Dar evident există și posibilitatea de a desfășura un program de studiu complet direct în Germania și pentru acest caz va trebui să discutăm separat subiectele admiterii, cunoașterii limbii germane și finanțării pe termen lung. 

Condiții de admitere 

Dacă suntem cetățeni ai unui stat membru al Uniunii Europene, ne putem înscrie la studii în Germania fără nicio problemă. În general, nu există examene de admitere, obținerea unui loc de studiu bazându-se pe nota de la Bacalaureat şi pe diverse documente cuprinse în dosarul de admitere. 

 Însă, există anumite programe de studiu, desemnate Numerus Clausus („zulassungsbeschränkt”),  care oferă doar un număr limitat de locuri și la care nu poate fi garantată acceptarea aplicației. Admiterea în aceste cazuri se face pe bază de concurs, luându-se în considerare, în primul rând, rezultatele examenelor de bacalaureat, stagiile de practică și cunoștințele lingvistice (metoda de admitere cel mai des întâlnită la facultățile de medicină, stomatologie, medicină veterinară, drept, psihologie). Cu cât media este mai mare (1,0 este cea mai mare medie în Germania), cu atât sunt mai mari șansele de admitere la universitatea aleasă.

Majoritatea specializărilor au însă un număr nelimitat de locuri („zulassungsfrei”). Aici programul de studiu dispune de un număr mare de locuri, astfel că toți cei care depun un dosar de admitere și corespund cerințelor minime ale universității, sunt admiși cu siguranță la facultatea aleasă. 

Dosarul de admitere 

În mod normal, dosarul de admitere trebuie să conțină următoarele documente:

1. Bewerbungsantrag, adică cererea de admitere: multe universități folosesc propriile site-uri sau site-ul public uni-assist, unde candidații pot depune cererea electronică de admitere. Atunci când dăm admiterea la o facultate cu număr limitat de locuri, cum ar fi psihologie, medicină sau drept, trebuie să depunem cererea de admitere la hochschulstart.

2. Hochschulzugangsberechtigung, adică diploma de bacalaureat și diploma de absolvire a liceului, care conferă dreptul de admitere în învățământul superior și alte documente care dovedesc rezultatele la învățătură (de exemplu, foaia matricolă).

3. Deutschkenntnisse und Sprachzertifikate, adică cunoașterea limbii germane și certificatele de limbă recunoscute în Germania. 

4. Weitere Bewerbungsunterlagen, adică documentele suplimentare solicitate de universitate, cum ar fi CV (Lebenslauf), dovada stagiilor de practică (Praktikumsnachweise), scrisoare de motivație (Motivationsschreiben), scrisori de recomandare (Empfehlungsschreiben).

5. Hochschulzugangsberechtigung, adică totalitatea documentelor care ne permit să studiem în Germania. Acestea trebuie încărcate pe site-urile universităților sau pe site-urile Uni-Assist ori Hochschulstart menționate anterior. Trebuie depuse atât copii legalizate în limba română, cât și traduceri legalizate în limba germană.

Termenele limită pentru a aplica la studii în Germania

Dacă ne luptăm pentru un loc la o universitate de prestigiu în Germania, trebuie să facem primii pași din aplicație și să alegem programele de studiu încă din clasa a XII-a. 

În Germania, anul academic este împărțit în semestrul de vară ( 1 aprilie – 30 septembrie) și semestrul de iarnă (1 octombrie – 31 martie). Așadar, termenul limită al perioadei de aplicații este în jurul datei de 15 iulie pentru anul academic care începe la 1 octombrie și în jurul datei de 15 ianuarie pentru semestrul care începe la 1 aprilie. 

Fiecare universitate poate să aibă termene diferite, de aceea vă recomandăm să trimiteți un e-mail către universitate pentru confirmarea perioadelor de aplicație și a cerințelor.

Cunoașterea limbii germane

Pentru programele de studiu în limba germană, cunoașterea limbii este o condiție obligatorie.

Dacă am studiat la un liceu cu limba de predare germană și am obținut „Abitur” (adică echivalentul bacalaureatului românesc), vom fi asimilați direct cu elevii germani și nu vom mai avea condiții suplimentare de admitere. Însă, dacă nu avem o diplomă de bacalaureat germană, trebuie să dovedim cunoașterea limbii germane la un nivel suficient pentru a începe studiile. 

Fiecare universitate are propriile reguli legate de tipurile de certificate și nivel în funcție de domeniul de studiu ales. Majoritatea universităților recunosc următoarele certificate de limba germană:

 • DSH2/DSH3 (Deutsche Sprachprüfung für den Hochschulzugang) – examene de limba germană organizate intern de universitățile din Germania pentru solicitanții străini;
 • TestDaf: nivel 4 (Niveau 4);
 • Certificatele Institutului Goethe de nivel C2 (Großes Deutsches Sprachdiplom);
 • Telc C1 Hochschule, Telc C2;
 • Deutsches Sprachdiplom der Kultusministerkonferenz: DSD II de nivel C1.

Finanțare pentru studii în Germania

Dacă dorim să obținem o bursă pentru a studia în Germania, putem solicita ajutorul DAAD (Deutscher Akademischer Austauschdienst, adică Serviciul German de Schimb Academic). Valoarea bursei depinde de diverse criterii, cum ar fi situația materială personală, realizările academice, cunoștințele lingvistice etc.

În Germania există și diverse fundații care oferă burse, cum ar fi Konrad-Adenauer-Stiftung sau Heinrich-Böll-Stiftung. Condițiile de acordare a bursei includ: implicarea politică și socială, talentele speciale și notele foarte bune.

De asemenea, există împrumutul cu dobândă redusă pentru studenți BAföG.

Acesta constă într-o sumă maximă plătită lunar de 853 de euro, care trebuie rambursată la cinci ani de la absolvirea studiilor.

Concluzie 

În acest articol am analizat împreună procesele de identificare și obținere a unui loc de studiu în Germania și în continuare vă invităm să puneți în practică sfaturile noastre și să vă clădiți parcursul academic ideal! 


Acest articol este un rezultat al proiectului 2022-3-RO01-ESC30-SOL-000100538.
Mai multe despre proiect puteți citi aici.
Această serie de evenimente au fost organizate de către Asociația Gutenberg, în parteneriat cu invatagermana.ro și invatafranceza.ro, cu sprijinul și în cadrul programului „Corpul European de Solidaritate”, fără de care proiectul nu ar fi putut avea loc.
Corpul european de solidaritate este entitatea Comisiei Europene concentrată pe segmentul de tineret și urmărește să construiască o societate mai inclusivă, să sprijine persoanele vulnerabile și să caute soluții la provocările cu care se confruntă comunitățile. În acest sens, reunește tineri care vor să învețe, să ajute și să se dezvolte.

invata limba germana cu ajutorul unor cursuri

Cursuri de germană pentru adulți

Cursuri, ateliere și tabere pentru copii, de limba germană și nu numai.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l și la alții:

Facebook
WhatsApp
LinkedIn

Creează-ți un cont și obține acces la

Lecții gratuite de germană online

Reduceri de Black Friday