Detalii curs: +40 752 162 117

Vino cu jumătatea ta la cursuri și primiți al doilea curs redus cu 50%!

Zile
Ore
Minute
Secunde

Predicatul în limba germană

Ce găsești în acest articol?

Astăzi vom vorbi despre predicatul în limba germană, ce înseamnă mai exact și de ce este atât de important. Dar, pentru că o explicație completă ar fi mult prea mare pentru un singur articol, ne vom mulțumi cu o scurtă recapitulare a celor mai importante aspecte. În acest scop, vom urmări să răspundem la următoarele întrebări legate de predicat:

  1. Ce înseamnă predicatul și cum se formează el?
  2. Care este locul predicatului în frază sau în propoziție?
  3. De ce este predicatul atât important?
Predicatul in germana - cum se formeaza

 

1. Ce înseamnă predicatul și cum se formează?

Simplu spus, predicatul este partea principală de propoziție care arată ce face subiectul sau ce i se întâmplă subiectului.
Peter füttert seinen Hund – Peter își hrănește câinele. 
În cazul de mai sus, predicatul în limba germană ne arată ce face subiectul.
Der Hund wird gefüttert – Câinele este hrănit. 
În acest caz, predicatul ne informează despre acțiuni care se întâmplă subiectului. Cu alte cuvinte, ne informează despre starea acestuia; câinele este hrănit (de către cineva).
Predicatul în limba germană, dar și în limba română este tot timpul exprimat prin una sau mai multe forme verbale (verbe).


Verb:
Ich spreche Deutsch.
Sprachen este verbul de conjugat.
Verb auxiliar sau verb auxiliar + alt verb:
Ich habe kein Lust.
Ich habe dich heute morgen gesehen.
Verb modal + alt verb:
Ich kann es nicht alleine machen.
Predicatul in germana - locul in propozitie

 

2. Care este locul predicatului în propoziție?

Pentru a putea răspunde la această întrebare, trebuie mai întâi să înțelegem ce este o propoziție și cum funcționează aceasta. Din punct de vedere gramatical, propoziția este cea mai mică unitate sintactică de sine stătătoare. Cu alte cuvinte, este cea mai rudimentară formă de comunicare coerentă.


Pentru a putea formula această formă de comunicare, este musai să avem un predicat (un verb predicativ) și un subiect. De regulă, în limba germană, subiectul se află pe primul loc în propoziție. El este apoi urmat, tot de regulă, de către predicat. În cazul în care predicatul este compus dintr-un grup de verbe, pe a doua poziție sintactică va rămâne verbul conjugat (adică verbul care ne arată persoana, numărul și timpul). Formele de infinitiv și participiu se vor duce la final. Pentru a exemplifica, ne vom uita la următoarea propoziție:
Du musst mir dabei bitte helfen.


În cazul de mai sus, müssen ne arată atât timpul, cât și persoana, iar forma de infinitiv a verbului helfen se va duce la finalul propoziției.
Pentru a nega un predicat, vom folosi particula nicht, care va fi plasată în fața verbul neconjugat.
Ich will nicht gehen.

2.1. Excepții de la regulă

Din nefericire, ca în orice altă limbă, există excepții de la regula discutată mai sus. Una dintre aceste excepții de la regulă sunt întrebările care nu încep cu adverbe interogative (wo, wer, wen, wem, , wohin, woher, wann, welche, wessen, womit, wie, wie viel, etc.), unde verbul se va duce pe primul loc.
Hast du den Film gesehen? – Ai văzut filmul?
Hat er dir das Geld gegeben? – Ți-a dat banii?
Kannst du mir bitte helfen? – Mă poți ajuta, te rog?
Möchten Sie in einem chinesischen Restaurant essen? – Ați vrea să mâncăm într-un restaurant chinezesc?


Important de remarcat este că această excepție se aplică doar verbului de conjugat. Participiile și infinitivele își păstrează poziția la final.
O altă excepție de la regulă: predicatul în limba germană este pe locul doi este atunci când formulăm o propoziție imperativă.
Hören Sie zu! – Ascultați!


Totodată, atunci când avem o propoziție subordonată sau relativă, verbul acesteia se va duce pe ultimul loc, sau, în cazul unui predicat compus din mai multe verbe, verbul de conjugat va lua locul verbului la infinitiv sau participiu, trimițându-l pe acesta pe penultima poziție, ca în exemplele de mai jos:

Propoziții subordonate:
Ich glaube nicht, dass du kannst.
Verbul de conjugat din propoziția subordonată se află pe ultimul loc.
Ich glaube nicht, dass du es wissen kannst.
Verbul de conjugat din propoziția subordonată se află pe ultimul loc, forțând verbul la infinitiv pe penultima poziție.
Propoziții relative:
Dies ist das Auto, das ich immer wollte.
Predicatul in germana - importanta

 

3. De ce este predicatul atât de important?

De regulă, predicatul și subiectul sunt considerate cele două părți principale de propoziție. Însă, unii lingviști susțin că doar predicatul merită statutul de parte principală. De ce? Răspunsul lor pare destul de logic: fără un predicat, nu putem avea o propoziție logică. În limba germană, cu ajutorul unui semn de punctuație, putem alcătui cu ajutorul unui predicat simplu o propoziție validă la modul imperativ precum Schreibe! (Scrie!). Același lucru nu se poate spune despre subiect. Der Hund nu este o propoziție logică sau corectă. Cu alte cuvinte, fără predicat, adică fără verbe, nu putem comunica. Verbele și, prin urmare, predicatul stau la baza oricărei forme de comunicare.
Predicatul in germana - concluzii

 

Concluzii – Predicatul în limba germană

Acesta este sfârșitul lecției despre predicatul în limba germană. Noi sperăm că acest scurt articol a demonstrat că predicatul nu e chiar atât de greu de înțeles. Vorba aia, fără reguli chiar nu se poate, iar germanilor credem noi că le poate fi scuzată plăcerea de a rigoriza tot ce se poate.
Dacă vi se pare greu, noi vă garantăm că germana chiar este mult mai ușoară decât multe alte limbi. De ce? Pentru că este în general foarte logică. Pe lângă asta, la acest capitol, seamănă destul de mult ca principiu de funcționare cu limba română. Până la urmă, nici noi nu prea putem comunica fără verbe, nu-i așa?


Pentru că știm că gramatica e grea și obositoare, pentru a vă mai destinde după efortul gramatical depus, noi vă recomandăm să încercați să citiți câte ceva despre aceste expresii uzuale la locul de muncă, nu se știe niciodată când veți avea nevoie de așa ceva.
Avem un Ghid Complet special pentru începători cu tot ceea ce trebuie să știi când te apuci de învățat limba germană, îl puteți citi aici.


Dacă vrei să începi un curs de limba germană în care un profesor să te ghideze în învățarea acestei limbi străine, te invităm să te înscrii la un curs de germana online pentru adulți aici. Pentru că suntem siguri că o să te convingem, poți încerca mai întâi o sesiune gratuită demonstrativă: înscrierea durează doar 5 minute și nu este nevoie de card bancar!


Dacă esti părinte și cauți cursuri pentru copii, poți încerca activitățile în limba germană Didacto: cursuri online, ateliere conversaționale și tabere!
Pentru alte sfaturi și ponturi despre cum să înveți germană mai eficient și mai repede, nu ezitați să intrați pe blog-ul nostru.

invata limba germana cu ajutorul unor cursuri

Cursuri de germană pentru adulți

Cursuri, ateliere și tabere pentru copii, de limba germană și nu numai.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l și la alții:

Facebook
WhatsApp
LinkedIn

Înscrie-te pe Lista Moșului

Crăciunul ăsta nu rămâi fără cadou, căci poți câștiga: