Predicatul in limba germana

Astăzi vom vorbi despre predicatul din limba germană, ce înseamnă mai exact și de ce este atât de important. Dar, pentru că o explicație completă ar fi mult prea mare pentru un singur articol, ne vom mulțumi cu o scurtă recapitulare a celor mai importante aspecte. În acest scop, vom urmări să răspundem la următoarele întrebări legate de predicat:

  1. Ce înseamnă predicatul și cum se formează el?
  2. Care este locul predicatului în frază sau în propoziție?
  3. De ce este predicatul atât important?

Predicatul in limba germana - Cum se formeaza

1. Ce înseamnă predicatul și cum se formează el?

Simplu spus, predicatul este partea principală de propoziție care arată ce face subiectul sau ce i se întâmplă subiectului.

Peter füttert seinen Hund – Peter își hrănește câinele. 

În cazul de mai sus, predicatul ne arată ce face subiectul.

Der Hund wird gefüttert – Câinele este hrănit. 

În acest caz, predicatul ne informează despre acțiuni care se întâmplă subiectului. Cu alte cuvinte, ne informează despre starea acestuia; câinele este hrănit (de către cineva).

Predicatul este tot timpul exprimat prin una sau mai multe forme verbale (verbe).

Verb:

Ich spreche Deutsch.

Sprachen este verbul de conjugat.

Verb auxiliar sau verb auxiliar + alt verb:

Ich habe kein Lust.

Ich habe dich heute morgen gesehen.

Verb modal + alt verb:

Ich kann es nicht alleine machen.

Locul predicatului in propozitie in limba germana

2. Care este locul predicatului în propoziție?

Pentru a putea răspunde la această întrebare, trebuie mai întâi să înțelegem ce este o propoziție și cum funcționează aceasta. Din punct de vedere gramatical, propoziția este cea mai mică unitate sintactică de sine stătătoare. Cu alte cuvinte, este cea mai rudimentară formă de comunicare coerentă.

Pentru a putea formula această formă de comunicare, este musai să avem un predicat (un verb predicativ) și un subiect. De regulă, în limba germană, subiectul se află pe primul loc în propoziție. El este apoi urmat, tot de regulă, de către predicat. În cazul în care predicatul este compus dintr-un grup de verbe, pe a doua poziție sintactică va rămâne verbul conjugat (adică verbul care ne arată persoana, numărul și timpul). Formele de infinitiv și participiu se vor duce la final. Pentru a exemplifica, ne vom uita la următoarea propoziție:

Du musst mir dabei bitte helfen.

În cazul de mai sus, müssen ne arată atât timpul, cât și persoana, iar forma de infinitiv a verbului helfen se va duce la finalul propoziției.

Pentru a nega un predicat, vom folosi particula nicht, care va fi plasată în fața verbul neconjugat.

Ich will nicht gehen.

2.1. Excepții de la regulă

Din nefericire, ca în orice altă limbă, există excepții de la regula discutată mai sus. Una dintre aceste excepții de la regulă sunt întrebările care nu încep cu adverbe interogative (wo, wer, wen, wem, , wohin, woher, wann, welche, wessen, womit, wie, wie viel, etc.), unde verbul se va duce pe primul loc.

Hast du den Film gesehen? – Ai văzut filmul?

Hat er dir das Geld gegeben? – Ți-a dat banii?

Kannst du mir bitte helfen? – Mă poți ajuta, te rog?

Möchten Sie in einem chinesischen Restaurant essen? – Ați vrea să mâncăm într-un restaurant chinezesc?

Important de remarcat este că această excepție se aplică doar verbului de conjugat. Participiile și infinitivele își păstrează poziția la final.

O altă excepție de la regula Predicatul pe locul doi este atunci când formulăm o propoziție imperativă.

Hören Sie zu! – Ascultați!

Totodată, atunci când avem o propoziție subordonată sau relativă, verbul acesteia se va duce pe ultimul loc, sau, în cazul unui predicat compus din mai multe verbe, verbul de conjugat va lua locul verbului la infinitiv sau participiu, trimițându-l pe acesta pe penultima poziție, ca în exemplele de mai jos:

Propoziții subordonate:

Ich glaube nicht, dass du kannst.

Verbul de conjugat din propoziția subordonată se află pe ultimul loc.

Ich glaube nicht, dass du es wissen kannst.

Verbul de conjugat din propoziția subordonată se află pe ultimul loc, forțând verbul la infinitiv pe penultima poziție.

Propoziții relative:

Dies ist das Auto, das ich immer wollte.

Importanta predicatului in germana

3. De ce este predicatul atât de important?

De regulă, predicatul și subiectul sunt considerate cele două părți principale de propoziție. Însă, unii lingviști susțin că doar predicatul merită statutul de parte principală. De ce? Răspunsul lor pare destul de logic: fără un predicat, nu putem avea o propoziție logică. În limba germană, cu ajutorul unui semn de punctuație, putem alcătui cu ajutorul unui predicat simplu o propoziție validă la modul imperativ precum Schreibe! (Scrie!). Același lucru nu se poate spune despre subiect. Der Hund nu este o propoziție logică sau corectă. Cu alte cuvinte, fără predicat, adică fără verbe, nu putem comunica. Verbele și, prin urmare, predicatul stau la baza oricărei forme de comunicare.

Concluzie

Acesta este sfârșitul acestei lecții despre predicatul din limba germană. Noi sperăm că acest scurt articol a demonstrat că predicatul nu e chiar atât de greu de înțeles. Vorba aia, fără reguli chiar nu se poate, iar germanilor credem noi că le poate fi scuzată plăcerea de a rigoriza tot ce se poate. Dacă vi se pare greu, noi vă garantăm că germana chiar este mult mai ușoară decât multe alte limbi. De ce? Pentru că este în general foarte logică. Pe lângă asta, la acest capitol, treburile seamană destul de mult ca și principiu de funcționare cu limba română. Până la urmă, nici noi nu prea putem comunica fără verbe, nu-i așa? Pentru că știm că gramatica e grea și obositoare, pentru a vă mai destinde după efortul gramatical depus, noi vă recomandăm să încercați să citiți câte ceva despre aceste expresii uzuale la locul de muncă, nu se știe niciodată când veți avea nevoie de așa ceva.

De asemenea, dacă sunteți din Cluj-Napoca și considerați că ați vrea să vă înscrieți la un curs de germană pentru începători (lucru pe care îl recomandăm cu căldură), ne bucurăm să anunțăm că Centrul Gutenberg vă poate veni în ajutor. Pentru alte sfaturi și ponturi despre cum să înveți germană mai eficient și mai repede, nu ezitați să intrați pe blog-ul nostru.