Detalii curs: +40 752 162 117

Pune Germana în Coșul tău de Paște!

00
zile
:
00
ore
:
00
minute
:
00
secunde

Pronumele personal în limba germană (în 3 cazuri, cu exemple)

Ce găsești în acest articol?

Când vorbim despre pronumele personal în limba germană, ne referim la un element esențial al oricărei limbi, așa că îți vom prezenta în acest articol tot ce trebuie să știi despre acesta, pentru a face față cu ușurință oricărei conversații în limba germană.

A învăța o limbă străină reprezintă, fără îndoială, o adevărată provocare, deoarece avem nevoie de multă ambiție, determinare și interes, astfel încât rezultatele să fie pe măsura așteptărilor. Pentru a înțelege și a vorbi corect limba germană nu este suficient să ne concentrăm doar pe partea de vocabular, ci este necesar să ne îndreptăm atenția și asupra mecanismelor interne de funcționare a limbii, întrucât ele joacă un rol important în actul de învățare.

Un element esențial în procesul de învățare a limbii germane este reprezentat de cunoașterea gramaticii. Deși adesea tindem să o privim ca fiind un lucru dificil și plictisitor, realitatea este că ea joacă un rol important în ceea ce privește învățarea corectă a limbii și de multe ori poate fi chiar o provocare placută și distractivă.

Pentru a te ajuta să înțelegi mai bine gramatica și pentru a parcurge mai ușor o primă etapă în procesul de învățare a limbii germane, în articolul de față vă vom prezenta o categorie foarte importantă a gramaticii, și anume, pronumele personal în limba germană.

pronumele personal in limba germana

Ce este pronumele personal în limba germană?

Pronumele personal în limba germană (Das Personalpronomen) este acea parte de vorbire care desemnează persoane, rolul lui fiind cel de a înlocui un substantiv, astfel încât să fie evitată repetiția (vezi și substantivul în germană, pe scurt).

În primul rând, pronumele are forme diferite în funcție de persoană și de număr. Atunci când folosim un pronume personal, este foarte important să ținem cont de o regulă – pronumele personal în limba germană trebuie să se acorde în gen și număr cu substantivul pe care îl înlocuiește.

De exemplu, atunci când dorim să înlocuim subiectul (substantiv nominal aici) din propoziția ,,Maria liest ein Buch.” (= Maria citește o carte), vom spune ,,Sie liest ein Buch.” (= Ea citește o carte.), astfel încât pronumele să corespundă cu genul substantivului înlocuit, în acest caz unul de gen feminin și număr singular.

pronumele personal in limba germana

Pronumele personal în limba germană – cazul nominativ

Pronumele personal în limba germană are forme diferite nu doar în funcție de persoană și de număr, ci și în funcție de caz. În germană, cele mai importante și mai folosite cazuri în vorbirea cotidiană sunt cazurile nominativ, acuzativ și dativ. Astfel, este extrem de important să cunoaștem formele pronumelui personal în aceste cazuri.

Fiecare caz în parte răspunde la anumite întrebări. Cazul nominativ răspunde la două întrebări esențiale: Wer? (= Cine?) și Was? (= Ce?).

Formele corecte ale pronumelui la nominativ sunt următoarele: ich (= eu)/ du (= tu)/ er, sie, es (= el, ea, -)/ wir (= noi)/ ihr (= voi)/ sie, Sie (= ei, dumneavoastră).

Un aspect interesant și, totodată, foarte important de reținut, este faptul că în limba germană există pronumele personal la persoana a III-a, singular, ,,es”, pronume care nu există și în gramatica limbii române. Acest pronume are rolul de a înlocui substantivele de gen neutru.

De pildă, în propoziția ,,Das Kind spielt Fußball.” (= Copilul joacă fotbal.), substantivul ,,das Kind” va fi înlocuit cu pronumele ,,es”, deoarece substantivul este de gen neutru, deci propoziția va fi ,,Es spielt Fußball.”(= El joacă fotbal.).

Totodată, un alt lucru important de observat este că pronumele ,,sie” apare atât la singular, cât și plural. Pentru a ne putea da seama de persoana la care se referă, trebuie să fim atenți la verbul din propoziție, precum și la context.

De exemplu, în propoziția ,,Sie hört Musik.” (,,Ea ascultă muzică”.), ne dăm seama ca pronumele personal în limba germană ,,sie” este la numărul singular, deoarece verbul este conjugat la persoana a III-a, singular. În propoziția ,,Sie hören Musik.” (,,Ei ascultă muzică”), verbul este conjugat la persoana a III-a, plural, deci pronumele este la numărul plural.

Pentru a putea învăța cât mai bine pronumele personal în limba germană în cazul nominativ, am pregătit câteva exemple care să faciliteze procesul de asimilare.

Exemple:

 1. Ich bin Maria. (= Eu sunt Maria.)
 2. Du hast eine schöne Bluse. (= Tu ai o bluză frumoasă.)
 3. Er hat ein interessantes Buch gelesen. (= El a citit o carte interesantă.)
 4. Sie kocht einen leckeren Kuchen. (= Ea gătește o prăjitură delicioasă.)
 5. Wir gehen ins Kino. (= Noi mergem la cinema.)
 6. Ihr geht nach Deutschland. (= Voi mergeți în Germania.)
 7. Sie kaufen ein Geschenk. (= Ei cumpără un cadou.)

Pronumele personal în limba germană – cazul acuzativ

În ceea ce privește cazul acuzativ, trebuie să reținem că există două întrebări importante la care acesta răspunde, respectiv: Wen? (,,pe cine?”) și Was? (,,ce?”).

Formele pronumelui în cazul acuzativ sunt următoarele: mich (= pe mine, mă)/ dich (= pe tine, te)/ ihn, sie, es (= pe el/ea/- ; îl/ o/-)/ uns (= pe noi, ne)/ euch (= pe voi, vă)/ sie (= pe ei, îi).

Mai jos sunt câteva exemple care ilustrează modul în care pronumele la acuzativ se folosește corect în propoziție.

Exemple:

 1. Besuchst du mich? (= vizitezi?)
 2. Ich lade dich zu meiner Party ein. (= Eu te invit pe tine la petrecerea mea.)
 3. Der Arzt untersucht ihn. (= Doctorul îl consultă pe el.)
 4. Ich kenne Frau Holle. Kennst du sie auch? (= Eu o cunosc pe doamna Holle. O cunoști și tu pe ea?).
 5. Das ist unser Kind. Wir lieben es. (= Acesta e copilul nostru. Noi îl iubim pe el.).
 6. Wir treffen uns im Park. (= Noi ne întâlnim în parc.)
 7. Ich hole euch von der Schule ab. (= Eu iau pe voi de la școală.)
 8. Peter kann sie nicht hören. (= Peter nu îi poate auzi pe ei.)

Pronumele personal în limba germană – cazul dativ

Cazul dativ răspunde la o singură întrebare – Wem? (,,Cui?”).

De exemplu, în propoziția, Hans schenkt dir eine Blume. (,,Hans îți dă ție o floare.”), dacă punem întrebarea Wem?, vom răspunde cu ,,dir.”

Astfel vom avea: Wem schenkt Hans eine Blume? (= Cui îi dăruiește Hans o floare?) Hans schenkt dir eine Blume. (= Hans îți dăruiește ție o floare.)

Formele pronumelui personal în cazul dativ sunt: mir (= mie)/ dir (= ție)/ ihm, ihr, ihm (= lui, ei, -)/ uns (= nouă)/ euch (= vouă), ihnen (= lor).

De asemenea, am pregătit câteva exemple concrete în care apar aceste pronume în cazul dativ, pentru o mai bună înțelegere a felului în care se pot utiliza în propoziții.

Exemple:

 1. Bringst du mir einen Kaffee? (= Îmi aduci mie o cafea?)
 2. Gefällt dir die Musik? (= Ție îți place muzica?).
 3. Das Auto gehört ihm. (= Mașina îi aparține lui.)
 4. Ich schreibe ihr einen Brief. (= Eu îi scriu ei o scrisoare.)
 5. Die Pizza schmeckt uns sehr. (= Nouă ne place pizza foarte mult.)
 6. Sie geben euch die Bücher zurück. (= Ei vă dau vouă cărțile înapoi.)
 7. Ich habe ihnen Eis gekauft. (= Eu le-am cumpărat lor înghețată.).

Cum folosim corect pronumele personale: du, ihr și Sie?

Este important de știut faptul că, în limba germană, trebuie să folosim un anume pronume în funcție de persoana cu care dialogăm.

Pronumele personal în limba germană du (= tu) se folosește atunci când vorbim cu o persoană apropiată nouă sau un membru al familiei. Spre exemplu, când vorbim cu un prieten bun, îl vom întreba ce face folosind expresia: Wie geht es dir? (= Ce faci?/ Cum îți merge?), acesta fiind un mod de vorbire informal.

De asemenea, pronumele personal în limba germană ihr (= voi) este o formă informală, pe care o vom utiliza când vorbim cu două sau mai multe persoane care ne sunt apropiate.

Pronumele Sie (= Dumneavoastră) este un pronume de politețe, care se folosește atunci când purtăm un dialog cu o persoană necunoscută, o persoană dintr-o instituție sau o persoană care este mai în vârstă decât noi. Acesta este un mod de adresare formal și politicos.

Conștientizând importanța exercițiului și a repetării informației, vă recomandăm să vă exersați cunoștințele dobândite legate de pronumele personal în limba germană și aici, pentru o mai bună aprofundare și testare a cunoștințelor.

Totodată, acum că ați învățat despre pronumele personal, un subiect de interes ar putea fi reprezentat și de celelalte tipuri de pronume, precum cel interogativ, demonstrativ sau posesiv.

Află mai multe informații relevante referitoare la pronumele posesiv în germană.

pronumele personal in limba germana

Dacă vrei să începi un curs de limba germană în care un profesor să te ghideze în învățarea acestei limbi străine, te invităm să te înscrii la un curs de germană online pentru adulți aici. Pentru că suntem siguri că o să te convingem, poți încerca mai întâi o sesiune gratuită demonstrativă: înscrierea durează doar 5 minute și nu este nevoie de card bancar!

Dacă esti părinte și cauți cursuri pentru copii, poți încerca activitățile în limba germană Didacto: cursuri online, ateliere conversaționale și tabere!

Iată o scurtă recenzie de la unul dintre clienții noștri. Sperăm că vă va ajuta în procesul de luare a deciziei cu privire la achiziționarea unui curs de la noi.

Alte articole care te-ar ajuta să înțelegi limba germană mai bine:

invata limba germana cu ajutorul unor cursuri

Cursuri de germană pentru adulți

Cursuri, ateliere și tabere pentru copii, de limba germană și nu numai.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l și la alții:

Facebook
WhatsApp
LinkedIn

Creează-ți un cont și obține acces la

Lecții gratuite de germană online

Reduceri de Black Friday