Detalii curs: +40 752 162 117

PROMOȚIE: 15% reducere la achiziția unui
modul (2 luni de curs) de nivel A1.1 sau A1.2!
Cod reducere: MARTIE15

PROMOȚIE: 15% reducere la achiziția unui modul (2 luni de curs) de nivel A1.1 sau A1.2! Cod reducere: MARTIE15

Zile
Ore
Minute
Secunde

Provocările emigrării în Germania [7 aspecte]

Ce găsești în acest articol?

provocarile emigrarii in germania

Dreptul la liberă circulație este unul dintre fundamentele Uniunii Europene și a permis de-a lungul anilor multor persoane să-și realizeze planurile de viață și visurile de viitor în străinătate. 

Germania este în contextul acesta o destinație foarte atractivă, date fiind diversitatea oportunităților economice, educaționale și culturale precum și o rată a natalității scăzută care face necesară prezența forței de muncă străine. 

Cetățenii români au dreptul de a călători și locui în Germania exclusiv în baza actului de identitate și a Cardului European de Sănătate (sau a unei asigurări private), dar dacă vrem să ne stabilim permanent în Germania există o serie de pași suplimentari care trebuie urmați și în acest articol vrem să discutăm pe fiecare dintre ele la rând. 

Pentru a fi siguri că ai învedere toate provocările emigrării în Germania, putem consulta de asemenea și site-ul oficial cu informații despre emigrare, la fel și Make it in Germany.

Acte necesare

În primul rând ar trebui să fim siguri că deținem toate actele necesare procesului de emigrare. Ca cetățeni ai Uniunii Europene, după cum am menționat mai sus, pentru imigrare avem nevoie doar de un act de identitate și de cardul european de sănătate, deci nu este nevoie nici de viză, nici de dovada unui contract de muncă pentru a intra sau a locui în Germania. 

Dar există totuși o serie de alte acte care ar putea fi utile în anumite situații. Mai jos găsiți o listă cu cele mai importante documente pe care ar trebui să le aducem cu noi:

 • act de identitate ( buletin sau pașaport );
 • un card european de sănătate emis de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) din România;
 • certificat de naştere sau de căsătorie ori alte documente personale;
 • formularele europene în scopul atestării perioadelor de asigurare sau de muncă realizate ca salariat în România (dacă e cazul);
 • certificate, diplome, atestări şi referinţe privind ocuparea altor locuri de muncă (în original şi traduceri legalizate);
 • permise şi licenţe pe care le consideri adecvate (precum permisul de conducere);
 • CV-uri şi scrisori de intenţie, redactate în limba germană.

Găsirea unei locuințe

Trecând mai departe la procesul de imigrare, evident că primul pas trebuie să fie găsirea unei locuințe care să ne permită construirea unei vieți noi în Germania. Ar fi bine dacă avem grijă de căutarea locuinței cât încă mai suntem în România și de abia după ce am reușit să încheiem un contract de închiriere sau de cumpărare, să ne mutăm în Germania. 

Aici ne pot fi de ajutor diverse site-uri care includ oferte imobiliare precum: 

Actele necesare pentru închirierea sau cumpărarea unei locuințe pot să difere de la caz la caz, dar de obicei vor fi toate sau o parte din următoarele:

 • copie a actului de identitate ;
 • copie a contractului de muncă (Arbeitsvertrag) ;
 • un document cu informații personale, pe care îl putem descărca online (Mieterselbstauskunft) ;
 • extras de cont pentru ultimele trei luni sau un document care ne atestă veniturile (Einkommensnachweis) ;
 • declarație de la fostul proprietar, care să ateste că am plătit chiriile anterioare și că nu avem restanțe (putem solicita una chiar de la fostul proprietar din România sau din țara în care am locuit înainte) ;
 • document privind bonitatea și solvabilitatea noastră în Germania, dacă am mai locuit aici (Schufa-Auskunft). Putem descărca online datele despre „Schufa”;

Încheierea unei asigurări medicale 

Asigurarea de sănătate este obligatorie în Germania și putem alege între o asigurare privată sau publică, cu costuri variind de la 80 la 1500 de euro pe lună. 

Sistemul public de sănătate (Gesetzliche Krankenkassen) care oferă asigurarea publică este administrat de guvern, funcționând prin entități de asigurare și finanțându-se prin aportul procentual de 15,5% din salariu lunar brut. Asigurarea publică acoperă copiii persoanei asigurate (pe perioada vârstei la care se află la școală) și părinții, incluzând și o asigurare de dependență (Pflegeversicherung), care acoperă costurile în caz de accident, invaliditate sau boli grave.

Asigurarea privată (Private Krankenversicherungen) este, în mod normal, folosită de liber profesioniști și poate fi încheiată dacă avem un salariu anual de peste 64.000 de euro. Costul total depinde de profilul de risc al fiecărei persoane, și nu de veniturile pe care le generează.

Va trebui să avem deja asigurarea de sănătate cel târziu în prima zi de muncă în Germania.

Înregistrarea la Oficiul de Evidență a Populației 

Dacă intenționăm să stăm în Germania pentru mai mult de trei luni, e necesar să ne înregistrăm domiciliul ( Anmeldung ) la Oficiul de Evidenţă a Populaţiei din oraşul în care ne stabilim, în termen de maxim două săptămâni de la depășirea celor trei luni. Pentru aceasta trebuie să depunem o cerere la autoritatea pentru străini locală (Ausländerbehörde), care trebuie însoțită de dovezi cu privire la scopul şederii (muncă, studii, etc), mijloacele financiare şi asigurarea medicală.

În mod suplimentar, dacă suntem studenți, va fi nevoie să mai prezentăm o adeverință de studii pentru ca procesul de emigrare în Germania să fie unul legal.

Deschiderea unui cont bancar

Contul bancar este mai mult decât necesar pentru emigrare în Germania mai ales la locul de muncă, pentru că angajatorul ne va solicita acest lucru, iar plățile precum chiria, energia electrică, telefonul, internetul, și așa mai departe se vor face de obicei prin transferuri bancare. 

Pentru deschiderea unui cont bancar vom avea nevoie de un act de identitate valabil și de înregistrarea domiciliului în Germania (Anmeldung). Contul se poate face la o bancă germană, fie prin prezentarea fizică la filiala băncii, fie online.

Învățarea limbii germane 

Evident că stăpânirea limbii naționale este esențială pentru a putea duce o viață confortabilă și productivă în orice țară. De aceea este sugerat să obținem un minim de cunoștințe de limba germană înainte de imigrare. De obicei competențe lingvistice la nivelul A2 – B1 ne permit să ne descurcăm în toate situațiile colocviale. 

Obținerea unor certificate care atestă acest nivel de stăpânire al limbii va fi foarte utilă la găsirea unui loc de muncă. 

Câteva exemple de certificate recunoscute care pot fi obținute în România prin susținerea unui examen lingvistic sunt:

 • Deutschzertifikat Goethe Institut
 • The European Language Certificate (TELC)  
 • Test Deutsch als Fremdsprache (TestDaF).

Dacă nu reușim să învățăm germană înainte de imigrare, avem posibilitatea să ne înscriem la cursuri private de limbă direct în Germania sau să urmăm un curs de integrare. 

Cursul de integrare 

Pentru a permite imigranților învățarea limbii germane și dobândirea unei perspective de ansamblu asupra culturii și istoriei Germaniei, statul german (mai exact Oficiul Federal pentru Migrație și Refugiați BAMF) organizează și finanțează cursuri de integrare. 

Un “Integrationskurs” constă într-un curs de limba germană (Sprachkurs) care cuprinde 600 de ore de predare și un curs de orientare (Orientierungskurs) care ajunge la 100 de ore de predare.

Cursul de limbă se încheie cu un examen („Deutsch-Test für Zuwanderer”) de nivel B1, după standardele stabilite de Cadrul European Comun de Referință pentru Limbi. 

După finalizarea cursului de limbă, vom participa la cursul de orientare. În cadrul acestuia vom învăța informații despre istoria, cultura, societatea și politica Germaniei. De exemplu, vom vorbi despre sistemul juridic german, valorile sistemului democratic în Germania (libertate religioasă, toleranță, egalitate în drepturi), urmând ca la finalul cursului de orientare să susținem testul „Living in Germany”.

Majoritatea costurilor pentru un curs de integrare sunt acoperite de către statul german. Contribuția proprie constă în 2,20 euro pe unitatea de curs, astfel că un curs general de integrare cu 700 de ore de predare poate ajunge să coste în final 1.540 de euro. Susținerea examenului final este gratuită.

Dacă finalizăm cu succes cursul de integrare în termen de doi ani, adică stăpânim germana la nivel B1 și avem cunoștințe de bază ale sistemului juridic și societății germane, putem solicita rambursarea a jumătate din contribuția plătită la BAMF. Astfel, costurile pentru un curs de integrare complet se reduc la 770 de euro.

Cei care primesc ajutor de șomaj (Arbeitslosengeld II) sau au venituri foarte mici au dreptul de a urma gratuit acest curs dacă depun o cerere la un birou regional al Oficiului Federal pentru Migrație și Refugiați (BAMF). 

Cursul de integrare este oferit de către diverse instituții și agenții și este coordonat de către BAMF. În toate orașele mari, dar și în majoritatea celor mai mici, există școli care oferă cursuri de integrare. Putem căuta școlile disponibile în care se organizează cursuri de integrare prin motorul de căutare BAMF-NAvI

Activitatea profesională 

Cetățenii unei țări membre a Uniunii Europene (UE) pot lucra în Germania fără vreo restricție, așadar românii care își doresc, pot lucra în Germania fără vreun impediment din acest punct de vedere, dar există anumite cazuri în care va fi nevoie de recunoașterea unor diplome care ne califică pentru o profesie specifică.

Astfel în Germania profesiile se împart în doua categorii: cele reglementate și cele nereglementate. 

Profesiile nereglementate nu sunt protejate legal, așadar acolo nu vom avea nevoie de recunoaștere.

Pentru profesiile reglementate, recunoașterea este obligatorie pentru a putea lucra în Germania. Profesiile reglementate sunt, practic, cele protejate legal, de exemplu profesiile din domeniul securităţii şi al sănătăţii.

Recunoașterea diplomelor 

În procesul de recunoaștere pe piața muncii din Germania se verifică dacă diploma noastră poate fi recunoscută. Autoritatea competentă compară calificarea noastră profesională cu ocupația de referință din Germania.

Condițiile preliminare pentru o procedură de recunoaștere sunt:

 • Dorința de a lucra în Germania
 • Dobândirea unei calificări profesionale recunoscută de stat sau de țara de origine
 • Posibilitatea de a dovedi calificarea profesională cu o diplomă

Pentru a solicita recunoașterea diplomei pe care o deținem este necesar să depunem cererea de recunoaștere la autoritatea competentă din Germania. Putem găsi organismul responsabil aici, în funcție de profesia vizată.

După examinare vom primi o notificare care ne va informa despre rezultatul procedurii de recunoaștere. Există trei posibilități în ceea ce privește rezultatul final: calificarea profesională este recunoscută, există diferențe semnificative față de ocupația de referință sau calificarea profesională nu este recunoscută. De obicei, putem compensa diferențele semnificative prin participarea la o calificare.

Impozitare

În ceea ce privește impozitarea, în cele mai multe cazuri impozitele vor fi plătite prin angajator în forma unor deduceri din salariu. Dacă deținem propria afacere sau lucrăm independent va trebui însă să depunem în fiecare an o declarație fiscală ( Steuererklärung ). 

Ajutor de șomaj 

În primele trei luni ale șederii în Germania, imigranții nu au dreptul la ajutor de șomaj. După această perioadă, putem depune o cerere la un “Jobcenter” local care va verifica dacă putem primi forma de bază a ajutorului de șomaj ( Hartz IV ). 

Drepturi ca și lucrător

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a lansat o campanie în anul 2021, ”Informează-te, lucrează legal și cunoaște-ți drepturile pentru a fi protejat!”, care expune drepturile lucrătorilor sezonieri, dar se aplică și celor ce se gândesc la emigrare în Germania pe termen lung sau emigrare în Germania cu copii.

Deci ce trebuie să știm înainte să plecăm la muncă în Germania?

 • Contractul de muncă:  Trebuie să ne asigurăm că lucrăm în Germania doar în baza unui contract de muncă încheiat în formă scrisă și să solicităm angajatorului contractul într-o limbă pe care o înțelegem, însă cel mai bine ar fi să stăpânim limba germană pentru a nu exista probleme.
 • Condițiile de muncă: Întotdeauna trebuie să solicităm angajatorului toate informațiile despre condițiile de muncă, programul de lucru, natura muncii pe care o vom presta, condițiile de transport la locul de muncă, modul de plată și acoperirea medicală.
 • Nu trebuie să acceptăm abuzuri sau încălcări ale contractului de către angajator. Cel mai bine este să păstrăm o evidență proprie a orelor lucrate și a fișelor de salariu pe care angajatorul este obligat să le înmâneze.
 • Pentru servicii de informare și consiliere în domeniul muncii și social, ne putem adresa responsabilului pe probleme de muncă și sociale din cadrul Ambasadei României la Berlin.

Concluzie 

În acest articol am analizat împreună procesul de imigrare în Germania din punct de vedere legal, birocratic și economic. În continuare vă invităm să folosiți explicațiile noastre drept fundament pentru documentații suplimentare care să vă deschidă calea către o nouă viață în Germania. 


Acest articol este un rezultat al proiectului 2022-3-RO01-ESC30-SOL-000100538.
Mai multe despre proiect puteți citi aici.
Această serie de evenimente au fost organizate de către Asociația Gutenberg, în parteneriat cu invatagermana.ro și invatafranceza.ro, cu sprijinul și în cadrul programului „Corpul European de Solidaritate”, fără de care proiectul nu ar fi putut avea loc.
Corpul european de solidaritate este entitatea Comisiei Europene concentrată pe segmentul de tineret și urmărește să construiască o societate mai inclusivă, să sprijine persoanele vulnerabile și să caute soluții la provocările cu care se confruntă comunitățile. În acest sens, reunește tineri care vor să învețe, să ajute și să se dezvolte.

invata limba germana cu ajutorul unor cursuri

Cursuri de germană pentru adulți

Cursuri, ateliere și tabere pentru copii, de limba germană și nu numai.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l și la alții:

Facebook
WhatsApp
LinkedIn

Creează-ți un cont și obține acces la

Lecții gratuite de germană online

Reduceri de Black Friday

Înscrie-te pe Lista Moșului

Crăciunul ăsta nu rămâi fără cadou, căci poți câștiga: