Detalii curs: +40 752 162 117

PROMOȚIE: 15% reducere la achiziția unui
modul (2 luni de curs) de nivel A1.1 sau A1.2!
Cod reducere: MARTIE15

PROMOȚIE: 15% reducere la achiziția unui modul (2 luni de curs) de nivel A1.1 sau A1.2! Cod reducere: MARTIE15

Zile
Ore
Minute
Secunde

Reconversia profesională [Ghid pentru adulți]

Ce găsești în acest articol?

Identificarea locului de muncă potrivit poate fi una dintre cele mai stresante și epuizante experiențe din viața noastră, mai ales în cadrul unei societăți care adesea îngreunează și descurajează realizarea unor planuri și visuri individuale. 

Astfel, pe de-o parte se pot remarca inegalități structurale în ceea ce privește accesul la educație și la programe de formarea profesională, care nu permit fiecărui om să-și valorifice întregul potențial în viață.

Aici nevoile financiare adesea dictează parcursul profesional indiferent de preferințele personale. Pe de altă parte, există adesea o mare presiune socială de a activa în anumite domenii profesionale specifice, mai ales cele care generează sume mari de bani, deoarece acestea sunt mult mai prestigioase și apreciate în societate. Alte profesii care se axează mai mult pe rezultate non-financiare sunt în schimb adesea ridiculizate.  

Drept urmare, multe persoane ajung în situația în care trebuie să urmeze un parcurs profesional ce nu corespunde competențelor și preferințelor individuale și care nu le oferă o satisfacție reală.

Și fix aici intervine fenomenul reconversiei profesionale. Tot mai mulți oameni găsesc curajul să sfideze preconcepții și așteptări și să-și reorienteze cariera într-o direcție mai potrivită și satisfăcătoare. 

Însă schimbarea locului de muncă este de asemenea un proces complicat și obositor. De aceea vrem să oferim în acest articol un model de plan pentru reconversia profesională care se bazează pe două repere teoretice: 

 • schema pentru identificarea locului de muncă potrivit
 • gradele de dificultate ale reconversiei profesionale 

Identificarea locului de muncă potrivit 

Acum că suntem pregătiți să ne reconstruim parcursul profesional, primul pas trebuie să fie identificarea unui loc de muncă concret care de data aceasta să corespundă cu adevărat caracteristicilor, cunoștințelor, competențelor și preferințelor noastre. 

Deoarece acesta este un subiect mai complex, vă sugerăm să citiți acest articol care se ocupă în mod specific cu găsirea locului de muncă ideal: de introdus aici LINKUL 

Grade de dificultate la reconversia profesională

Dacă am reușit să identificăm locul de muncă potrivit cu ajutorul schemei prezentate în articolul indicat, putem trece mai departe la procesul de reconversie propriu-zis și asta pe baza anumitor grade de dificultate. 

Când schimbăm locul de muncă este indicat să urmăm o strategie de minimizare a disconfortului și maximizare a rezultatelor, adică să încercăm să obținem rezultate cât mai bune creând cât mai puțin disconfort.

În mod concret asta înseamnă să încercăm mai întâi opțiuni de schimbare a locului de muncă mai puțin radicale și de abia dacă aceste opțiuni inițiale nu se dovedesc potrivite să facem o schimbare fundamentală a parcursului nostru profesional.

În sensul acesta putem diferenția trei grade de dificultate la reconversia profesională:

 • reconversia în cadrul aceluiași spațiu de muncă
 • reconversia în cadrul aceluiași domeniu
 • reconversia în cadrul altui domeniu

Reconversia în cadrul aceluiași spațiu de muncă

Adesea cea mai ușoară formă de reconversie profesională se poate realiza în cadrul aceluiași spațiu de muncă, de exemplu în cadrul aceleiași firme sau instituții. Uneori nemulțumirea în viața profesională reiese strict din activitățile asociate cu o poziție specifică și schimbarea poziției sub același angajator poate deja ameliora principalele probleme.

De aceea este indicat ca un prim pas analizarea opțiunilor de reorientare și reconversie în spațiul de muncă la care suntem deja angajați. Asta poate să aibă o serie de avantaje precum: 

 • comunicarea directă cu angajatorul
 • accesul intern și direct la informații specifice despre diverse poziții
 • posibilitatea înrolării în programe interne de specializare pentru poziții specifice 
 • menținerea aceleiași culturi organizaționale
 • menținerea aceluiași cadru legal și administrativ 

În felul acesta o mare parte din contextul profesional la care ne-am obișnuit poate fi prezervat și disconfortul și efortul asociat cu găsirea unui loc de muncă nou pot fi reduse considerabil.

Reconversia la același spațiu de muncă poate fi orizontală, adică o altă poziție la același nivel într-o eventuală ierarhie profesională sau verticală, deci o altă poziție la un nivel mai avansat sau mai scăzut. Aici adesea depinde dacă există aspirații pentru avansare într-o ierarhie sau dorința de a rămâne la același nivel de activitate.

Reconversia în cadrul aceluiași domeniu

Al doilea grad de dificultate cuprinde reconversia în același domeniu. Dacă spațiul de muncă actual nu oferă nicio posibilitate satisfăcătoare de reprofilare sau dacă ne dorim o schimbare mai intensă , este indicat să încercăm mai întâi să găsim un loc de muncă în domeniul în care avem deja experiență și expertiză. În mod evident, faptul că deținem deja cunoștințe atât teoretice cât și practice care sunt necesare unui anumit domeniu, poate ușura enorm căutarea unui loc de muncă:

 • Comunicarea și interacțiunea cu potențiali angajatori și / sau colegi poate avea loc pe baza unor reguli comune bine cunoscute
 • Adaptarea la noul loc de munca se poate desfășura rapid pe baza unor posibile paralele cu vechiul job
 • Șansele de succes sunt în general mai mari dacă o activitate nouă implică abilități deja puse la probă

Însă ar trebui să fim pregătiți pentru anumite proceduri legale și administrative care pot interveni la schimbarea angajatorului. 

Reconversia în cadrul altui domeniu

Cea mai dificilă formă de reconversie profesională este cea care implică schimbarea domeniului de activitate. Aici disconfortul care trebuie suportat și efortul care trebuie depus este adesea cel mai mare. Dar dacă nu există opțiuni mai pliabile respectiv dacă avem motivația să ne reconstruim cariera și viața profesională într-o manieră inovatoare, intrarea în alt domeniu se poate dovedi drept hotărârea potrivită. Dar evident că trebuie ținut cont de diverse aspecte:

 • Parcursul educațional necesar pentru activarea într-un domeniu nou poate necesita desfășurarea unor studii universitare, cursuri de reprofilare sau poate implica obținerea unor informații noi în mod independent ca autodidact. Însă trebuie ținut cont că adesea este nevoie de un document oficial precum o diplomă prin care să se ateste anumite cunoștințe specifice domeniului nou.
 • Un domeniu diferit înseamnă adesea și o cultură organizațională diferită. De aceea este sugerat să ne informăm despre regulile scrise și nescrise care dictează natura interacțiunilor cu colegii de muncă și cu superiorii.
 • Domenii diferite pot avea parametrii legali diferiți în ceea ce privește orele de muncă, salarizarea, sistemul de pensii și sistemele de securitate socială. De aceea este important să ne informăm despre statutul pe care l-am obține din punct de vedere legal în cadrul unui alt domeniu profesional.

Deci mutarea în alt domeniu trebuie planificată foarte bine și necesită adesea un proces mai lung de informare și adaptare, dar ambiția și determinarea pot duce într-un sfârșit la o nouă carieră de succes. 

Concluzie 

În acest articol am analizat procesul reconversiei profesionale ținând cont de schema pentru identificarea locului de muncă potrivit care se bazează pe caracteristicile, cunoștințele, competențele și preferințele noastre și de asemenea, am explorat împreună gradele de dificultate ale reconversiei.

Acum vă invităm deci și pe voi să puneți în practică aceste structuri teoretice și să vă creați propriul plan individualizat pentru reconversia profesională. 


Acest articol este un rezultat al proiectului 2022-3-RO01-ESC30-SOL-000100538.
Mai multe despre proiect puteți citi aici.
Această serie de evenimente au fost organizate de către Asociația Gutenberg, în parteneriat cu invatagermana.ro și invatafranceza.ro, cu sprijinul și în cadrul programului „Corpul European de Solidaritate”, fără de care proiectul nu ar fi putut avea loc.
Corpul european de solidaritate este entitatea Comisiei Europene concentrată pe segmentul de tineret și urmărește să construiască o societate mai inclusivă, să sprijine persoanele vulnerabile și să caute soluții la provocările cu care se confruntă comunitățile. În acest sens, reunește tineri care vor să învețe, să ajute și să se dezvolte.

invata limba germana cu ajutorul unor cursuri

Cursuri de germană pentru adulți

Cursuri, ateliere și tabere pentru copii, de limba germană și nu numai.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l și la alții:

Facebook
WhatsApp
LinkedIn

Creează-ți un cont și obține acces la

Lecții gratuite de germană online

Reduceri de Black Friday

Înscrie-te pe Lista Moșului

Crăciunul ăsta nu rămâi fără cadou, căci poți câștiga: