Detalii curs: +40 752 162 117

PROMOȚIE: 15% reducere la achiziția unui
modul (2 luni de curs) de nivel A1.1 sau A1.2!
Cod reducere: MARTIE15

PROMOȚIE: 15% reducere la achiziția unui modul (2 luni de curs) de nivel A1.1 sau A1.2! Cod reducere: MARTIE15

Zile
Ore
Minute
Secunde

Medic în Germania – De ce acte ai nevoie pentru rezidențiat?

Ce găsești în acest articol?

 

Multă lume își dorește să profeseze ca medic în Germania. Deoarece știm că există dificultăți în a găsi toate actele necesare pentru a te angaja ca medic în Germania, am scris acest articol cu câteva sfaturi pentru a începe acest parcurs.

Motivele pentru care mulți medici aleg să facă un rezidențiat în Germania sau alte țări din străinătate, sunt numeroase: pentru munca cu tehnologii și echipamente medicale care nu sunt disponibile în România, pentru dezvoltarea personală și profesională într-o cultură nouă, pentru condiții de lucru moderne, pentru pregătirea unei cariere la nivel internațional și, bineînțeles, pentru șansa de a avea un loc de muncă după rezidențiat, definit de un echilibru profesional-personal și de un salariu corespunzător.

Rezidențiatul în străinătate este, în fond, o experiență unică și valoroasă, care merită să fie luată în calcul imediat după finalizarea studiilor de licență, fără a amâna această șansă. Pentru absolvenții din România, Germania este una dintre cele mai atractive țări pentru a profesa în domeniul medical. Conform unei statistici a Camerei Naționale a Medicilor din Germania (Bundesärztekammer), în anul 2019, dintr-un total de 58.168 de medici străini în Germania, cei mai mulți provin din România (4.433).

Rezidențiat în Germania

În Germania există 30 de specializări diferite, printre care: medicină generală, chirurgie sau medicină internă. Specializarea durează între cinci și șase ani, perioadă în care ocupați postul de medic rezident (Weiterbildungsassistent) într-o clinică sau într-un spital. Stagiul de specializare se finalizează printr-un examen, a cărui absolvire conferă dreptul de a profesa ca medic specialist.

Cum pot profesa ca medic in Germania?

Cum sunt admis la un rezidențiat în Germania? Cum pot profesa ca medic în Germania?

Criteriile principale pentru admiterea la rezidențiat (Facharztausbildung) sunt rezultate excelente în timpul studiilor universitare, dovada interesului științific, precum și cunoștințe foarte bune de limba germană. În linii mari, pașii pentru a face un rezidențiat în Germania, după absolvirea facultății de medicină în România, sunt următorii:

 1. Să verifici o listă cu spitalele și unitățile sanitare care au dreptul să primească rezidenți din România. Aceasta poate fi găsită pe paginile Colegiilor Medicilor din diferite regiuni/landuri;
 2. Să cunoști limba germană la nivel B2 sau C1 și, după aceea, să te pregătești să susții un examen de limbaj medical de specialitate în germană;
 3. Să îți pregătești CV-ul și scrisori de intenție, pe care să le trimiți online către șefii de secții din diferite spitale universitare; O alternativă este să apelezi la agențiile de recrutare, care caută medici rezidenți în Germania.
 4. Dacă primești răspunsuri favorabile, în majoritatea landurilor sunt necesare viitoare interviuri, exact ca la angajare, și depunerea dosarului cu documentele necesare. Medicii rezidenți care doresc să profeseze în Germania au nevoie de un contract de muncă (acceptarea de către o clinică a candidatului ca Arzt in Weiterbildung) și de dreptul de liberă practică în domeniul medical, denumită Approbation.

Cum obtin dreptul de libera practica?

Cum obțin dreptul de liberă practică?

Approbation sau dreptul de liberă practică oferă dreptul de a exercita profesia medicală pe întreg teritoriul Germaniei permanent și nelimitat. Pentru obținerea Approbation este necesară îndeplinirea anumitor condiții. În cele ce urmează vă prezentăm o listă cu cele mai importante documente necesare pentru obținerea dreptului de liberă practică de medic în Germania:

 1. CV (Lebenslauf) în limba germane;
 2. Act de identitate valabil (C.I. sau paşaport), copie legalizată;
 3. Certificat de naştere şi alte acte care să ateste, dacă este cazul, schimbarea numelui (căsătorie, divorţ);
 4. Diplomă de licență obţinută într-una dintre ţările membre UE;
 5. Foaia matricolă;
 6. Certificat de conformitate (în original) pentru diploma de licență;
 7. Cazier judiciar în original (nu mai vechi de trei luni, raportat la data de pe contractul de muncă);
 8. Certificat de bună practică medicală (good standing) în original (se obţine de la Colegiul Medicilor şi poate fi cerut direct în engleză sau germană);
 9. Adeverință medicală care să ateste că sunteţi apt de a practica meseria, în original, nu mai vechi de o lună (sau trei luni în unele locuri);
 10. Certificat de limbă germană B2/C1 emis de un institut recunoscut internațional. General acceptate sunt certificatele de limbă germană emise de Institutul Goethe.

În toate landurile germane se cere, pe lângă prezentarea unui certificat de limba germană B2, absolvirea cu succes a unui test special de limba germană pentru medici sau se mai susține un interviu suplimentar în care se verifică germana medicală;

 1. Adeverinţă eliberată de clinică din Germania, din care reiese că veți fi angajat de la o anumită dată.

Precizăm că lista de mai sus este orientativă. Deoarece cerințele diferă de la un land la altul, vă rugăm să vă informați din timp pe site-urile autorității competente a landului în care doriți să lucrați  ca medic în Germania. Aici găsiți o listă cu autoritățile competente pentru acordarea dreptului de liberă practică a profesiei de medic (Approbationsbehörde) din fiecare land.

Care este diferența dintre Approbation și Berufserlaubnis?

O variantă la Approbation se numește Berufserlaubnis și reprezintă un permis temporar de muncă. Acesta se eliberează cam în aceleași condiții și cu aproximativ aceleași acte ca Approbation, dar este valabil pe termen limitat și doar pentru regiunea/clinica unde urmează să lucrați. Astfel că, dacă schimbați regiunea/clinica, trebuie să obțineți alt Berufserlaubnis.

Cum imi echivalez diploma de studii medicale?

Cum îmi echivalez diploma de studii medicale?

Dacă doriți să solicitați recunoașterea calificării dumneavoastră profesionale va trebui să depuneți o cerere la autoritatea competentă din Germania. În acest sens trebuie să cunoașteți profesia de referință germană și unde doriți să lucrați în Germania.

În cadrul procedurii de recunoaștere se verifică dacă diploma dumneavoastră poate fi recunoscută, autoritatea competentă comparând calificarea dvs. profesională cu profesia de referință germană.

Mai multe informații despre procedura de recunoaștere puteți afla de aici.

Dacă diploma de studii este echivalată conform standardelor germane și toate actele dovedesc îndeplinirea criteriilor cerute, se poate obține dreptul de liberă practică permanent. În caz contrar (în care, de exemplu, se consideră că ar mai trebui finalizate studii), se va emite un certificat de practică temporară (Berufserlaubnis). După cum am menționat și mai sus, acesta se emite pentru regiunea/landul/clinica în care veți lucra și este valabil pe durată limitată. După expirarea acestuia se poate aplica din nou pentru permisul permanent pentru a putea profesa în continuare ca medic în Germania.

Ce alte documente sunt necesare?

Pe lângă Approbation este necesar să dețineți un permis de muncă (Arbeitserlaubnis) și un permis de ședere valabil (Aufenthaltserlaubnis). Ca cetățean al Uniunii Europene, Liechtenstein, Islanda, Norvegia sau Elveția, nu aveți nevoie de permis de ședere sau de muncă. Doar cetățenii altor țări au nevoie de un permis de ședere/muncă pentru a lucra în Germania. 

Cum invat germana pentru medici?

Cum învăț germana pentru medici?

Conceput ca un ghid de conversație, volumul se adresează cadrelor medicale și studenților care doresc să urmeze o carieră medicală, drept medic în Germania, sau să participe la cursuri și stagii de pregătire în țările DACH. Accentul este pus pe comunicarea cu pacientul în timpul examenelor clinice și paraclinice, dar și pe dialogul cu rudele bolnavului. Dialogurile sunt completate de termeni și expresii frecvent folosite în internare și externare, în interpretarea rezultatelor de laborator sau în diagnostic și tratament. Cei interesați găsesc la final o listă de abrevieri medicale în limba germană și două dicționare medicale (german-român și român-german) cu cele mai uzuale cuvinte și expresii folosite în toate specializările, inclusiv stomatologie.

 Alte cărți asemănătoare sunt Menschen im Beruf Medizin Kursbuch, Trainingseinheiten telc Deutsch B2·C1 Medizin, Deutsch für Ärztinnen und Ärzte – Arbeitsbuch . 

După cum am menționat anterior, pentru a obține dreptul de liberă practică în domeniul medical, trebuie să absolviți examenul de limbaj medical de specialitate din landurile federale germane (Fachsprachprüfung). Înscrierea la un curs online de germane medicală vă vine în ajutor în pregătirea pentru acest examen: pe lângă o scurtă revizuire a limbii germane, veți rezolva exerciții în formatul de testare pentru examen. Rețineți însă că acest curs este potrivit pentru dvs. numai dacă aveți deja cunoștințe solide de limba germană la nivelul B2. 

La ce nivel trebuie să ajung? Cum dovedesc ce cunoștințe am?

Pentru a putea începe un rezidențiat în Germania trebuie să ai un nivel B2 la germană pe care o vei vorbi uzual și C1 pentru domeniul de specialitate. Asta înseamnă că este foarte important să cunoști foarte bine termenii medicali în limba germană. Dacă nu știi în ce constau aceste niveluri, te încurajăm să citești acest articol în care explicăm ce reprezintă acestea.

Pentru a dovedi faptul că ai aceste cunoștințe există mai multe opțiuni. Există două certificate care sunt recunoscute de statul german, aproape în toate situațiile. Acestea sunt certificatul Goethe pentru medici și certificatul B2-C1 pentru medici de la TELC. Pentru a afla mai multe despre aceste două certificate intrați pe site-urile instituțiilor. O altă metodă este certificarea la un centru local din landul în care doriți să începeți rezidențiatul, pentru mai multe detalii puteți accesa acest articol.

 

Acestea sunt doar câteva metode prin care puteți să dovediți nivelul de germană pe care îl aveți, cea mai sigură metodă este să vă asigurați la instituția unde doriți să faceți rezidențiatul pentru a fi în conformitate cu cerințele acesteia.

 

Sperăm că articolul nostru v-a fost de ajutor pentru a alege un rezidențiat în Germania. Pentru mai multe detalii privind pașii pentru angajarea ca medic în Germania vă recomandăm să parcurgeți acest document.

Dacă încă nu stăpâniți limba germană, condiție obligatorie pentru exercitarea profesiei medicale în Germania, vă recomandăm cu căldură să vă înscrieți la cursurile online de limba germană de la Centrul Gutenberg.

invata limba germana cu ajutorul unor cursuri

Cursuri de germană pentru adulți

Cursuri, ateliere și tabere pentru copii, de limba germană și nu numai.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l și la alții:

Facebook
WhatsApp
LinkedIn

Creează-ți un cont și obține acces la

Lecții gratuite de germană online

Reduceri de Black Friday

Înscrie-te pe Lista Moșului

Crăciunul ăsta nu rămâi fără cadou, căci poți câștiga: