Detalii curs: +40 752 162 117

Vino cu jumătatea ta la cursuri și primiți al doilea curs redus cu 50%!

Zile
Ore
Minute
Secunde

Studii în Germania – ce trebuie să faci să studiezi în afară?

Ce găsești în acest articol?

Germania este a patra cea mai populară și preferată destinație în rândul studenților internaționali din întreaga lume. Anual, peste 350.000 tineri aleg să studieze aici datorită calității și a ofertei bogate de studiu, taxei de școlarizare și costurilor de trai moderate, sistemului de învățământ bazat pe cercetare și diplomelor universitare recunoscute și apreciate de angajatorii din întreaga lume. 

Mai jos îţi vom prezenta toate detaliile pe care ar trebui să le cunoşti pentru a aplica la studii în Germania.

 

Studii în Germania - ce trebuie să faci să studiezi în afară? 1

De ce să aplici la studii în Germania?

1. Excelenţă în predare

Universitățile germane oferă predare excelentă, clasându-se printre cele mai bune din lume. La absolvirea studiilor în Germania, vei obţine o diplomă de renume internaţional, care îţi poate oferi numeroase oportunităţi pe piaţa mondială a muncii.

2. Cursuri diverse

Gama de cursuri oferite de către universitățile germane îţi oferă posibilitatea de a alege orice domeniu de studiu care te interesează. Acestea îţi oferă şansa de a deveni un specialist în domeniul urmat la universitate, cu ajutorul cursurilor axate pe cercetare şi formare profesională.

3. Orientare spre practică

Cursurile în Germania îmbină perfect teoria cu practica. Astfel, universitățile germane oferă programe academice deosebite, iar universitățile de științe aplicate sunt orientate spre practică.

De asemenea, universităţile din Germania deţin numeroase parteneriate cu firme importante din această ţară. Astfel, studenţilor le este oferită şansa de a realiza perioada de practică în cadrul acestor firme sau chiar să devină viitori angajaţi.

4. Oportunități de dezvoltare personală şi profesională

Universităţile germane, prin oferta lor academică, te pot ajuta să îţi dezvolţi abilităţile intelectuale şi cele personale. Astfel, ai şansa să îţi atingi potenţialul maxim şi să realizezi lucruri şi proiecte grozave, atât în timpul studiilor, cât şi după terminarea acestora.

De asemenea, diversitatea culturală întâlnită în Germania te ajută să cunoşti oameni, culturi şi obiceiuri noi, care vor contribui la formarea ta personală.

5. Siguranţă

Germania este una dintre cele mai sigure ţări din Europa. Aceasta este stabilă atât din punct de vedere economic, cât şi din punct de vedere politic. Aici te poți bucura în siguranţă de experienţa ta de student internaţional, indiferent de oraşul în care locuieşti.

6. Costuri accesibile

Un avantaj al sistemului de învățământ de stat din Germania constă în faptul că majoritatea programelor de studii sunt gratuite. Studenții trebuie să achite doar o taxă semestrială în valoare de câteva sute de euro. Conform DAAD, un student în Germania cheltuie în medie 819 euro pe lună pentru chirie, mâncare, transport, îmbrăcăminte, abonamente la telefon/internet/televizor, materiale de studiu și asigurare de sănătate.

7. Posibilităţi de finanţare

Această ţară îţi oferă posibilitatea de a aplica şi pentru diverse burse de studii internaţionale care te vor ajuta cu finanţarea studiilor. De asemenea, poţi opta pentru un job part-time în timpul studiilor, pentru a putea reduce din cheltuielile tale zilnice.

8. Modalităţi multiple de petrecere a timpului liber

În timpul liber poţi vizita atracţiile turistice din această ţară (orașele germane precum Berlin, Hamburg sau Frankfurt) sau ai posibilitatea să petreci vacanţele vizitând vecinii Germaniei: Franţa, Elveţia, Belgia, Olanda, Cehia, Polonia şi Danemarca.

Studii in germania - sistemul de invatamant

Sistemul de învățământ superior german

Prima universitate germană a fost fondată în orașul Heidelberg în 1386. Astăzi există mai mult de 300 de instituţii de învăţământ germane care oferă o instruire de prim rang, unele dintre ele clasându-se printre cele mai bune universități din lume.

Universitățile germane oferă programe academice cu o gamă largă de cursuri în orice domeniu de studiu care te interesează. Sistemul de învățământ este orientat spre partea practică a studiului, iar toate subiectele pe care le studiezi sunt de actualitate. De asemenea, studenții sunt participanți activi la cursuri, profesorii preferă să poarte discuții creative care să ajute la înțelegerea conceptelor ce trebuie asimilate. Într-un astfel de sistem de învățământ, greșelile nu sunt criticate, ci acceptate ca o parte firească a procesului de învățare.

 

Studii in germania - tipuri de institutii de invatamant

Tipurile de instituții și programele de studii în Germania

Dacă dorești să studiezi în Germania, trebuie să știi că există câteva tipuri de instituții de învățământ superior și în funcție de domeniul care te interesează, trebuie să te orientezi spre una dintre următoarele:

 1. Universitäten (universități), Technische Universitäten (universități tehnice), Gesamthochschulen (universități comprehensive) și Pädagogische Hochschulen (colegii pedagogice). În cadrul acestora se pune accent pe aspectele teoretice și de cercetare a disciplinei studiate.
 2. Kunsthochschulen și Musikhochschulen (colegii de artă și muzică)
 3. Hochschule și Fachhochschulen (universități de științe aplicate). În cadrul acestor instituții se pune accent pe partea practică a studiilor. 

În Germania există următoarele tipuri de studii:

 • Bachelor of Arts (BA) – licențiat în studii umaniste
 • Bachelor of Science (BSc)– licențiat în științe exacte
 • Bachelor of Engineering (B.Eng.) – licențiat cu diplomă de inginerie
 • Bachelor of Laws (LL.B.) – licențiat în drept și economie, fără dreptul de a susține examenul de stat
 • Master of Arts (MA) – absolvent de master în studii umaniste
 • Master of Science (MSc) – absolvent de master în științe exacte
 • Master of Engineering (M.Eng.)– absolvent de master ingineresc
 • Master of Laws (LL.M.) – absolvent de master în drept și economie, fără dreptul de a susține examenul de stat
 • Doktor (Ph.D.) – doctor

În plus, în Germania există și studii care se încheie cu examene de stat, adică Staatsexamen sau Staatsprüfung. Acestea includ învățământul (Die Erste und die Zweite Staatsprüfung für das Lehramt), dreptul (Das Erste und das Zweite Staatsexamen) și medicina (Das Erste und das Zweite Staatsexamen).

Studii in germania - top 10 universitati

Top 10 universități din Germania

Potrivit unui studiu al „Times Higher Education“, în anul 2021 48 de universități germane s-au clasat printre primele 1000 din lume. Astfel, printre cele mai bune 10 universități din Germania se numără:  

 1. Ludwig-Maximilians-Universität München
 2. Technische Universität München
 3. Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg
 4. Charité – Universitätsmedizin Berlin
 5. Universität Tübingen
 6. Humboldt-Universität zu Berlin
 7. Albert-Ludwigs-Universität Freiburg
 8. RWTH Aachen
 9. Universität Bonn
 10. Freie Universität Berlin

 

Studii in germania - procesul de admitere

Procesul de admitere

Dacă ești cetățean al unui stat membru al Uniunii Europene, te poți înscrie la studii în Germania fără nicio problemă. Admiterea la universităţile din Germania se realizează pe baza notei de la Bacalaureat şi pe baza aplicaţiei trimise online direct către universitatea vizată.

În ceea ce privește dosarul pentru admitere, în general, trebuie să îndeplinești condițiile generale de eligibilitate, și anume să ai următoarele:

– diploma de bacalaureat (pentru programele de licență) sau diploma de licență (pentru programele de masterat);

– foaia matricolă din cei 4 ani de liceu;

– certificat de limba germană;

– scrisoare de motivatie și CV;

– scrisori de recomandare de la profesori.

 

Studii in germania - documente necesare pentru admitere

Documente necesare pentru admiterea la studii în Germania

Fiecare instituție de învățământ superior are propriile cerințe, de aceea trebuie să contactezi universitatea aleasă pentru a afla ce este necesar. În general, dosarul de admitere trebuie să conțină următoarele documente:

1. Bewerbungsantrag, adică cererea de admitere: multe universități folosesc propriile site-uri sau site-ul public uni-assist, unde candidații pot depune cererea electronică de admitere. Atunci când dai admiterea la o facultate cu număr limitat de locuri, cum ar fi psihologie, medicină sau drept, trebuie să depui cererea de admitere la hochschulstart.

 

2. Hochschulzugangsberechtigung, adică diploma de bacalaureat și diploma de absolvire a liceului, care conferă dreptul de admitere în învățământul superior și alte documente care dovedesc rezultatele la învățătură (de exemplu, foaia matricolă).

 

3. Deutschkenntnisse und Sprachzertifikate, adică cunoașterea limbii germane și certificatele de limbă recunoscute în Germania. 

 

4. Weitere Bewerbungsunterlagen, adică documentele suplimentare solicitate de universitate, cum ar fi CV (Lebenslauf), dovada stagiilor de practică (Praktikumsnachweise), scrisoare de motivație (Motivationsschreiben), scrisori de recomandare (Empfehlungsschreiben).

 

Hochschulzugangsberechtigung, adică totalitatea documentelor care îți permit să studiezi în Germania. Acestea trebuie încărcate pe site-urile universităților sau pe site-urile Uni-Assist ori Hochschulstart menționate anterior. Trebuie depuse atât copii legalizate în limba română, cât și traduceri legalizate în limba germană.

 

Studii in germania - cunoașterea limbii germane

Cunoașterea limbii germane

Pentru programele de studiu în limba germană, cunoașterea limbii este o condiție obligatorie.

Dacă ai studiat la un liceu cu limba de predare germană și ai obținut „Abitur” (adică echivalentul bacalaureatului românesc), vei fi asimilat direct cu elevii germani și nu vei mai avea condiții suplimentare de admitere. Însă, dacă nu ai o diplomă de bacalaureat germană, trebuie să dovedești cunoașterea limbii germane la un nivel suficient pentru a începe studiile. 

Fiecare universitate are propriile reguli legate de tipurile de certificate și nivel în funcție de domeniul de studiu ales. Majoritatea universităților recunosc următoarele certificate de limba germană:

 • DSH2/DSH3 (Deutsche Sprachprüfung für den Hochschulzugang) – examene de limba germană organizate intern de universitățile din Germania pentru solicitanții străini;
 • TestDaf: nivel 4 (Niveau 4);
 • Certificatele Institutului Goethe de nivel C2 (Großes Deutsches Sprachdiplom);
 • Telc C1 Hochschule, Telc C2;
 • Deutsches Sprachdiplom der Kultusministerkonferenz: DSD II de nivel C1.

Dacă vrei să afli mai multe despre certificatele de limba germană, am pregătit pentru tine acest articol.

 

Studii in germania - termenele limita pentru a aplica

Termenele limită pentru a aplica la studii în Germania

Dacă te lupți pentru un loc la o universitate de prestigiu în Germania, trebuie să faci primii pași din aplicație și să alegi programele de studiu încă din clasa a XII-a. 

În Germania, anul academic este împărțit în semestrul de vară ( 1 aprilie – 30 septembrie) și semestrul de iarnă (1 octombrie – 31 martie). Așadar, termenul limită al perioadei de aplicații este în jurul datei de 15 iulie pentru anul academic care începe la 1 octombrie și în jurul datei de 15 ianuarie pentru semestrul care începe la 1 aprilie. 

Fiecare universitate poate să aibă termene diferite, de aceea îți recomandăm să trimiți un e-mail către universitate pentru confirmarea perioadelor de aplicație și a cerințelor.

 

Studii in germania - admiterea la studii

Admiterea la studii în Germania

La universitățile din Germania nu există examene de admitere. Însă, atunci când cauți opțiuni pentru programele de studiu, vei întâlni programe care au număr limitat ori nelimitat de locuri la program:

– număr limitat de locuri, Numerus Clausus, („zulassungsbeschränkt”): universitatea oferă un număr fix de locuri, și anume, aplicarea la aceste facultăți se face pe bază de concurs, luându-se în considerare, în primul rând, rezultatele examenelor de bacalaureat, stagiile de practică și cunoștințele lingvistice (metoda de admitere cel mai des întâlnită la facultățile de medicină, stomatologie, medicină veterinară, drept, psihologie). Cu cât media este mai mare (1,0 este cea mai mare medie în Germania), cu atât sunt mai mari șansele de admitere la universitatea aleasă.

– număr nelimitat de locuri („zulassungsfrei”): când universitatea dispune de un număr mare de locuri, astfel că toți cei care depun un dosar de admitere și corespund cerințelor minime ale universității, sunt admiși cu siguranță la facultatea aleasă. 

 

Studii in germania - finantare pentru studii

Finanțare pentru studii în Germania

Dacă dorești să obții o bursă pentru a studia în Germania, poți solicita ajutorul DAAD (Deutscher Akademischer Austauschdienst, adică Serviciul German de Schimb Academic). Valoarea bursei depinde de diverse criterii, cum ar fi situația materială personală, realizările academice, cunoștințele lingvistice etc.

În Germania există și diverse fundații care oferă burse, cum ar fi Konrad-Adenauer-Stiftung sau Heinrich-Böll-Stiftung. Condițiile de acordare a bursei includ: implicarea politică și socială, talentele speciale și notele foarte bune.

De asemenea, există împrumutul cu dobândă redusă pentru studenți BAföG.

Acesta constă într-o sumă maximă plătită lunar de 853 de euro, care trebuie rambursată la cinci ani de la absolvirea studiilor.

 

Acesta a fost ghidul nostru despre studii în Germania. Noi, cei de la Centrul Gutenberg suntem alături de tine dacă visezi să studiezi în străinătate! Dacă vrei să îți îmbunătățești cunoștințele lingvistice, te așteptăm la cursurile noastre de germană online.

Mai multe detalii despre cursurile noastre conversaționale ai aici:

Dacă ți-a plăcut acest articol, s-ar putea să-ți mai placă și:

invata limba germana cu ajutorul unor cursuri

Cursuri de germană pentru adulți

Cursuri, ateliere și tabere pentru copii, de limba germană și nu numai.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l și la alții:

Facebook
WhatsApp
LinkedIn

Înscrie-te pe Lista Moșului

Crăciunul ăsta nu rămâi fără cadou, căci poți câștiga: