Detalii curs: +40 752 162 117

PROMOȚIE: 15% reducere la achiziția unui
modul (2 luni de curs) de nivel A1.1 sau A1.2!
Cod reducere: MARTIE15

PROMOȚIE: 15% reducere la achiziția unui modul (2 luni de curs) de nivel A1.1 sau A1.2! Cod reducere: MARTIE15

Zile
Ore
Minute
Secunde

Substantive în germană, pe scurt

Ce găsești în acest articol?

De ce este important să înveți substantive în germană?

Precum în majoritatea limbilor, substantivul reprezintă o parte de vorbire elementară în limba germană. Substantivul are rolul de a denumi ființe, obiecte, locuri, fenomene ale naturii, evenimente sau noțiuni abstracte.

Însă după cum este de așteptat, substantivul în germană are diverse particularități. Acestea sunt extrem de importante pentru oricine își dorește să stăpânească limba germană.

În cele ce urmează, am adunat câteva dintre aspectele principale, pentru oricine dorește să se familiarizeze cu substantivul in limba germana.

Dacă încă nu ești sigur/ă că vrei să înveți limba germană, îți recomandăm un articol complet despre prezentarea limbii germane, dedicat începătorilor.
Substantive în germană pe scurt-ce trebuie să știi

Ce trebuie să știi despre substantiv când începi să înveți limba germană?

Scrierea- substantivul în limba germană pe scurt:

O primă particularitate a substantivelor în limba germană o reprezintă modul de scriere al acestora. Spre deosebire de alte limbi, unde doar substantivele proprii se scriu cu majusculă, în limba germane, întreaga clasă a substantivelor se scrie astfel:

  • română: Ana citește  o carte pe săptămână.
  • germană: Ana liest ein Buch pro Woche.

Deși la început poate fi mai greu să te obișnuiești cu acest aspect, datorită majusculei poți distinge în orice situație substantivele, ceea ce poate fi util când încă nu ești atât de bine familiarizat cu limba.

Genurile – substantive în germană pe scurt:

Un alt aspect esential al substantivelor în germană sunt genurile gramaticale. Acestea sunt de regulă indicate prin articolul hotărât sau nehotărât în cazul nominativ, după cum urmează:

Articolul HOTĂRÂT:

  • DER-genul masculin (der Stuhl, der Schmetterling, der Herbst)
  • DIE-genul feminin (die Birne, die Freude, die Schule)
  • DAS-genul neutru (das Auto, das Buch, das Haus)

Articolul NEHOTĂRÂT:

  • EIN-genul masculin (ein Stuhl, ein Schmetterling, ein Herbst)
  • EINE-genul feminin (eine Birne, eine Schule)
  • EIN-genul neutru (ein Auto, ein Buch, ein Haus)

Este recomandat ca atunci când înveți un cuvânt nou să nu lași articolul deoparte, deoarece genurile substantivelor dictează și formele pentru celelate cazuri (acuzativ, dativ, genitiv).

Însă există și o parte bună: deși nu acoperă în totalitate substantivele din germană, există un set de criterii pe baza căruia poți identifica mult mai ușor genurile acestora. Dacă vrei să vezi exact, am scris un articol despre asta.

Trecerea de la masculin la feminin a substantivelor

Pentru a forma femininul unor substantive de gen masculin care denumesc statutul profesional de regulă, adăugă –in la final.
Ex: der Lehrer + IN = die Lehrerin
       profesorul             profesoara
În cazul acestor substantive, pluralul se obține adăugând terminația –en:
die Lehrerin-die Lehrerinnen ! n-ul din final se dublează

Pluralul – substantive în germană pe scurt

Pentru a forma pluralul substantivelor în limba germană, se folosesc următoarele terminații: -n/-en, -e, -e/-er sau -s. În unele cazuri însă, substantivul rămâne la fel. Și în acest caz, există un set de criterii care indică terminația potrivită.
Ex: der Student-die Studenten;
      die Hand-die Hände;
      das Auto-die Autos.
După cum se poate observa mai sus, articolul hotărât devine la plural die, indiferent de gen. De asemenea, vocalele ”u” sau în cazul anterior “a” pot să se modifice prim umlaut.

Substantivele compuse – substantive în germană pe scurt

Kompositum sau Zusammensetzung înseamnă în germană cuvinte compuse. Prin ce se remarcă însă în limba germană acest fenomen este lipsa unei limite numerice în alipirea cuvintelor.

Ce este important de reținut însă în cazul substantivelor compuse? Indiferent de lungimea cuvântului, acesta are un cuvânt de bază (Grundwort), care impune genul substantivului.
Ex: das Meer + die Jungfrau = die Meerjungfrau
                               Grundwort
Mai sus se poate vedea cum pentru termenul de sirenă din limba germană se alătură cuvintele pentru mare si fecioară. Deoarece substantivul Meer reprezintă doar un atribut, o particularitate a substantivului Jungfrau, acesta din urmă va fi das Grundwort. Prin urmare, cuvântul final va prelua genul feminin.
Substantivul în germană pe scurt - concluzii

Concluzii – substantive în germană pe scurt

Aceasta a fost introducerea noastră pentru substantivul în germană. Sperăm că articolul nostru ți-a fost de folos pentru a te familiariza cu cele mai importante aspecte ale acestuia.

Chiar dacă anumite elemente pot părea mai dificile, Aller Anfang ist schwer, însă atât timp cât ai în vedere esențialul, restul va veni de la sine atât timp cât ești determinat și continui să exersezi.

Cu siguranță mai sunt multe aspecte de învățat legate de substantiv în limba germană, de aceea am pregătit un ghid complet cu și mai multe informații. Îl poți citi aici. Dacă vrei să descoperi limba germană pentru începători ți-am pregătit un punct de start aici.

Dacă doriți să învățați limba germană prin metode non-formale alături de traineri experimentați, vă invităm să vă alăturați cursurilor noastre în regim online. Pentru o prezentare scurtă a ofertei noastre, puteți viziona videoclipul de mai jos.

În cazul în care nu sunteți convins că această metodă de învățare vi se potrivește, puteți participa la un curs de limba germană demo.

Iată o scurtă recenzie de la unul dintre clienții noștri. Sperăm că vă va ajuta în procesul de luare a deciziei cu privire la achiziționarea unui curs de la noi.

invata limba germana cu ajutorul unor cursuri

Cursuri de germană pentru adulți

Cursuri, ateliere și tabere pentru copii, de limba germană și nu numai.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l și la alții:

Facebook
WhatsApp
LinkedIn

Creează-ți un cont și obține acces la

Lecții gratuite de germană online

Reduceri de Black Friday

Înscrie-te pe Lista Moșului

Crăciunul ăsta nu rămâi fără cadou, căci poți câștiga: