Detalii curs: +40 752 162 117

Pune Germana în Coșul tău de Paște!

00
zile
:
00
ore
:
00
minute
:
00
secunde

Timpul trecut în germană

Ce găsești în acest articol?

În orice limbă străină verbul este cea mai importantă parte de vorbire dintr-o propoziție, întrucât este singurul care poate exprima concret o acțiune. De aceea, este necesar ca un începător să învețe particularitățile, funcțiile și tipurile de verbe, pentru a putea învăța apoi modurile și timpurile verbale. Dacă deja cunoști categoriile de verbe în limba germană și stăpânești timpul prezent, această lecție este pentru tine! În cele ce urmează vei învăța cum se exprimă timpul trecut în germană.

Timpul trecut în germană

Timpul este o categorie gramaticală specifică verbului care exprimă momentul în care se îndeplinește acțiunea. Cu ajutorul timpurilor verbale exprimăm acţiuni prezente, trecute sau viitoare, punctul de referinţă fiind momentul în care se vorbeşte.

Un verb la timpul trecut arată că acțiunea este efectuată înainte de momentul vorbirii. În limba germană, trecutul se exprimă prin 3 timpuri verbale: Perfekt, Präteritum (Imperfekt) și Plusquamperfekt.

Cum se formează timpul Perfekt?

Cum se formeaza timpul Perfekt

Când vrem să exprimăm timpul trecut în germană, vom apela cel mai des la Perfekt, corespondentul timpului perfect compus din limba română. Acesta apare frecvent în discursul oral, exprimând o acțiune terminată în trecut, ale cărei consecințe se resimt încă în prezent.

Perfekt este un timp compus, care se formează din prezentul verbelor auxiliare „haben” (a avea) și „sein” (a fi) și participiul perfect (Partizip II) al verbului de conjugat.

De exemplu: Ich habe eine Woche gearbeitet. (Eu am muncit o săptămână.)

De reținut este faptul că atunci când predicatul este la timpul Perfekt, verbul auxiliar conjugat stă în propoziția enunțiativă pe locul 2, iar participiul perfect stă întotdeauna pe ultimul loc.

Cum se formează participiul perfect?

După cum am putut observa mai sus, pentru a putea conjuga un verb la timpul Perfekt este necesar să cunoaștem forma participiului perfect. În limba germană, verbele primesc la participiul perfect particula „ge-”, iar în cazul desinenței se face următoarea diferențiere:

 • Verbele neregulate au la participiul perfect desinența -en

„ge-” + rădăcina verbului + „-en” Exemplu: kommen (a veni) – gekommen

 • Verbele regulate au la participiul perfect desinența -t

„ge-”+ rădăcina verbului + „-t” Exemplu: machen (a face) -gemacht

Atenţie! Verbele care încep cu o particulă neseparabilă („be-”, „emp-”, „ent-”, „ver-” etc.) sau se termină în „-ieren” nu primesc particula „ge-” la participiu perfect. De exemplu:

bekommen (a primi) – hat bekommen

empfehlen (a recomanda) – hat empfohlen

studieren (a studia) – hat studiert

Pentru a înțelege mai bine cum se formează Partizip II în germană, îți recomandăm acest video scurt.

Când se formează timpul Perfekt cu „haben” și când cu „sein”?

Perfectul cu „sein” îl formează:

 • verbele intranzitive care exprimă o mișcare cu o țintă precisă, o deplasare: gehen (a merge), fahren (a conduce) etc.
 • verbele intranzitive care ne arată rezultatul unui proces sau schimbarea unei stări: einschlafen (a adormi), aufwachen (a se trezi), sterben (a muri), wachsen (a crește) etc.
 • verbele auxiliare „sein” și „werden”, precum și verbele „bleiben” (a rămâne), begegnen (a întâlni), gelingen (a reuși), geschehen, passieren (a se întâmpla).

În tabelul de mai jos puteți vedea cum se conjugă verbele cu „sein”, prin exemplul conjugării verbului „gehen”:

gehenSingularPlural
Persoana Iich bin gegangen wir sind gegangen
Persoana a II-adu bist gegangen ihr seid gegangen
Persoana a II-aer/sie/es ist gegangen sie/Sie sind gegangen

Perfectul cu „haben” îl formează:

 • verbele reflexive: sich wundern (a se mira), sich waschen (a se spăla), sich anziehen (a se îmbrăca) etc.
 • verbele tranzitive: schreiben (a scrie), lesen (a citi), sehen (a vedea), lieben (a iubi) etc.
 • anumite verbe intranzitive care nu exprimă o mișcare sau schimbarea unei stări: wohnen (a locui), schlafen (a dormi), leben (a trăi)
 • verbele modale: wollen (a vrea), müssen (a trebui), können (a putea), sollen (a trebui), mögen (a vrea, a putea), dürfen (a avea voie)
 • verbul „haben”: Ich habe genug Zeit gehabt (Am avut suficient timp).

În tabelul de mai jos puteți vedea cum se conjugă verbele cu „haben”, prin exemplul conjugării verbului „arbeiten” (a munci):

arbeitenSingularPlural
Persoana Iich habe gearbeitetwir haben gearbeitet
Persoana a II-adu hast gearbeitetihr habt gearbeitet
Persoana a III-aer/sie/es hat gearbeitetsie/Sie haben gearbeitet

Deși timpul trecut în germană poate părea complicat, nu vă descurajați! Rețineți că mai multe verbe formează timpul Perfekt cu „haben” decât cu „sein”. Pentru a vedea mai multe exemple și a înțelege mai bine timpul Perfekt, puteți viziona acest video, precum și a doua parte a acestuia, în care este explicată diferența dintre utilizarea perfectului cu „haben” sau „sein”. 

Cum se formează timpul Präteritum?

Cum se formeaza timpul Praeteritum

În limba germană, Präteritum se utilizează cel mai frecvent în comunicarea scrisă, ca timp al povestirii în scrieri literare. Acesta poate exprima fie o acțiune încheiată, fie o acțiune care durează sau s-a repetat în trecut.

 1. În cazul verbelor regulate, timpul Präteritum se formează din rădăcina verbului, la care se adaugă, la toate persoanele, sufixul (e)te și desinențele personale ale imperfectului (ca în tabelul de mai jos).

Exemplu: leben (a trăi) – lebte; ordnen (a ordona) – ordnete

Atenție! Verbele a căror rădăcină se termină în –t, –d, –m sau –n primesc vocala e între rădăcină și desinența personală de imperfect. De exemplu: arbeiten, rechnen (a calcula), atmen (a respira).

 SingularPlural
Persoana I-(e)te-(e)ten
Persoana a II-a-(e)test-(e)tet
Persoana a III-a-(e)te-(e)ten
 1. În cazul verbelor neregulate, timpul Präteritum se caracterizează prin schimbarea vocalei radicale față de infinitiv.

Exemplu: geben (a da) – gab, schreiben (a scrie) – schrieb

Mai jos putem observa că desinențele personale ale imperfectului verbelor neregulate sunt identice cu desinențele prezentului, exceptând persoanele I și a III-a singular, unde imperfectul nu are niciun fel de desinență:

 SingularPlural
Persoana IFără terminație-en
Persoana a II-a-(e)st-(e)t
Persoana a III-aFără terminație-en

Acesta este un subiect complicat, care presupune multe ore de studiu și învățat pe de rost. Dacă timpul Präteritum al verbelor neregulate îți dă bătăi de cap, poți începe prin a învăța formele verbale ale celor mai uzuale verbe neregulate în limba germană de aici.

 1. Este foarte important să cunoaștem forma de Präteritum a verbelor auxiliare (sein, haben, werden), deoarece acestea se folosesc foarte des în limba germană. Mai mult, „haben” și „sein” ajută și în formarea timpului Plusquamperfekt. Așadar, verbele auxiliare formează timpul Präteritum în mod neregulat, astfel:
seinhabenwerden (a deveni)
ich warich hatteich wurde
du warstdu hattestdu wurdest
er/sie/es warer/sie/es hatteer/sie/es wurde
wir warenwir hattenwir wurden
ihr wartihr hattetihr wurdet
sie/Sie warensie/Sie hattensie/Sie wurden
 1. Foarte des vom utiliza și verbele modale, așa că este bine să cunoaștem forma lor de Präteritum. După cum putem observa mai jos, verbele modale care au la infinitiv Umlaut îl pierd la imperfect:

dürfen – durfte

können – konnte

mögen – mochte

müssen – musste

sollen – sollte

wollen – wollte

Cum se formează timpul Plusquamperfekt?

Cum se formeaza timpul Plusquamperfekt

Timpul trecut în germană poate fi exprimat și prin intermediul Plusquamperfekt (mai mult ca perfect în română). Acesta se folosește adesea în relaţie cu Präteritum și exprimă o acţiune trecută şi încheiată, înaintea altei acţiuni trecute şi încheiate, ca în exemplul:

Als wir ankamen, waren alle schon gegangen. (Când am ajuns acolo, toată lumea plecase deja.)

Pentru a forma timpul Plusquamperfekt, este necesar să stăpânim Perfekt și Präteritum, deoarece acesta se formează din imperfectul verbelor auxiliare „haben” și „sein” și participiul perfect al verbului de conjugat.

De exemplu: schreiben (a scrie)- hatte geschrieben, kommen (a veni) – war gekommen

Dacă doriți să aprofundați acest timp verbal, puteți începe prin a viziona acest videoclip.

Iată că am ajuns la sfârșitul lecției despre timpul trecut în germană. Sperăm că articolul a fost pe placul dumneavoastră și vă îndemnăm să accesați și alte articole publicate pe site.

Dacă am reușit să vă convingem să îi dați o șansă limbii germane, dacă v-am trezit interesul pentru această limbă, ori dacă aveți nelămuriri cu privire la reguli gramaticale, vă invităm să vă alăturați cursurilor noastre în regim online pentru a stăpâni această limbă. Pentru mai multe detalii, vă invităm să consultați ofertele noastre pentru diferitele categorii de cursanți.

În plus, vă invităm să vă alăturați comunității noastre de pe Facebook și Instagram.

invata limba germana cu ajutorul unor cursuri

Cursuri de germană pentru adulți

Cursuri, ateliere și tabere pentru copii, de limba germană și nu numai.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l și la alții:

Facebook
WhatsApp
LinkedIn

Creează-ți un cont și obține acces la

Lecții gratuite de germană online

Reduceri de Black Friday