Detalii curs: +40 752 162 117

Vino cu jumătatea ta la cursuri și primiți al doilea curs redus cu 50%!

Zile
Ore
Minute
Secunde

Top 5 reguli gramaticale importante ale limbii germane pentru începători

Ce găsești în acest articol?

De-a lungul timpului, limba germană a căpătat o reputație de-a dreptul înspăimântătoare. La o cercetare mai atentă, vom vedea foarte ușor către cine sunt îndreptate toate degetele învinuitoare: către faimoasele reguli gramaticale. Gramatica limbii germane a făcut nenumărate victime. Nu lăsa însă ca această așa-zisă reputație să te împiedice să înveți o limbă extrem de utilă și căutată! Nu mai spunem că o limbă precum aceasta îți poate extinde extrem de mult orizontul cultural.

Ai absolut zero experiență și dorești să înveți limba germană de la zero? Sau poate te numeri printre nefericitele victime pe care gramatica le-a făcut să renunțe la orice încercare de a înțelege limba germană? Nu contează! Noi îți venim în ajutor cu o listă de reguli gramaticale absolut vitale atât pentru începători, cât și pentru cei care nu mai sunt la prima declinare.

Iată cele cinci reguli gramaticale în limba germană peste care ne vom uita împreună astăzi:

Atenție, însă! Această listă are doar rol ajutător. Ea nu reprezintă un set complet de reguli gramaticale.
Top 5 reguli gramaticale importante ale limbii germane pentru începători substantivul

Substantiv cu S mare

Deși limba germană are într-adevăr părțile ei mai grele, multe reguli gramaticale sunt extrem de simple și lipsite de exceptii, spre deosebire de limba engleză, de exemplu. În Limba germană, absolut toate Substantivele se scriu cu Literă mare, făcându-le foarte ușor de depistat, ca în Exemplul următor:
Ein Wörterbuch ist nützlich, wenn wir eine Sprache lernen möchten = Un dicționar este foarte util când vrem să învățați o limbă străină.

Atenție! Deși pare simplă și foarte ușor de reținut, nefolosirea majusculelor pentru substantive este una din principalele greșeli majore pe care începătorii le fac.
Top 5 reguli gramaticale importante ale limbii germane pentru începători articolul

Articolele în limba germană, între realitate și mit

Probabil cel mai temut aspect al limbii germane, articolele substantivelor sunt cu siguranță motivul pentru care mulți studenți ai limbii germane suferă de coșmaruri. Într-adevăr, dacă aruncăm o privire sumară peste ele, reputația lor pare ușor de înțeles: sunt abstracte, nu urmează vreo regulă anume, și par să aibă foarte puțină logică. Așa să fie oare situația?

Ele sunt însă absolut necesare pentru învățarea limbii germane. De ce? Ele sunt legate de genul cuvântului. Ce înseamnă asta? Ei bine, în germană avem trei genuri: masculin (der), feminin (die) și neutru (das). Fiecare substantiv aparținând unui anumit gen, va folosi articolul respectiv: der Mann (bărbatul), die Frau (femeia), das Haus (casa). Pentru substantivele la plural vom folosi întotdeauna articolul die, așa cum vedem mai jos:
der Mann – die Männer
 die Frau – die Frauen
das Haus – die Häuser

O idee foarte bună atunci când încercăm se ne îmbogățim vocabularul în germană este să învățăm cuvintele cu tot cu articolul lor.
Exemplu: E mult mai bine să învățăm das Auto (mașina), decât Auto. 
Top 5 reguli gramaticale importante ale limbii germane pentru începători cazurile

Cazurile – Lucruri importante de știut pentru începători

Limba germană are 4 cazuri: nominativ, acuzativ, dativ și genitiv. Dintre aceastea patru, nominativul și acuzativul sunt cel mai des întâlnite în limba germană.

Cea mai importantă regulă a acuzativului (nominativul rareori dă bătăi de cap) e următoarea: toate declinările sunt identice cu cele ale nominativului, cu excepția masculinului, unde -r devine -n.
Exemplu:
Nominativ: Der Kaffee ist gut
DAR
Acuzativ: Ich trinke den Kaffee.
Top 5 reguli gramaticale importante ale limbii germane pentru începători acordul adjectivelor

Acordul adjectivelor

Adjectivele trebuie să se acorde cu substantivele pe care le însoțesc. Este foarte important de știut că adjectivul se află mereu în fața substantivului în propoziție.
Der tapfere Ritter schenkte der schönen Prinzessin eine Rose.

În cazul de mai sus, substantivul masculin Ritter este la nominativ, deci adjectivul va primi -e, în timp ce substantivul Prinzessin este la cazul dativ, deci va primi -en.
Der Mantel des alten Mannes liegt im Kleiderschrank.

Substantivul masculin Mann este la genitiv, așadar adjectivul care îl determină va primi terminația -en. 
Declinarea adjectivelor împreună cu înțelegerea articolelor hotărâte și nehotărâte sunt vitale pentru a putea înțelege cum funcționează regulile gramaticale și limba germană în general. Un tabel explicativ al declinării poate fi găsit și aici.
Top 5 reguli gramaticale importante ale limbii germane pentru începători acordul sintaxa

Ordinea cuvintelor în propoziție (Sintaxă)

Despre germani se poate spune multe, dar nu că nu ar fi perseverenți. Cam același lucru e valabil și pentru verbele din limba germană. Ce vrem să spunem cu asta? Verbele din limba germană sunt foarte încăpățânate. În mod normal, ele țin morțis să fie pe locul doi în propoziție.
Ich höre die Musik.

În propoziția de mai sus, verbul este pe locul doi. Același lucru rămâne valabil și în cazul unei relații de coordonare, ca în exemplul de mai jos:
Ich höre die Musik und ich tanze.
Faptul că cele două propoziții sunt legate de und nu schimbă absolut nimic. Verbul din a doua propoziție  (tanze) va rămâne pe poziția a doua.
Atenție! În limba germană putem să avem și o frază ca aceasta:
Ich höre keine Musik, weil Sie zu viel Lärm machen – Eu nu ascult muzică, deoarece ei fac prea mult gălăgie.
În cazul unui raport de subordonare, conjucția weil va trimite  verbul din a doua propoziție pe ultimul loc.
Top 5 reguli gramaticale importante ale limbii germane pentru începători acordul concluzie

Pentru concluzie, germana nu e atât de grea pe cât se crede. Limbile n-ar funcționa fără câteva reguli, iar germanilor credem noi că le poate fi scuzată plăcerea de a rigoriza tot ce se poate. Dacă vi se pare greu, noi vă garantăm că germana chiar este mult mai ușoară decât multe alte limbi. De ce? Pentru că este în general foarte logică. Sperăm că aceste reguli v-au fost de ajutor. Pentru mai multe informații despre alte reguli gramaticale importante ale limbii germane, puteți găsi aici încă zece.

Cu siguranță mai sunt multe aspecte de învățat legate de substantiv în limba germană, de aceea am pregătit un ghid complet cu și mai multe informații. Îl poți citi aici. Dacă vrei să descoperi limba germană pentru începători ți-am pregătit un punct de start aici.

Dacă vrei să începi un curs de limba germană în care un profesor să te ghideze în învățarea acestei limbi străine, te invităm să te înscrii la un curs de germana online pentru adulți aici. Pentru că suntem siguri că o să te convingem, poți încerca mai întâi o sesiune gratuită demonstrativă: înscrierea durează doar 5 minute și nu este nevoie de card bancar!

Dacă esti părinte și cauți cursuri pentru copii, poți încerca activitățile în limba germană Didacto: cursuri online, ateliere conversaționale și tabere!
Ține minte! Ca să înveți limba germană, trebuie să te comporți nemțește: să fii perseverent, să gândești logic și nu râzi la absolut nicio glumă, sub absolut nicio formă.

invata limba germana cu ajutorul unor cursuri

Cursuri de germană pentru adulți

Cursuri, ateliere și tabere pentru copii, de limba germană și nu numai.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l și la alții:

Facebook
WhatsApp
LinkedIn

Înscrie-te pe Lista Moșului

Crăciunul ăsta nu rămâi fără cadou, căci poți câștiga: