Detalii curs: +40 752 162 117

Vino cu jumătatea ta la cursuri și primiți al doilea curs redus cu 50%!

Zile
Ore
Minute
Secunde

Viitorul în germană (cele 2 timpuri verbale viitoare)

Ce găsești în acest articol?

Una dintre temele foarte importante ale gramaticii limbii germane este reprezentată de verb și de folosirea acestuia în construirea de propoziții cu viitorul în germană.

Deși poate părea o temă dificilă și extrem de complexă, o învățare sistematizată și exercițiul continuu te pot ajuta să depășești aceste bariere. Dacă ai ajuns până aici, cu siguranță ești deja familiarizat cu verbul în limba germană.

În cele ce urmează vom explora împreună o nouă etapă în ceea ce privește timpurile verbale, și anume, viitorul în germană.

Ce reprezintă verbul?

Înainte de a intra în subiectul nostru, viitorul în germană, este necesar să facem o scurtă recapitulare în ceea ce privește informațiile de bază despre verbul în limba germană.

Un verb exprimă o acțiune, un eveniment, o existență sau o stare. Verbul, în orice formă conjugată a sa, prezintă mereu mărci de mod, de persoană și de timp. Într-o propoziție, fie ea simplă sau complexă, predicatul este tot timpul un verb conjugat, deci un verb care depinde în mod direct de subiect.

viitorul in germana

După cum am menționat și mai sus, o marcă gramaticală a verbului conjugat, sau a verbului finit (finites Verb), este cea temporală.

Timpurile verbale reprezintă o parte foarte importantă a gramaticii limbii germane și este necesar să cunoaștem în profunzime când și de ce folosim un anumit timp verbal atunci când construim un enunț.

În limba germană există șase timpuri verbale, și anume: prezentul (Präsens/Gegenwart), imperfectul (Präteritum), perfectul compus (Perfekt), mai-mult-ca-perfectul (Plusquamperfekt), viitorul (Futur I) și viitorul anterior (Futur II).

Mai trebuie menționat faptul că prezentul și imperfectul sunt timpuri verbale simple, în timp ce perfectul compus, mai-mult-ca-perfectul, viitorul și viitorul anterior sunt timpuri verbale compuse. Acum că am acoperit bazele, să discutăm pe larg despre viitorul în germană.

Funcțiile timpului prezent în limba germană

Pentru o parcurgere eficientă și o cunoaștere bună a subiectului nostru de discuție, viitorul în germană, trebuie să deținem o bază de informații despre timpul prezent. Astfel, mai jos vom face o mică recapitulare a funcțiilor pe care le are timpul prezent în limba germană.

Timpul prezent este folosit pentru a exprima o acțiune care se petrece chiar în momentul vorbirii. Acesta mai poate exprima și afirmații de natură generală și regulată.

Exemplu:
Ich gehe jeden Tag ins Kino. (=Mă duc la cinematograf în fiecare zi.)

De asemenea, prezentul mai poate fi folosit pentru a exprima o acțiune care se va petrece în viitorul apropiat, fapt care este exprimat, în mod normal, printr-un adverb temporal.

Exemplu:

Morgen fahren wir ans Meer. (=Mâine plecăm la mare.)

Forma verbului fahren este cea de prezent, iar acțiunea viitoare se subînțelege prin utilizarea adverbului morgen.

Viitorul în germană – ce presupune acesta?

În limba germană există două timpuri verbale viitoare, și anume: viitorul (Futur I) și viitorul anterior (Futur II). Deși ambele timpuri stau sub tutela a ceea ce numim „viitor”, ele au funcții și construcții diferite. În cele ce urmează, vă vom prezenta cum să le diferențiați și cum să le utilizați corect.

Viitorul în germană – viitorul simplu (Futur I)

timpul viitor în limba germană

Viitorul sau viitorul simplu (Futur I) are rolul de a exprima o intenție pentru viitor (o acțiune care se plasează în viitor și care încă nu s-a petrecut în prezent), o presupunere pentru viitor sau o presupunere pentru prezent.

Exemple:

1. O intenție pentru viitor:

Ich werde dich nächste Woche besuchen. (= O să te vizitez săptămâna viitoare.)

2. O presupunere pentru viitor:

Das wird nicht gut gehen. ( = Asta nu o sa meargă bine.)

3. O presupunere pentru prezent:

Sein Büro wird wohl noch immer noch so chaotich aussehen. ( = Biroul lui va arăta mereu atât de haotic.)

Precum am menționat și mai sus, viitorul în germană, aici Futur I, face parte din categoria timpurilor verbale compuse. Astfel, pentru a forma acest timp verbal vom avea nevoie de:

1. Forma conjugată la prezent a verbului auxiliar werden (= a deveni);
2. Forma de infinitiv a verbului pe care dorim să îl conjugăm (Vollverb) la timpul viitor.

Pentru o mai bună înțelegere a formării acestui timp verbal, vom prezenta mai jos conjugarea la Futur I a verbului schlafen (= a dormi).

Ich werde schlafen.

Du wirst schlafen.

Er/sie/es wird schlafen.

Wir werden schalfen.

Ihr werdet schlafen.

Sie/sie werden schlafen.

Viitorul în germană – viitorul anterior (Futur II)

timpul viitor în germană

Viitorul anterior (Futur II) este un timp verbal care se folosește destul de rar în limba germană, iar deseori este înlocuit cu perfectul simplu (Perfekt).

Exemplu:

Futur II: Wenn du wieder da bist, werden wir schon umgezogen sein. (= Până vei fi iar aici, noi ne vom fi mutat deja.)

Perfekt: Wenn du wieder da bist, sind wir schon umgezogen. (= Până vei fi iar aici, noi vom fi deja mutați.)

Prin utilizarea acestui timp verbal în limba germană putem exprima o presupunere în legătură cu o acțiune petrecută în trecut sau o presupunere că o anumită acțiune viitoare va fi încheiată.

Deși pare complicat de utilizat la prima vedere, cel mai bine putem înțelege funcțiile viitorului anterior prin câteva exemple clarificatoare.

Exemple:

1. Presupunere în legătură cu o acțiune trecută:

Er wird sicher eine Panne gehabt haben. (= Sigur va fi făcut o pană.)

2. Presupunere în legătură cu o acțiune viitoare încheiată:

Bis dahin wird er das Fahrrad repariert haben. (= Până atunci el va fi reparat bicicleta.)

Bis dahin werden wir schon ins Urblaub gefahren sein. (= Până atunci vom fi deja plecați în vacanță.)

Observație:

Presupunerile pot fi întărite prin utilizarea unor cuvinte precum: wohl, sicher, bestimmt.

Exemplu: Bis morgen wird sie bestimmt alle diese Übungen gelöst haben. (= Cu siguranță ea va fi rezolvat toate aceste exerciții până mâine.)

După cum ați putut observa deja, viitorul în germană, în forma sa anterioară (Futur II), este un timp compus. Deși pare puțin mai complicat de format față de alte timpuri verbale compuse, haideți să vedem cum o putem face simplu și corect.

Viitorul anterior (Futur II) se formează cu ajutorul auxiliarului “werden” conjugat la prezent, participiul II (Partizip II) al verbului de conjugat și auxiliarul “haben” sau auxiliarul “sein” în formele lor de infinitiv.

Mai jos puteți observa conjugarea la Futur II a verbelor aufwachen (= a se trezi), pentru care se folosește auxiliarul sein, și lesen (= a citi), pentru care se folosește auxiliarul haben.

aufwachen:                                                                       lesen:

Ich werde aufgewacht sein.                                   Ich werde gelesen haben. 

Du wirst aufgewacht sein.                                      Du wirst gelesen haben. 

Er/sie/es werden aufgewacht sein.                      Er/sie/es werden gelesen haben. 

Wir werden aufgewacht sein.                                 Wir werden gelesen haben. 

Ihr werdet aufgewacht sein.                                   Ihr werdet gelesen haben. 

Sie/sie werden aufgewacht sein.                          Sie/sie werden gelesen haben. 

Astfel am parcurs și viitorul în germană și după cum puteți observa, cu puțină atenție și cu mult exercițiu, și cel mai complex timp verbal poate să devină ușor. Acum aveți în instrumentar un nou timp verbal care o să vă facă comunicarea în limba germană mult mai ușoară.

Dacă v-am stârnit interesul și doriți să citiți în continuare articole care discută viitorul în germană, și nu numai, puteți face o vizită paginii web a Centrului Gutenberg. În cazul în care sunteți interesați să aprofundați limba germană sau chiar să o învățați de la zero, Centrul Gutenberg vă pune la dispoziție cursuri online și ateliere de conversație care vă vor ajuta să vă atingeți acest scop. Mai multe informații despre aceste cursuri puteți găsi aici. De asemenea, vizitați și site-ul Didacto pentru alte informații de interes, precum alte platforme educaționale pentru copii și nu numai!

Sperăm că articolul acesta v-a fost de folos în încercarea de a vă familiariza cu viitorul în germană. Dacă doriți să citiți și despre buclucașul articol hotărât, o puteți face accesând linkul acesta.

ată o scurtă recenzie de la unul dintre clienții noștri. Sperăm că vă va ajuta în procesul de luare a deciziei cu privire la achiziționarea unui curs de la noi.

invata limba germana cu ajutorul unor cursuri

Cursuri de germană pentru adulți

Cursuri, ateliere și tabere pentru copii, de limba germană și nu numai.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l și la alții:

Facebook
WhatsApp
LinkedIn

Înscrie-te pe Lista Moșului

Crăciunul ăsta nu rămâi fără cadou, căci poți câștiga: